Wilt u meer genieten van uw tuin, terwijl u er minder voor moet doen? Creëer dan een terras, looppad of een oprit in uw tuin. Deze zorgen namelijk voor meer zichtlijnen, samenhang, comfort, gemak en functionaliteit. Vooral terrassen en opritten zijn essentiële stijlelementen van uw buitenruimte: zij bepalen de uitstraling van uw buitenruimte.
Het aanleggen van terrassen, looppaden en opritten is niet eenvoudig, maar met de juiste voorbereiding en het goede gereedschap is het prima zelf te doen!
Tuin betegelen
De volgende artikelen zijn onmisbare benodigdheden als u uw tuin wilt bestraten of betegelen:
- Piket paaltjes: om de maten van uw terras, looppad of oprit uitzetten.
- Touw en een rolmaat: met het touw verbindt u de piket paaltjes zodat de contouren duidelijk zijn. Vervolgens kunt u met de rolmaat de afmetingen nameten.
- Een schep: deze dient voor het betere spierballen werk, namelijk het uitgraven van het beoogde terras, looppad of oprit.
- Een kruiwagen: om de uitgegraven grond of het zand richting de container of aanhanger te vervoeren.
- Een container of aanhanger: voor de afvoer van groen en zand of grond.
- Een afreilat: met de afreilat creeërt u een volledig vlakke straatlaag zodat uw bestrating onderling op één hoogte komt te liggen.
- Een waterpas: om te controleren of u voldoende afschot heeft toegepast.
- Ophoogzand of FundyKing: als ondergrond voor uw bestrating.
- Een rubberhamer: om de tegels of de bestrating licht aan te kloppen, zodat eventuele hoogteverschillen grotendeels zijn verholpen.
- Een trilplaat voorzien van rubbermat: hiermee kunt u de bestrating zorgvuldig aan trillen voor extra stabiliteit en kunt u hoogteverschillen verhelpen.
- Een steenknipper of tegelzaagmachine: met de steenknipper kunt u de straatstenen op maat maken en met de tegelzaagmachine (met water) kunt u de tegels op maat zagen. Let er hierbij wel op dat u nooit stenen of tegels op maat maakt op de nieuwe bestrating. Stof van de stenen of tegels kan zich namelijk hechten op nieuwe bestrating en laat niet te verwijderen vlekken achter!
- Voegkruizen. Indien u uw bestrating wilt voegen om onkruid in de voegen te voorkomen dient u er rekening mee te houden dat de meeste voegmiddelen voor bestrating een minimale voegbreedte van 3 mm en een minimale voegdiepte van 30 mm vereisen. Voegkruizen of kunststof afstandhouders voor sierbestrating kunnen dan een uitkomst zijn.
- Voegmiddel voor een onkruidvrije voeg: indien u kiest voor een onkruidvrije voeg heeft u voegmiddel nodig. Wij adviseren King-Assistent Voegmiddel Plus voor terrassen en looppaden en King-Assistent Voegmiddel Premium voor opritten.
- Zilverzand, indien u niet voor voegmiddel kiest. Als u ervoor kiest uw bestrating in te vegen adviseren wij u Zilverzand. Gebruik in geen geval ophoogzand, vulzand, brekerzand of een ander soort zand, dat niet gegarandeerd vrij is van organische vervuiling. Dergelijke soorten zand veroorzaken niet te verwijderen vlekken op uw bestrating. Laat ook nooit zand op uw bestrating liggen, ook hier geldt dat dit niet te verwijderen vlekken kan veroorzaken.
- Opsluitbanden. Deze zijn absoluut onmisbaar: zij geven uw terras, looppad of oprit extra stabiliteit en voorkomen verzakkingen.
- Bestrating: uiteraard heeft u aan al het bovenstaande niets zonder de bestrating zelf.... Er is oneindig veel keus: waalformaten, dikformaten, Abbeystones, Terrastegels, 60Plus tegels en klinkers, Noviton tegels, natuursteen tegels en tegenwoordig zelfs keramische tegels met betonnen onderlaag (Kera Twice) voor in de tuin! Elk type bestrating heeft zijn eigen voor- en nadelen: laat u daarom goed voorlichten door een specialist.
- Kokosbezem. Deze heeft u nodig om uw bestrating tijdens het werk schoon te houden van vervuiling. Indien u er voor heeft gekozen om voegmiddel te gebruiken kunt u de kokosbezem ook gebruiken om de restanten voegmiddel van de bestrating te verwijderen.
- Tuinslang: u heeft de tuinslag nodig om uw zandbed of de FundyKing te laten inklinken. De ondergrond waarop uw bestrating komt moet bij het aanbrengen namelijk goed bevochtigd worden. Het voegmiddel mag alleen worden aangebracht op natte bestrating. Indien u kiest voor zilverzand is het belangrijk te weten dat dit nooit op natte bestrating mag worden aangebracht.
- Kniebeschermers, handschoenen en veiligheidsschoenen met rubber zolen. En niet voor niets het belangrijkste voor het laatst: veiligheid! Handschoenen, kniebeschermers en veiligheidsschoenen zijn onmisbare attributen bij het betegelen van uw tuin. Bestrating is hard en zwaar en ongelukken zitten in een klein hoekje: neem daarom de nodige maatregelen om schoon en veilig te werken!
Wat een enorme lijst zult u denken! Maar als uw tuin eenmaal klaar is, kunt u er goed en lang van genieten!