Na het eerste zonnige weekend in het voorjaar ontvangen wij van ontzettend veel tuineigenaren de vraag hoe zij hun terras of oprit kunnen reinigen. Het antwoord op die vraag is echter niet eenvoudig. Dit komt omdat er diverse soorten van verontreiniging voorkomen en we uiteraard het milieu willen sparen. Laten we beginnen met het meest voorkomende en eenvoudigst te verhelpen probleem: groene aanslag!

Groene aanslag: de oorzaak

Na de koude en vaak natte winter heeft de meeste bestrating last van groene aanslag. Deze groene aanslag wordt veroorzaakt door algen die goed gedijen tijdens koude en natte perioden met weinig zon. Dit komt dus bij iedereen en op elk type bestrating voor, zelfs op tuinmeubelen, vuilcontainers en andere objecten in de tuin. Ondanks alle extra aandacht die fabrikanten aan de bestrating besteden is het dus niet te voorkomen. Over het algemeen geldt echter dat hoe gladder de oppervlakte van uw bestrating is, hoe eenvoudiger de groene aanslag te verwijderen is.

Verwijderen groene aanslag

Wanneer uw terras of oprit een lichte groene aanslag heeft, adviseren wij u te schrobben met heet water met een minimaal scheutje natuurzeep. Andere soorten zeep hebben als bestanddelen olie en vet en kunnen vlekken veroorzaken. Heeft u echter een dikkere, hardnekkige groene aanslag op uw tuintegels of Abbeystones? Dan kunt u het best stomen waarbij de temperatuur van het water tussen 65 en 70 graden Celsius moet liggen: de algen “overleven” een dergelijke temperatuur niet en zullen afsterven. U kunt de algen dan enkele dagen later eenvoudig afnemen.

Tegenwoordig zijn er bij de tuincentra, bouwmarkten en bestrating specialisten echter ook diverse middelen verkrijgbaar tegen groene aanslag. Deze zijn eenvoudig aan te brengen en vragen een minimale inspanning: gemak dient de mens! Indien u voor een dergelijk middel kiest adviseren wij u een biologisch middel te gebruiken. Dit om schade aan uw gazon en planten te voorkomen en ons milieu te sparen! 

Volg de verwerkingsvoorschriften goed op: de meeste biologische reinigingsmiddelen moeten worden aangebracht op een droge ondergrond en hebben circa 48 uur nodig om hun werk te kunnen doen. De weersvoorspellingen dienen daarom ook in de gaten te worden gehouden. Er mag geen neerslag vallen tijdens de 48 uur dat het middel nodig heeft om de groene aanslag te verwijderen. Na het aanbrengen en de inwerkperiode kunt u de algen zeer eenvoudig met een bezem verwijderen en kunt u weer genieten van een schoon terras.

Wat absoluut niet doen?

Er zijn een aantal manieren van het reinigen van uw bestrating die we ten zeerste afraden:

  • Het gebruik van een hogedrukreiniger: het onder hoge druk gespoten water veroorzaakt corrosie en porositeit en zal uw bestrating onherstelbaar beschadigen. Uitzondering hierop zijn de keramische tegels uit het Excluton assortiment waaronder Kera Twice, Kera+ Quite Light Paving, Kera Connect en onze keramische tegels 60x60x2 cm.
  • Het gebruik van zuurhoudende reinigingsmiddelen: dit raden wij om diverse redenen ten zeerste af. De agressieve zuren veroorzaken onherstelbare schade aan uw bestrating of betontegels: het zuur tast het oppervlak van de bestrating aan en veroorzaakt versneld kleurverlies.

Vervuiling van uw terras door afgevallen blad

Een ander veel voorkomend probleem zijn bruine vlekken in betontegels. In bijna alle gevallen betreft het hier vlekken die ontstaan zijn doordat afgevallen blad tijdens de winterperiode op de bestrating is gevallen en daar is blijven liggen. Afgevallen blad bevat looizuur dat vrijkomt tijdens het rottingsproces. Dit looizuur is zeer agressief, trekt in (bijna) alle bestrating en is zeer hardnekkig.

Doordat dit type vlekken/vervuiling zeer hardnekkig is, is preventie de beste oplossing: snoei bomen en struiken tijdig, zodat u voorkomt dat er afvallend blad op uw bestrating terecht kan komen en vlekken veroorzaakt. Mocht er toch afgevallen blad op uw terras of oprit terecht komen, dan moet u dit zo snel als mogelijk verwijderen zodat uw bestrating vrij blijft van blad.

Helaas bestaat er geen reinigingsmiddel dat looizuur vlekken kan verwijderen zonder uw bestrating onherstelbaar te beschadigen. Gelukkig biedt de natuur hier een helpende hand! Looizuur vlekken zullen door regelmatig onderhoud en de verschillende weersinvloeden op den duur verdwijnen. Het Hollandse klimaat, veel afwisseling van regen en zonneschijn, heeft hierop een positieve invloed. Ook bij dit type verontreiniging geldt dat agressieve reinigingsmiddelen en hogedrukreinigers niet mogen worden gebruikt. Dit wegens de onherstelbare schade die zij veroorzaken aan uw bestrating.

Gele/bruine vlekken op uw bestrating

In bijna alle gevallen worden gele/bruine vlekken op uw bestrating veroorzaakt door zand. Het zand waarin uw bestrating wordt gelegd bevat organische vervuiling, schelpen en/of leem. Indien uw bestrating niet schoongehouden wordt van dit zand zullen er onherroepelijk vlekken ontstaan. Het schoonhouden van de bestrating dient zowel tijdens als na het straten te geschieden. Hetzelfde geldt voor het zand waar veelal mee wordt gevoegd: veeg uw terras of oprit altijd direct schoon nadat uw voegen gevuld zijn. Mocht het kwaad al zijn geschied, adviseren wij een zuurvrije reiniger te gebruiken. Gebruik deze eerst op een enkele tegel of klein deel van uw bestrating, en wacht een drietal dagen af alvorens bij succes het gehele terras of de oprit te reinigen.

Cementsluier

Gelukkig komt het niet vaak voor: cementsluier op uw bestrating. Door het zagen van bestrating op of vlakbij uw terras of oprit kan het slijpsel neerdalen op uw bestrating. Hierdoor kunnen de nog actieve cementdeeltjes zich hechten op uw bestrating, met als gevolg een grijze/witte waas op uw bestrating. Deze cementsluier is niet of nauwelijks meer te verwijderen. Ons advies in dergelijke gevallen is om contact op te nemen met een specialist en u goed te laten adviseren. Gebruik echter in geen geval zuurhoudende middelen of de hogedrukreiniger.