Gaat u een terras aanleggen? Het terras is voor veel tuineigenaren het belangrijkste onderdeel van een tuin. Het is de plek waar lekker in de zon wordt gelegen, ’s ochtends een heerlijke kop koffie wordt gedronken, tegen de middag of avond van een lekker glas witte wijn wordt genoten en waar in de avond gezellig met het gezin en vrienden wordt gegeten. Een onderdeel dus waar veel aandacht aan moet worden besteed. Om tot een mooi en functioneel terras te komen geven we u daarom vijf eenvoudig tips!

Inspiratie

Een terras aanleggen vergt allereerst de nodige inspiratie. Gelukkig is er Pinterest! Een niet meer weg te denken medium met oneindig veel foto’s en ontwerpen waar u prachtige terrassen kunt bekijken! Verzamel alle tuinen en terrassen waar u enthousiast van wordt. Vergeet ook niet u te laten inspireren door andere onderwerpen op Pinterest zoals betontegels, sierbestrating, vlonders, tuinmuurtjes, vijvers, beplanting, tuinmeubelen, zonwering, buitenhaarden, overkappingen, decoratieve zaken en uiteraard verlichting. Creëer een mood board om zo uiteindelijk uw eigen creatie uit alle inspiratie te kunnen destilleren. Een functioneel en mooi terras bevat namelijk veel van de bovenstaande zaken, aangevuld met uw eigen wensen en eisen.

Budget

We schatten in dat Pinterest u laaiend enthousiast heeft gemaakt: weelderige beplanting, de mooiste tuinsets en loungehoeken en schaduwdoeken. BBQ’s die u hebben doen watertanden, buitenhaarden die het borrelen of lezen op uw terras tot in de kleine uurtjes aangenaam houden en schitterende verlichting die bomen en planten accentueren. Bij een terras aanleggen hebben we echter op een enkele uitzondering na allemaal te maken met een budget, of hebben eenvoudigweg een bedrag in ons hoofd dat we er maximaal aan willen uitgeven. We zullen dus een budget moeten maken om ons mooie terras te kunnen realiseren. Het budget bestaat uit een aantal onderdelen:

  1. Arbeid
  2. Grondwerk
  3. Bestrating
  4. Beplanting
  5. Tuinset
  6. Aankleding
  7. Eventuele extra’s

Terras ontwerp

Als u vanuit uw mood board het gedroomde terras heeft gedestilleerd, het budget heeft vastgesteld en gecontroleerd heeft of het gebudgetteerde bedrag ook realistisch is, kunt u overgaan tot het ontwerp. Hierbij adviseren we u te starten met een bovenaanzicht van uw tuin en terras. Een veelgemaakte fout is een tuinset intekenen voor een deur of pal in een looproute. Dit is niet praktisch en vaak een obstakel in de zichtlijnen van de tuin. Een andere veelvoorkomende fout is dat er onvoldoende ruimte is om rond de tafel te kunnen lopen. Dit is hinderlijk als u buiten zit te eten. Zorg dus voor voldoende ruimte rondom uw tuinset en tuintafel. Gaat u een terras aanleggen, dan heeft het terras van tegenwoordig meestal een minimale afmeting van 600x400 cm. 

De tweede ontwerp tip is rekening te houden met borders of verhoogde plantenbakken in uw terras: beplanting zorgt voor sfeer en gezelligheid op het terras. Vlakke bestrating in grote formaten zoals Optimum tegels, Noviton en 60Plus Soft Comfort zijn zeer geschikt voor terrassen. Dit omdat uw tuinset en/of eettafel stabiel staat op de vlakke bestrating, deze tuintegels en betontegels minder gevoelig zijn voor krassen veroorzaakt door schuivende stoelpoten en makkelijk in het onderhoud zijn. Vergeet niet verlichting in uw ontwerp op te nemen: tuinverlichting hoeft absoluut niet duur te zijn maar geeft uw tuin zo ontzettend veel extra!

Schets

We hebben ons laten inspireren, hebben ons budget en de haalbaarheid daarvan vastgesteld en hebben een ontwerp middels een bovenaanzicht gemaakt. Nu is het tijd voor een schetsontwerp. Toegegeven: het is niet iedereen “gegeven” een mooie schets van een tuin of terras te maken. Gelukkig zijn er diverse gratis te gebruiken ontwerpprogramma’s op internet te vinden. Het schetsen van uw tuin geeft u inzicht in de functionaliteit en de schoonheid van het ontwerp. Daarnaast geeft het u de mogelijkheid nog wijzigingen aan te brengen.

Planning en voorbereiding

Maak een inschatting van de werkzaamheden en de tijd die u daar mee bezig zult zijn en plan een extra dag in voor de afwerking en beplanting. Zorg voor veilig schoeisel, goed gereedschap en handschoenen. Schaf de materialen aan voor de juiste ondergrond voor uw bestrating, de bestrating zelf en alle andere materialen en producten die u op uw wensenlijst heeft staan. Indien sommige klussen te bewerkelijk of specialistisch zijn kunt u ook zoeken naar een hovenier die een deel van de werkzaamheden voor u doet en u de rest zelf kunt doen. Mocht budget geen probleem zijn en u de tijd of lust ontbreken het terras zelf aan te leggen, is een vakbekwaam hovenier de aangewezen partij. Op onze website staat overigens veel zeer belangrijke en bruikbare informatie betreffende een terras aanleggen. U vindt er onder andere informatie over de fundering, de legvoorschriften, handige filmpjes met aanlegtips en onderhoudsadviezen.