Inspiratie

Het bepalen van de bestrating in uw tuinontwerp kan lastig zijn. Om u te helpen bij het opdoen van inspiratie, heeft Excluton een groot archief aangelegd met voorbeelden van toepassingen. Wij tonen u een diversiteit aan tuinen en de materialen die hierin zijn gebruikt. Een groot gazon met praktische looppaden, een functioneel terras of een prachtige vijver met een unieke vijverrand. We laten het u graag allemaal zien. In samenwerking met Jurgen Smit heeft Excluton een groot aantal video’s ontwikkeld waarin uitleg wordt gegeven over de ontwikkeling en onderhoud van uw droomtuin

Informatie

Om tot een voor u passende keuze in bestrating te komen en u te informeren over de eigenschappen van de verschillende typen bestrating die op onze website worden getoond, adviseren wij u de informatie die wij geven goed door te nemen. Elk soort bestrating heeft voordelen, maar natuurlijk soms ook eigenschappen die minder voordelig kunnen uitpakken als u zich niet volledig heeft laten voorlichten. Wij adviseren u dan ook inspiratie op te doen bij alle prachtige tuinen die wij u tonen, en pas dan te kiezen met welk type bestrating u de tuin gaat (laten) aanleggen..

Lees meer

Duurzaamheid & kwaliteit

Excluton heeft Duurzaamheid hoog in het vaandel staan, al vele jaren is Excluton aan het zoeken naar mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te produceren en op zoek naar de duurzaamste grondstoffen.

Excluton heeft als eerste bestrating het Cradle to Cradle certificaat (zie hiervoor onze pagina Cradle to Cradle)

Ook in de wijze van transport worden er continu keuzes gemaakt om het milieu te sparen.

Daarbij zijn onze mensen continu bezig om tot de beste samenstellingen te komen zonder dat er afbreuk zal worden gedaan aan de kwaliteit.

Betonbestrating is al bewezen de duurzaamste bestratingskeuze echter Excluton gaat nog veel verder.

Lees meer

Voorbeeldtuinen

Inspiratie video's

Steensoorten

Voordat je kunt beginnen met de bestrating van je tuin of oprit moet je beslissen welke steensoorten je hiervoor gaat gebruiken. Voor bestrating zijn er drie steensoorten gebruikelijk namelijk betonsteen baksteen en natuursteen.

Steensoort 1: betonsteen

Betonsteen is een steensoort gemaakt van cement zand en water. Vaak is er nog een natuurlijke kleurstof aan toegevoegd. Betonsteen is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.

Omdat beton op verschillende manieren bewerkt kan worden kun je er allerlei verschillende sferen mee creëren. Zo zijn er geslepen geborstelde gestraalde en gewassen betontegels verkrijgbaar. Betontegels zijn betaalbaar gaan lang mee en zijn redelijk eenvoudig zelf te leggen.

Naast betonnen stenen tegels en muurelementen kun je ook stapelblokken traptreden en bloembakken van beton in je tuin plaatsen. Gebruik je betontegels voor een terras pad of oprit dan moeten de tegels minimaal zes centimeter dik zijn anders breken ze.

Steensoort 2: baksteen

De bekendste steensoort is misschien wel baksteen. Deze steensoort worden gemaakt van rivierklei en gebakken op een temperatuur van maar liefst 1200 graden. Hierdoor zijn bakstenen sterk duurzaam en kleurecht. De stenen gaan jaren mee en worden naarmate de jaren verstrijken alleen maar mooier.

De steensoort is verkrijgbaar in verschillende formaten waaronder dikformaat (7x21 cm) en waalformaat (5x20 cm). Baksteen is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren van okergeel tot donkerbruin.

Eigenlijk kun je de steensoort overal in je tuin gebruiken maar hij is iets duurder dan betonnen stenen en iets moeilijker te leggen.

Steensoort 3: natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle stenen die direct uit de natuur komen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen zoals marmer basalt en leisteen. Deze steensoort kan op vele manieren bewerkt worden en is verkrijgbaar als onder meer flagstones vierkante tegels of grind.

Elke tegel is anders en heeft zijn eigen tekening en dus uitstraling. Tegenwoordig worden alle natuurstenen op dezelfde dikte gezaagd waardoor ze makkelijk te leggen zijn. De ene soort natuursteen is kleur- en krasvaster dan de andere. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het verstandig om je te laten adviseren door de verkoper.

Column Jurgen Smit

Tuinmanieren of prioriteit?

Ik heb een prachtig vak. Elke dag weer mag ik de tuinen die ik ontwerp ook uitvoeren en creëer ik iets waar de eigenaren van deze tuinen erg blij van worden. Op het moment dat een ontwerp gemaakt is volgt de materiaal keuze. En was het maken van een ontwerp al niet lastig genoeg, de keuze voor het juiste materiaal is zeker zo ingewikkeld.

Lees verder

Meer over bestrating

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen.

Lees verder

Meer over bestraten!

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen. Dit is echter maar ten dele waar en is sterk afhankelijk van het type en de grootte van de tuin. In een grote tuin spelen meer aspecten een rol dan in een kleine tuin. Ruimtewerking en lijnenspel hebben in een grotere tuin veel meer effect en verdienen daar ook aandacht. Je zult dan wat voorzichtiger moeten zijn in je bestratingkeuze; een opvallende steen zal teveel aandacht vragen. In een kleine tuin is een opvallende steen meer op zijn plek omdat deze bijvoorbeeld sterk kan bijdragen aan de sfeer die je wilt creëren. Uiteindelijk gaat het om het ‘totaalplaatje’; tuin, woning en bewoner moeten bij elkaar passen.

Lees verder

Tips van Ben

Een nieuwe lente met nieuw elan!

Een nieuwe lente met nieuw elan De lente stemt natuurlijk per saldo tot optimisme.. maar dit jaar is er gewoon meer aan de hand. Het doemdenken is voorbij.. de crisis achterhaald.. alle seinen staan op ‘groen’.

Lees verder

De Tuinen van Appeltern

Lentekriebels in De Tuinen van Appeltern! De tuindeuren weer geopend! Ons park biedt u weer volop trends en ideeën voor een nieuw tuinseizoen. Na drie maanden poetsen, renoveren en vernieuwen gaan de tuinpoorten van Appeltern weer open. Door de samenwerking met het totale Nederlandse bedrijfsleven zijn de nieuwste producten en laatste tuintrends weer ingepast in de meer dan 200 voorbeeldtuinen. Ook worden compleet nieuwe tuinen voor het eerst getoond, zoals de BoerenBond & Pets Place tuin, een familietuin met kippen en konijnen.

Lees verder

Het Vergeten Tuinseizoen

25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek de seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door verschillende omstandigheden is het beeld ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kunt werken.

Lees verder