Inspiratie

Het bepalen van de bestrating in uw tuinontwerp kan lastig zijn. Om u te helpen bij het opdoen van inspiratie, heeft Excluton een groot archief aangelegd met voorbeelden van toepassingen. Wij tonen u een diversiteit aan tuinen en de materialen die hierin zijn gebruikt. Een groot gazon met praktische looppaden, een functioneel terras of een prachtige vijver met een unieke vijverrand. We laten het u graag allemaal zien. In samenwerking met Jurgen Smit heeft Excluton een groot aantal video’s ontwikkeld waarin uitleg wordt gegeven over de ontwikkeling en onderhoud van uw droomtuin

Verwerkingsinformatie

Om tot een voor u passende keuze in bestrating te komen en u te informeren over de eigenschappen van de verschillende typen bestrating die op onze website worden getoond, adviseren wij u de informatie die wij geven goed door te nemen. Elk soort bestrating heeft voordelen, maar natuurlijk soms ook eigenschappen die minder voordelig kunnen uitpakken als u zich niet volledig heeft laten voorlichten. Wij adviseren u dan ook inspiratie op te doen bij alle prachtige tuinen die wij u tonen, en pas dan te kiezen met welk type bestrating u de tuin gaat (laten) aanleggen..

Lees meer

Voorbeeldtuinen

1000946-60plus-30x60x5-naturel-nero1.jpg
1507882236.jpg
5000579-flagstones-kavala-2-3-cm4.jpg
1497865530.jpg
6000207-yellow-sun-8-11-25-kg2.jpg

Inspiratie video's

Steensoorten

Je wilt je tuin bestraten of een oprit, maarja, waarmee en waar kunnen je allemaal uit kiezen? Materialen om te bestraten kun je verdelen in 3 verschillende categorieën:

Betonsteen is gemaakt van een mengsel van cement, zand en water en vaak met een natuurlijke kleurstof. Ze zijn er in heel veel verschillende maten en dat is ook meteen één van de voordelen. Vaak krijgen ze ook hun eigen bewerking waardoor iedere steen ook weer zijn eigen sfeer uitstraalt. Daarnaast zijn ze heel economisch, ze hebben een hele goede prijs/kwaliteit verhouding en ze zijn redelijk eenvoudig zelf te leggen.

Dan heb je baksteen, gemaakt van rivierklei en afgehard bij maar liefst 1200 graden. Het zijn hele duurzame stenen en kleurecht. Het mooie van baksteen is is dat naarmate de jaren vorderen, wordt die eigenlijk alleen maar mooier. Hoe langer die in je tuin ligt, hoe mooier die wordt.

Dan heb je nog natuursteen en natuursteen is een verzamelnaam voor alle stenen die direct uit de natuur komen. Zo heb je kwartsiet, marmer, travertin, leisteen, noem maar op. Elke steen heeft weer zijn eigen uitstraling en is dus altijd weer anders. Van natuursteen maken ze bijvoorbeeld palissades en je hebt natuurlijk grind. Bestraten begint dus altijd met een keuze uit één van deze drie materiaalkeuzes. En dan? Dan ben je er nog niet! Keuzes, keuzes, succes!

Steensoort 1: betonsteen

Als je je tuin gaat bestraten kun je grofweg kiezen uit drie verschillende categorieën: betonsteen, baksteen en natuursteen. En vandaag behandelen we betonsteen. Beton is gemaakt van zand, cement, grind, water en vaak een natuurlijke kleurstof ofwel natuurlijk pigment. Betonsteen kan je heel goed verschillende bewerkingen geven waardoor die iedere keer een andere sfeertje krijgt, een andere uitstraling. Zo kun je een tegel bijvoorbeeld slijpen, dat wordt die wat gladder. Je kunt hem borstelen, hoe raar het ook klinkt, wat zachter waardoor die heerlijk loopt op blote voeten. Je kunt hem stralen, je kunt hem wassen, noem maar op. Er bestaan dus heel veel soorten bewerkingen waardoor elke betonsteen zijn eigen sfeer gaat krijgen, zijn eigen uitsralingen.

Wat zijn nou de voordelen van betonsteen:
  • Er bestaan heel verschillende vormen
  • Uitgebreid scala aan kleuren
  • Economisch heel erg handig, want de prijs-kwaliteitverhouding is echt top
  • Bovendien relatief makkelijk zelf te verwerken

Naast stenen, muurelementen en tegels, heb je ook nog stapelblokken, bloembakken, traptreden, noem maar op. Kortom zou je eigenlijk bijna elk onderdeel van jouw tuin kunnen opbouwen met betonsteen. Betontegels -stenen, gebruik je natuurlijk voor terras, paden en opritten. Maar als je een oprit gaat bestraten houdt er dan wel rekening je tegel of je steen minimaal zes centimeter dik moet zijn.

