Natuursteen is een prachtig product met een unieke uitstraling. Natuursteen kan op veel manieren worden behandeld en toegepast. Op natuursteen kan worden geleefd. Het is eenvoudig te onderhouden, zeer duurzaam en het kan tegen een stootje.

Op de Nederlandse markt worden zeer veel soorten natuursteen tegels aangeboden die stuk voor stuk eigen eigenschappen bevatten. In dit blog geven we kenmerken van natuursteen prijs en willen wij u op de juiste wijze voorlichten om verkeerde keuzes qua onderhoud van natuursteen tegels te voorkomen. Op het onderwerp natuursteen schoonmaken wordt dieper ingegaan in dit blog.

Voordat we dieper ingaan op natuursteen schoonmaken, willen we eerst enkele zaken toelichten over natuursteen.

Wat is natuursteen?

Natuursteen vormt de aardkorst waarop wij leven. Het bestaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de aardkern of uit versteende sedimenten. Gevormd door de natuur is natuursteen miljoenen jaren oud en hieraan heeft het de bijzondere uitstraling te danken.

De geologie kent een andere indeling van de verschillende soorten natuursteen, maar in de tuinbranche wordt algemeen de volgende indeling van de belangrijkste steensoorten gehanteerd:

 • Kalksteen
 • Marmer
 • Graniet
 • Gneis
 • Leisteen
 • Kwartsiet
 • Zandsteen

Bent u benieuwd welk soort natuursteen goed bij u past? Vraag dan naar meer informatie bij uw verkooppunt.

De verschillende natuursteen producten van Excluton

In onderstaande opsomming vindt u de producten terug per soort natuurteen die Excluton aanbiedt.

Zandsteen en marmer worden door hun mindere eigenschappen steeds minder aangeboden.

Verkleuring van natuursteen

Het is een algemeen misverstand dat natuursteen niet verkleurd. Houd er rekening mee dat materialen verkleuren: zelfs natuursteen. Natuurlijk verkleurt de ene soort meer en sneller dan de andere soort. Vaak is dit door de verkoopprijs te onderscheiden. De duurdere soorten natuursteen zijn ook vaak de hardere soorten die ook minder tot nauwelijks verkleuren bij normaal gebruik. Uiteraard helpt natuursteen schoonmaken en, goed en degelijk onderhoud uw tegel te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Heeft u toch te maken met verkleuring of heeft u vlekken op uw natuursteen tegels? Raadpleeg dan uw vakman! Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op uw terras, oprit of tuinpad verschijnen, dan is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en is werk voor uw vakman. Een ondeskundige zal uw probleem alleen maar vergroten. Wij adviseren u in ieder geval eerst een stukje te testen en het resultaat goed te beoordelen alvorens u overgaat tot reiniging van een groter oppervlak.

Ook hier geldt dat u de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed zult moeten lezen en opvolgen. Gebruik in ieder geval nooit bijtende reinigingsproducten of producten op basis van zout(zuren). Reclamaties als gevolg van gebruik van verkeerde reinigingsproducten en/of verkeerde toepassing zullen importeurs en handelaren niet in behandeling nemen.

Natuursteen schoonmaken en onderhouden

Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk, mits het gekozen product en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het verwachtingspatroon en het gebruik. Passend onderhoud zal er voor zorgdragen dat u jarenlang plezier zult hebben van uw terras, oprit of tuinpad. Redenen genoeg dus om natuursteen regelmatig en zorgvuldig schoon te maken.

Natuursteen dient enkele dagen na verwerking te worden gereinigd met een zuurvrije cementsluierverwijderaar. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het terras, de oprit of het tuinpad de eerste twee maanden alleen met weinig water gereinigd mag worden opdat het terras, de oprit of het tuinpad optimaal kan drogen. Er dienen in deze periode absoluut geen middelen op de natuursteen bestrating te worden gebruikt die het vochttransport door de tegels kunnen bemoeilijken. Wanneer de periode van circa twee maanden voorbij is, adviseren wij ter bescherming van uw natuursteen een neutrale natuurzeep te gebruiken. Ook willen wij u adviseren de instructies van de zeepfabrikant op te volgen en nooit overmatig zeep aan te brengen.

Houdt uw bestrating echter altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, vet, olie en andere soorten van vervuiling. Deze kunnen namelijk beschadigingen en/of vlekken achterlaten die niet meer te herstellen/verwijderen zijn.

Natuursteen schoonmaken door te schrobben

Natuursteen schoonmaken op uw terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging. U dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slipweerstand.

Natuursteen schoonmaken met een hogedrukreiniger

En tot slot het meest geliefde en gebruikte “reinigingsmiddel” van Nederland: de hogedrukreiniger. Gebruik in geen geval een hogedrukreiniger op uw natuursteen bestrating. Een hogedrukreiniger veroorzaakt namelijk corrosie en leidt tot onherstelbare schade. Een hogedrukreiniger verwijderd vuil en vlekken door als het ware uw natuursteen tegels schoon te stralen: u spuit letterlijk een laagje van uw natuursteen tegels af. De daardoor ontstane schade is onherstelbaar en nog vervelender: de tegels zijn ruwer geworden waardoor ze sneller last zullen hebben van groene aanslag en vet en vuil als het ware opnemen. Het tegenovergestelde van wat u wilde!

Onderhoudstips van Excluton: enkele dont’s

Onderstaand vindt u enkele dont’s terug wat betreft onderhoud van natursteen.

 • Excluton raadt het impregneren of coaten van de aangelegde natuursteen ten zeerste af. Reclamaties die hierdoor ontstaan zullen door importeurs en handelaren niet in behandeling genomen worden.
 • Gebruik geen (strooi)zout op uw bestrating, dit tast de bestrating aan
 • Natuursteen schoonmaken met een hogedrukreiniger
 • Maak natuursteen nooit schoon met een hogedrukreiniger, dit zorgt namelijk voor corrosie en leidt tot onherstelbare schade