Inspiratie

Het bepalen van de bestrating in uw tuinontwerp kan lastig zijn. Om u te helpen bij het opdoen van inspiratie, heeft Excluton een groot archief aangelegd met voorbeelden van toepassingen. Wij tonen u een diversiteit aan tuinen en de materialen die hierin zijn gebruikt. Een groot gazon met praktische looppaden, een functioneel terras of een prachtige vijver met een unieke vijverrand. We laten het u graag allemaal zien. In samenwerking met Jurgen Smit heeft Excluton een groot aantal video’s ontwikkeld waarin uitleg wordt gegeven over de ontwikkeling en onderhoud van uw droomtuin

Verwerkingsinformatie

Om tot een voor u passende keuze in bestrating te komen en u te informeren over de eigenschappen van de verschillende typen bestrating die op onze website worden getoond, adviseren wij u de informatie die wij geven goed door te nemen. Elk soort bestrating heeft voordelen, maar natuurlijk soms ook eigenschappen die minder voordelig kunnen uitpakken als u zich niet volledig heeft laten voorlichten. Wij adviseren u dan ook inspiratie op te doen bij alle prachtige tuinen die wij u tonen, en pas dan te kiezen met welk type bestrating u de tuin gaat (laten) aanleggen..

Lees meer

Voorbeeldtuinen

1510830619.jpg
1502091637.jpg
tuin-met-siam-blue-vijverrand7.jpg
5001402-oud-utrecht3.jpg
1473155321.jpg

Inspiratie video's

Steensoorten

Je wilt je tuin bestraten of een oprit, maarja, waarmee en waar kunnen je allemaal uit kiezen? Materialen om te bestraten kun je verdelen in 3 verschillende categorieën:

Betonsteen is gemaakt van een mengsel van cement, zand en water en vaak met een natuurlijke kleurstof. Ze zijn er in heel veel verschillende maten en dat is ook meteen één van de voordelen. Vaak krijgen ze ook hun eigen bewerking waardoor iedere steen ook weer zijn eigen sfeer uitstraalt. Daarnaast zijn ze heel economisch, ze hebben een hele goede prijs/kwaliteit verhouding en ze zijn redelijk eenvoudig zelf te leggen.

Dan heb je baksteen, gemaakt van rivierklei en afgehard bij maar liefst 1200 graden. Het zijn hele duurzame stenen en kleurecht. Het mooie van baksteen is is dat naarmate de jaren vorderen, wordt die eigenlijk alleen maar mooier. Hoe langer die in je tuin ligt, hoe mooier die wordt.

Dan heb je nog natuursteen en natuursteen is een verzamelnaam voor alle stenen die direct uit de natuur komen. Zo heb je kwartsiet, marmer, travertin, leisteen, noem maar op. Elke steen heeft weer zijn eigen uitstraling en is dus altijd weer anders. Van natuursteen maken ze bijvoorbeeld palissades en je hebt natuurlijk grind. Bestraten begint dus altijd met een keuze uit één van deze drie materiaalkeuzes. En dan? Dan ben je er nog niet! Keuzes, keuzes, succes!

Steensoort 1: betonsteen

Als je je tuin gaat bestraten kun je grofweg kiezen uit drie verschillende categorieën: betonsteen, baksteen en natuursteen. En vandaag behandelen we betonsteen. Beton is gemaakt van zand, cement, grind, water en vaak een natuurlijke kleurstof ofwel natuurlijk pigment. Betonsteen kan je heel goed verschillende bewerkingen geven waardoor die iedere keer een andere sfeertje krijgt, een andere uitstraling. Zo kun je een tegel bijvoorbeeld slijpen, dat wordt die wat gladder. Je kunt hem borstelen, hoe raar het ook klinkt, wat zachter waardoor die heerlijk loopt op blote voeten. Je kunt hem stralen, je kunt hem wassen, noem maar op. Er bestaan dus heel veel soorten bewerkingen waardoor elke betonsteen zijn eigen sfeer gaat krijgen, zijn eigen uitsralingen.

Wat zijn nou de voordelen van betonsteen:
  • Er bestaan heel verschillende vormen
  • Uitgebreid scala aan kleuren
  • Economisch heel erg handig, want de prijs-kwaliteitverhouding is echt top
  • Bovendien relatief makkelijk zelf te verwerken

Naast stenen, muurelementen en tegels, heb je ook nog stapelblokken, bloembakken, traptreden, noem maar op. Kortom zou je eigenlijk bijna elk onderdeel van jouw tuin kunnen opbouwen met betonsteen. Betontegels -stenen, gebruik je natuurlijk voor terras, paden en opritten. Maar als je een oprit gaat bestraten houdt er dan wel rekening je tegel of je steen minimaal zes centimeter dik moet zijn.