Steensoort 2: baksteen

Bestratingsmaterialen kun je grofweg verdelen in drie categorieën: betonsteen, baksteen en natuursteen. Vandaag nemen we baksteen. Baksteen wordt gemaakt van rivierklei en afgehard in een oven bij een temperatuur van grofweg tussen de negenhonderd en veertienhonderd graden. Des te hoger de temperatuur, des te harder de steen wordt. Dit kun je horen, want als je twee bakstenen neemt en tegen elkaar aan tikt, kan de toonhoogte per type baksteen horen. Hoe hoger de toon, des te harder de steen. Waarom je een harde steen nu zo belangrijk? Omdat die dan minder vocht kan opnemen, dan is de bestrating eerder droog en minder gevoelig voor algengroei.

De baksteen is dus gemaakt van honderd procent rivierklei. Dit kun je zien door de steen doormidden te slaan, aan de binnenkant zul je zien dat de steen door en door is gekleurd. Het is dan ook zo, hoe langer de baksteen in jouw tuin ligt, hoe mooier die wordt.

Bakstenen komen in verschillende maten. De twee belangrijkste zijn dikformaat (7cmx21cm) en waalformaat (5cmx20cm). De naam waalformaat is dan ook vernoemd naar het feit dat de steen langs de rivier de Waal wordt gemaakt.

Bovendien heb je verschillende kleuren. Variërend van geel naar steenrood, beetje paars-bruin en de donkere mangaan. Kleuren worden bepaald tijdens het bakproces.

In je tuin kun je baksteen prima gebruiker voor terrassen, paden en voor opritten. Eigenlijk voor alle toepassingen een prima steen. Baksteen is wel ietsjes duurder dan betonsteen en net ietsjes lastiger te verwerken. Verwerken is wel goed te doen, maar wat het lastig maakt is omdat de baksteen na het bakken net ietsjes minder strak wordt dan de betonsteen. Maar doordat minder strakke/grove krijgt de baksteen natuurlijk wel zijn prachtige authentieke uitstraling.

Steensoort 3: natuursteen

Bestratingsmaterialen kun je grofweg onderverdelen in drie categorieën, je hebt betonsteen, baksteen en natuursteen. Dit is natuursteen. Natuursteen is een verzamelnaam voor alle stenen die je direct uit de natuur haalt. Je kunt dan denken aan kwartsiet, marmer, travertin, basalt, leisteen, noem maar op.

Natuursteen komt ook in verschillende verschijningsvormen voor. Je kent van vroeger nog wel die grillige flagstone, je hebt de vierkante tegels maar je hebt ook stroken, je hebt natuurlijk grind, je hebt kantopsluitingen om de bestrating tegen te houden en je hebt zelfs hele grote prachtige traptreden. Nou zit er tussen de natuursteen ook nog wel wat verschil. Zo is de één bijvoorbeeld krasvaster dan de andere. Een leisteen zal eerder krassen dan een basalt en de één is kleurvaster dan de ander. Een graniet zal niet verkleuren en een Chinees hardsteen juist wel.

En ook bij natuursteen heb je verschillende bewerkingsmogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld gevlamd geborsteld: dat maakt de natuursteen tegel juist wat ruwer. Je hebt verzoet en je hebt naturel. Dat zijn eigenlijk de leisteen tegels die gewoon zo uit één blok gehakt worden. Tegenwoordig zijn bijna alle natuurstenen gekalibreerd en dat wil zeggen dat ze precies op dezelfde dikte zijn gezaagd en dat maakt dat leggen natuurlijk een stuk makkelijker.

Als je natuursteen wilt uitzoeken, heb je gewoon nog honderd verschillende keuzes dus. Belangrijk is dat als je voor natuursteen gaat, dat je je laat voorlichten door de specialist. Succes!

Blog

Tuin winterklaar maken

September en oktober zijn bij uitstek de maanden om uw tuin voor te gaan bereiden op de komende winter. Vaak zijn de weersomstandigheden in deze maanden nog zeer aangenaam zodat het werken in de tuin een ware lust is!

Graag geven wij u 10 tips die ervoor zorgen dat uw tuin optimaal is voorbereid op de komende winter:


