Inspiratie
Het bepalen van de bestrating in uw tuinontwerp kan lastig zijn. Om u te helpen bij het opdoen van inspiratie, heeft Excluton een groot archief aangelegd met voorbeelden van toepassingen. Wij tonen u een diversiteit aan tuinen en de materialen die hierin zijn gebruikt. Een groot gazon met praktische looppaden, een functioneel terras of een prachtige vijver met een unieke vijverrand. We laten het u graag allemaal zien. In samenwerking met Jurgen Smit heeft Excluton een groot aantal video’s ontwikkeld waarin uitleg wordt gegeven over de ontwikkeling en onderhoud van uw droomtuin
Verwerkingsinformatie
Om tot een voor u passende keuze in bestrating te komen en u te informeren over de eigenschappen van de verschillende typen bestrating die op onze website worden getoond, adviseren wij u de informatie die wij geven goed door te nemen. Elk soort bestrating heeft voordelen, maar natuurlijk soms ook eigenschappen die minder voordelig kunnen uitpakken als u zich niet volledig heeft laten voorlichten. Wij adviseren u dan ook inspiratie op te doen bij alle prachtige tuinen die wij u tonen, en pas dan te kiezen met welk type bestrating u de tuin gaat (laten) aanleggen..
Lees meerVoorbeeldtuinen
Inspiratie video's
Landelijke tuin / boerderijtuin
In een landelijke tuin is water erg belangrijk net als veel groen en bestrating. Ook kleinvee zoals kippen konijnen of eenden horen een plekje in dit type tuin te krijgen!
Sierbestrating schoonmaken
Hoe maak je je terras schoon? Nou, in ieder geval niet met de hogedrukspuit! Door die hoge druk wordt de bestrating poreus en krijg je alleen maar meer vuil en algengroei. Ook niet met zout en ook niet met chloor gaan werken. Ten eerste verbleekt dat de kleur van je bestrating en het is ook nog eens heel slecht voor je beplanting.
Het beste en het goedkoopste is: je bestrating gewoon elke week met de gewone bezem vegen. Daarmee gaat het blad iedere keer weg, krijg je geen vlekken. En onkruidzaden die allemaal van bovenaf komen, veeg je ook iedere keer weg. Het kan natuurlijk zijn dat je het een keer vergeten bent of dat je er niet aan toe bent gekomen en je hebt wel vlekken. Gewoon simpele ouderwetse groene zeep, oplossen in een emmer met heet water. Over je bestrating gooien en verdelen. Tijdje laten inwerken en schoon schrobben. Zowel voor natuursteen als betonsteen.
Verschillende Betontegels van Excluton
Je bent op zoek naar siertegels van beton. Nou die oude stoep tegel van 30x30, die van vroeger, die ken je natuurlijk nog wel. Maar moet je nu eens kijken. Dit is dezelfde betonsoort, maar dan extra verdicht. Sterker nog: dit is de meest verdichte, meest harde betontegel die je kunt krijgen in Nederland. Door dat extra verdichte krijgt hij ook net een andere grijstint en omdat hij zo hard is neemt deze tegel veel minder vocht op en is dus ook veel minder gevoelig voor algengroei. Wat is er nog meer anders aan deze tegel? Dat is dat die randen geen schuine kant meer hebben, zoals men dat noemt een facet rand. Daarom is deze heel mooi voor in super strakke tuinen. Vind je het net een graadje te strak dan kan je deze tegel nemen, want die heeft hem wel.
Nou, dat is eigenlijk het alternatief, de verandering op die 30x30 tegel. Maar ken je ook nog grind gewassen tegel van vroeger? Dit zijn eigenlijk de nieuwe grind gewassen tegels. Deze tegel is de Ruvido. Daar hebben ze dat grind erop gestrooid en meteen allemaal weggeslepen. Dan zie je ook al die witte spikkeltjes erin zitten. Deze tegel is niet glad maar ook niet echt ruw.
Deze tegel is net een tandje ruwer, want dan hebben ze ook nog het gewassen. Daardoor blijft het granulaat een heel klein beetje bovenop liggen en is hij net die frietsante een heel klein stukje ruwer. Maar dat is nog niet alles.
Neem deze bijvoorbeeld. Dit is de Rusticlate en dat is een betontegel die ze hebben na gemaakt van een leisteen. Je kan het ook duidelijk zien: er zit een prachtig reliëf bovenin. Het is natuurlijk niet zo dat elke tegel hetzelfde reliëf heeft, nee, ze gebruiken daarvoor meerdere mallen. Het heet dus de Rusticlate en je hebt niet alleen zwart, maar ook aubergine en een zandgeel.
En wat is nu het grote voordeel van zo’n betontegel? Hij is economisch natuurlijk erg aantrekkelijk en heel makkelijk zelf te leggen.
Dit is een beetje een gekke tegel, de Wood stone. Nou, de naam zegt het al, het is een steen met een houtstructuur. Kan een keer leuk zijn om toe te passen.
Deze tegels zijn wat toegankelijker. Dat is de Wave Stone, die heb je in grijs en in zwart. En dan heb je ook nog de Flame Stone, ook in het grijs en in het zwart. Op zich tegels die heel erg op elkaar lijken. Ze zijn allebei gemaakt om ook een beetje de natuursteen structuur te benaderen. De een heeft geen facet de ander heeft dan weer een klein facet, maar dan ook weer een beetje grillig net zoals natuursteen dat heeft. Daarom is het ook zo moeilijk om natuursteen uit te kiezen, want deze tegels lijken zoveel op elkaar. Ga als je stenen wilt uitzoeken naar een specialist en laat je voorlichten. Zo een steen moet je zien, voelen, je moet hem eigenlijk proeven.
Spindelen
Je bent op zoek naar een getrommelde steen, ofterwijl een nieuwe steen met een oude look. In het verleden gingen al die stenen in een soort hele grote centrifuge, werden getrommeld, ofterwijl opzettelijk beschadigd en al die hoekjes van de stenen die gaven dan die steen een oude look maar het probleem was dat er soms hele grote blokken afvielen en dat is natuurlijk zonde.
Dit is de oude methode, dit intussen is een nieuwe methode. Dat kan ik helaas niet uitleggen hoe dat werkt omdat het geheim is.
Dit is de Abbeystone, wildverband, deze kleur noem je dan Toscane maar je hebt hem wel in 12 verschillende kleuren. Wat er gebeurd is met die nieuwe techniek, dat er kleinere hoekjes van de tegel afbreken. Je houdt dus een veel strakkere steen maar wel met met die mooie oude look.
Een andere manier van stenen verouderen noem je spindelen en dat zijn allemaal hele kleine hamertjes die op het betonoppervlak inbeuken. Wat je krijgt is allemaal putjes daarin en ook langs de randen die je op een gegeven moment blusjes daaraf. Het lijkt een beetje op trommelen.
Nou, tot slot en doet moet je echt even zien, is er een andere methode van verouderen dat noem je crossen. Dan krijg je dit effect. Dit is het primio banenverband, het zijn drie maten langwerpige tegels die je in stroken verwerkt. Je krijg ermee een beetje die Italiaanse look. Maar moet je kijken, dit is een nieuwe tegel, maar is dit oud of is dit oud?
Aanvullende informatie
Als een betontegel gespindeld wordt wordt hij met kleine machinale hamertjes bewerkt. De hamertjes slaan op de tegel waardoor kleine putjes in het oppervlak ontstaan. Dit proces lijkt op trommelen en heeft een soortgelijk effect op de steen.