Steensoort 2: baksteen

Bestratingsmaterialen kun je grofweg verdelen in drie categorieën: betonsteen, baksteen en natuursteen. Vandaag nemen we baksteen. Baksteen wordt gemaakt van rivierklei en afgehard in een oven bij een temperatuur van grofweg tussen de negenhonderd en veertienhonderd graden. Des te hoger de temperatuur, des te harder de steen wordt. Dit kun je horen, want als je twee bakstenen neemt en tegen elkaar aan tikt, kan de toonhoogte per type baksteen horen. Hoe hoger de toon, des te harder de steen. Waarom je een harde steen nu zo belangrijk? Omdat die dan minder vocht kan opnemen, dan is de bestrating eerder droog en minder gevoelig voor algengroei.

De baksteen is dus gemaakt van honderd procent rivierklei. Dit kun je zien door de steen doormidden te slaan, aan de binnenkant zul je zien dat de steen door en door is gekleurd. Het is dan ook zo, hoe langer de baksteen in jouw tuin ligt, hoe mooier die wordt.

Bakstenen komen in verschillende maten. De twee belangrijkste zijn dikformaat (7cmx21cm) en waalformaat (5cmx20cm). De naam waalformaat is dan ook vernoemd naar het feit dat de steen langs de rivier de Waal wordt gemaakt.

Bovendien heb je verschillende kleuren. Variërend van geel naar steenrood, beetje paars-bruin en de donkere mangaan. Kleuren worden bepaald tijdens het bakproces.

In je tuin kun je baksteen prima gebruiker voor terrassen, paden en voor opritten. Eigenlijk voor alle toepassingen een prima steen. Baksteen is wel ietsjes duurder dan betonsteen en net ietsjes lastiger te verwerken. Verwerken is wel goed te doen, maar wat het lastig maakt is omdat de baksteen na het bakken net ietsjes minder strak wordt dan de betonsteen. Maar doordat minder strakke/grove krijgt de baksteen natuurlijk wel zijn prachtige authentieke uitstraling.

Steensoort 3: natuursteen

Bestratingsmaterialen kun je grofweg onderverdelen in drie categorieën, je hebt betonsteen, baksteen en natuursteen. Dit is natuursteen. Natuursteen is een verzamelnaam voor alle stenen die je direct uit de natuur haalt. Je kunt dan denken aan kwartsiet, marmer, travertin, basalt, leisteen, noem maar op.

Natuursteen komt ook in verschillende verschijningsvormen voor. Je kent van vroeger nog wel die grillige flagstone, je hebt de vierkante tegels maar je hebt ook stroken, je hebt natuurlijk grind, je hebt kantopsluitingen om de bestrating tegen te houden en je hebt zelfs hele grote prachtige traptreden. Nou zit er tussen de natuursteen ook nog wel wat verschil. Zo is de één bijvoorbeeld krasvaster dan de andere. Een leisteen zal eerder krassen dan een basalt en de één is kleurvaster dan de ander. Een graniet zal niet verkleuren en een Chinees hardsteen juist wel.

En ook bij natuursteen heb je verschillende bewerkingsmogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld gevlamd geborsteld: dat maakt de natuursteen tegel juist wat ruwer. Je hebt verzoet en je hebt naturel. Dat zijn eigenlijk de leisteen tegels die gewoon zo uit één blok gehakt worden. Tegenwoordig zijn bijna alle natuurstenen gekalibreerd en dat wil zeggen dat ze precies op dezelfde dikte zijn gezaagd en dat maakt dat leggen natuurlijk een stuk makkelijker.

Als je natuursteen wilt uitzoeken, heb je gewoon nog honderd verschillende keuzes dus. Belangrijk is dat als je voor natuursteen gaat, dat je je laat voorlichten door de specialist. Succes!

Blog

Tegels voegen: hoe werkt het?

Lees verder

Tuin betegelen? Dit heeft u nodig!

Lees verder

Tuintegels schoonmaken doet u zo!

Na het eerste zonnige weekend in het voorjaar ontvangen wij van ontzettend veel tuineigenaren de vraag hoe zij hun terras of oprit kunnen reinigen. Het antwoord op die vraag is echter niet eenvoudig. Dit komt omdat er diverse soorten van verontreiniging voorkomen en we uiteraard het milieu willen sparen. Laten we beginnen met het meest voorkomende en eenvoudigst te verhelpen probleem: groene aanslag!

Groene aanslag: de oorzaak

Na de koude en vaak natte winter heeft de meeste bestrating last van groene aanslag. Deze groene aanslag wordt veroorzaakt door algen die goed gedijen tijdens koude en natte perioden met weinig zon. Dit komt dus bij iedereen en op elk type bestrating voor, zelfs op tuinmeubelen, vuilcontainers en andere objecten in de tuin. Ondanks alle extra aandacht die fabrikanten aan de bestrating besteden is het dus niet te voorkomen. Over het algemeen geldt echter dat hoe gladder de oppervlakte van uw bestrating is, hoe eenvoudiger de groene aanslag te verwijderen is.

Verwijderen groene aanslag

Wanneer uw terras of oprit een lichte groene aanslag heeft, adviseren wij u te schrobben met heet water met een minimaal scheutje natuurzeep. Andere soorten zeep hebben als bestanddelen olie en vet en kunnen vlekken veroorzaken. Heeft u echter een dikkere, hardnekkige groene aanslag op uw tuintegels of Abbeystones? Dan kunt u het best stomen waarbij de temperatuur van het water tussen 65 en 70 graden Celsius moet liggen: de algen “overleven” een dergelijke temperatuur niet en zullen afsterven. U kunt de algen dan enkele dagen later eenvoudig afnemen.

Tegenwoordig zijn er bij de tuincentra, bouwmarkten en bestrating specialisten echter ook diverse middelen verkrijgbaar tegen groene aanslag. Deze zijn eenvoudig aan te brengen en vragen een minimale inspanning: gemak dient de mens! Indien u voor een dergelijk middel kiest adviseren wij u een biologisch middel te gebruiken. Dit om schade aan uw gazon en planten te voorkomen en ons milieu te sparen! 

Volg de verwerkingsvoorschriften goed op: de meeste biologische reinigingsmiddelen moeten worden aangebracht op een droge ondergrond en hebben circa 48 uur nodig om hun werk te kunnen doen. De weersvoorspellingen dienen daarom ook in de gaten te worden gehouden. Er mag geen neerslag vallen tijdens de 48 uur dat het middel nodig heeft om de groene aanslag te verwijderen. Na het aanbrengen en de inwerkperiode kunt u de algen zeer eenvoudig met een bezem verwijderen en kunt u weer genieten van een schoon terras.

Wat absoluut niet doen?

Er zijn een aantal manieren van het reinigen van uw bestrating die we ten zeerste afraden:


Het gebruik van een hogedrukreiniger: het onder hoge druk gespoten water veroorzaakt corrosie en porositeit en zal uw bestrating onherstelbaar beschadigen. Uitzondering hierop zijn de keramische tegels uit het Excluton assortiment waaronder Kera Twice, Kera+ Quite Light Paving, Kera Connect en onze keramische tegels 60x60x2 cm.
Het gebruik van zuurhoudende reinigingsmiddelen: dit raden wij om diverse redenen ten zeerste af. De agressieve zuren veroorzaken onherstelbare schade aan uw bestrating of betontegels: het zuur tast het oppervlak van de bestrating aan en veroorzaakt versneld kleurverlies.


Vervuiling van uw terras door afgevallen blad

Een ander veel voorkomend probleem zijn bruine vlekken in betontegels. In bijna alle gevallen betreft het hier vlekken die ontstaan zijn doordat afgevallen blad tijdens de winterperiode op de bestrating is gevallen en daar is blijven liggen. Afgevallen blad bevat looizuur dat vrijkomt tijdens het rottingsproces. Dit looizuur is zeer agressief, trekt in (bijna) alle bestrating en is zeer hardnekkig.

Doordat dit type vlekken/vervuiling zeer hardnekkig is, is preventie de beste oplossing: snoei bomen en struiken tijdig, zodat u voorkomt dat er afvallend blad op uw bestrating terecht kan komen en vlekken veroorzaakt. Mocht er toch afgevallen blad op uw terras of oprit terecht komen, dan moet u dit zo snel als mogelijk verwijderen zodat uw bestrating vrij blijft van blad.

Helaas bestaat er geen reinigingsmiddel dat looizuur vlekken kan verwijderen zonder uw bestrating onherstelbaar te beschadigen. Gelukkig biedt de natuur hier een helpende hand! Looizuur vlekken zullen door regelmatig onderhoud en de verschillende weersinvloeden op den duur verdwijnen. Het Hollandse klimaat, veel afwisseling van regen en zonneschijn, heeft hierop een positieve invloed. Ook bij dit type verontreiniging geldt dat agressieve reinigingsmiddelen en hogedrukreinigers niet mogen worden gebruikt. Dit wegens de onherstelbare schade die zij veroorzaken aan uw bestrating.

Gele/bruine vlekken op uw bestrating

In bijna alle gevallen worden gele/bruine vlekken op uw bestrating veroorzaakt door zand. Het zand waarin uw bestrating wordt gelegd bevat organische vervuiling, schelpen en/of leem. Indien uw bestrating niet schoongehouden wordt van dit zand zullen er onherroepelijk vlekken ontstaan. Het schoonhouden van de bestrating dient zowel tijdens als na het straten te geschieden. Hetzelfde geldt voor het zand waar veelal mee wordt gevoegd: veeg uw terras of oprit altijd direct schoon nadat uw voegen gevuld zijn. Mocht het kwaad al zijn geschied, adviseren wij een zuurvrije reiniger te gebruiken. Gebruik deze eerst op een enkele tegel of klein deel van uw bestrating, en wacht een drietal dagen af alvorens bij succes het gehele terras of de oprit te reinigen.

Cementsluier

Gelukkig komt het niet vaak voor: cementsluier op uw bestrating. Door het zagen van bestrating op of vlakbij uw terras of oprit kan het slijpsel neerdalen op uw bestrating. Hierdoor kunnen de nog actieve cementdeeltjes zich hechten op uw bestrating, met als gevolg een grijze/witte waas op uw bestrating. Deze cementsluier is niet of nauwelijks meer te verwijderen. Ons advies in dergelijke gevallen is om contact op te nemen met een specialist en u goed te laten adviseren. Gebruik echter in geen geval zuurhoudende middelen of de hogedrukreiniger. 
Lees verder

Terras aanleggen: 5 tips voor een mooi terras!

Lees verder

Column Jurgen Smit

Nieuwe producten 2018

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om plannen te maken voor de tuin. We zijn wel een beetje klaar met de winter en smachten naar de zon en buiten zitten. En net als je denkt dat er op bestratingsgebied niet meer zoveel nieuws meer mogelijk is, is daar ineens de Noviton tegel. Een betontegel met daarop een digitale afbeelding en afgewerkt met een UV bestendige coating. 

Lees verder

Tuinmanieren of prioriteit?

Ik heb een prachtig vak. Elke dag weer mag ik de tuinen die ik ontwerp ook uitvoeren en creëer ik iets waar de eigenaren van deze tuinen erg blij van worden. Op het moment dat een ontwerp gemaakt is volgt de materiaal keuze. En was het maken van een ontwerp al niet lastig genoeg, de keuze voor het juiste materiaal is zeker zo ingewikkeld.

Lees verder

Meer over bestrating

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen.

Lees verder

Tips van Ben

Een nieuwe lente met nieuw elan!

Een nieuwe lente met nieuw elan De lente stemt natuurlijk per saldo tot optimisme.. maar dit jaar is er gewoon meer aan de hand. Het doemdenken is voorbij.. de crisis achterhaald.. alle seinen staan op ‘groen’.

Lees verder

De Tuinen van Appeltern

Lentekriebels in De Tuinen van Appeltern! De tuindeuren weer geopend! Ons park biedt u weer volop trends en ideeën voor een nieuw tuinseizoen. Na drie maanden poetsen, renoveren en vernieuwen gaan de tuinpoorten van Appeltern weer open. Door de samenwerking met het totale Nederlandse bedrijfsleven zijn de nieuwste producten en laatste tuintrends weer ingepast in de meer dan 200 voorbeeldtuinen. Ook worden compleet nieuwe tuinen voor het eerst getoond, zoals de BoerenBond & Pets Place tuin, een familietuin met kippen en konijnen.

Lees verder

Het Vergeten Tuinseizoen

25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek de seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door verschillende omstandigheden is het beeld ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kunt werken.

Lees verder