Knip uitgebloeide bloemen af. Verwijder ook afstervende stengels maar laat eventueel aanwezige bladeren zitten want deze bieden de plant bescherming tegen de vorst.
Planten die groot of te groot zijn geworden kunt u in september en oktober scheuren en weer op een andere plek poten. Het zogenaamde “scheuren” is op verschillende manieren mogelijk en is niet voor elke plant gelijk. Kijk daarom goed naar de plantenwijzer om de juiste manier van “scheuren” op te zoeken.
Eenjarige planten verwijderen. De meeste eenjarige planten zijn in september/oktober wel uitgebloeid en het is aan te raden de voor de eerste nachtvorst weg te halen omdat de stengels gaan verrotten en erg vies worden. Trek de planten er met wortel en al uit. Op de kale plekken kunnen nu eventueel voorjaarsbollen worden geplant.
De heg. De heg kan in deze periode nog één keer gesnoeid worden. Ga echter niet te wild aan de slag met de heggenschaar. In de winter groeit het blad niet terug en is er dus grote kans dat u de hele winter gaten in de heg heeft. Verwijder ook het afgevallen blad want dit kan tijdens de vochtige periode gaan rotten en uw heg beschadigen.
Het gazon. Zolang de temperatuur boven 6 graden Celsius blijft zal het gras blijven groeien. Maai in september en oktober het gras niet meer te kort. Stand twee of drie op uw grasmaaier is in deze periode het kortst. Mocht er een viltlaag zijn ontstaan kunt u ook nog een keer verticuteren. Na het maaien en verticuteren kunt u de graskanten netjes afsteken. Als laatste adviseren wij uw gazon te bemesten met een wintermeststof!
Planten in potten naar binnen verplaatsen. Vanaf half oktober kunnen de eerste nachtvorsten verwacht worden en voor die tijd moeten kuipplanten naar binnen. Zet de planten bij voorkeur in een koele ruimte zoals de schuur, hal of bijkeuken. Bladhoudende soorten hebben licht nodig en bladverliezende planten kunnen in een donkere ruimte worden opgeslagen. Vergeet niet de potgrond matig vochtig te houden.
Reinig uw bestrating. Vaak is het een vergeten onderdeel dat pas in het voorjaar weer de aandacht vraagt: uw tuintegels. Zorg ervoor dat uw tuintegels vrij zijn van afgevallen blad, vogelpoep en andere vervuiling. Afgevallen blad en vogelpoep bevatten looizuur en kunnen nauwelijks te verwijderen vlekken op uw tuintegels veroorzaken. Dweil vervolgens uw terras met warm water waarin een flinke scheut natuurzeep is opgelost. Het warme water met daarin een scheut natuurzeep zal uw tuintegels van de laatste vervuiling ontdoen en beschermt tijdens de koude en natte periode uw betontegels tegen de aanzet van groene aanslag zodat deze in het voorjaar eenvoudig te verwijderen is.
De vijver. Zorg ervoor dat afvallend blad niet in uw vijver terecht komt. De bladeren gaan rotten op de bodem van uw vijver en verslechteren dan de waterkwaliteit. Verwijder ook afgestorven plantdelen uit uw vijver. Tevens dient u ervoor te zorgen dat uw vijver bij vorst niet helemaal dichtvriest. Plaats een onderwaterpomp dat het water net voldoende in beweging houdt om niet geheel dicht te vriezen. Let er wel op dat het pompje minimaal 30 centimeter boven de vijverbodem staat. Zo blijft het relatief warme water onderin onberoerd en kunnen de vissen op de bodem van de vijver overleven in het warmere water aldaar. Filterpompen moeten in de meeste gevallen worden uitgezet, evenals de pomp van fonteintjes of waterelementen.
Afsluiten water. Met de vorst op komst moeten alle waterleidingen in de tuin op tijd afgesloten worden. Laat vorstgevoelige leidingen en tuinslangen bovendien ook helemaal leeglopen om schade door uitzettend ijs te voorkomen.
Vergeet als laatste de dieren in uw tuin niet. Hang vetbolletjes en slingers met pinda’s op. Als u in oktober al start met het voeren van de vogels zult u al snel “stamgasten” in uw tuin hebben die de hele winter zullen blijven!

Lees verder

Tuin betegelen? Dit heeft u nodig!

Lees verder

Oprit tegels uitkiezen? Hier moet u op letten!

Lees verder

Natuursteen schoonmaken: tips voor een optimaal resultaat

Lees verder

Column Jurgen Smit

Nieuwe producten 2018

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om plannen te maken voor de tuin. We zijn wel een beetje klaar met de winter en smachten naar de zon en buiten zitten. En net als je denkt dat er op bestratingsgebied niet meer zoveel nieuws meer mogelijk is, is daar ineens de Noviton tegel. Een betontegel met daarop een digitale afbeelding en afgewerkt met een UV bestendige coating. 

Lees verder

Tuinmanieren of prioriteit?

Ik heb een prachtig vak. Elke dag weer mag ik de tuinen die ik ontwerp ook uitvoeren en creëer ik iets waar de eigenaren van deze tuinen erg blij van worden. Op het moment dat een ontwerp gemaakt is volgt de materiaal keuze. En was het maken van een ontwerp al niet lastig genoeg, de keuze voor het juiste materiaal is zeker zo ingewikkeld.

Lees verder

Meer over bestrating

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen.

Lees verder

Tips van Ben

Een nieuwe lente met nieuw elan!

Een nieuwe lente met nieuw elan De lente stemt natuurlijk per saldo tot optimisme.. maar dit jaar is er gewoon meer aan de hand. Het doemdenken is voorbij.. de crisis achterhaald.. alle seinen staan op ‘groen’.

Lees verder

De Tuinen van Appeltern

Lentekriebels in De Tuinen van Appeltern! De tuindeuren weer geopend! Ons park biedt u weer volop trends en ideeën voor een nieuw tuinseizoen. Na drie maanden poetsen, renoveren en vernieuwen gaan de tuinpoorten van Appeltern weer open. Door de samenwerking met het totale Nederlandse bedrijfsleven zijn de nieuwste producten en laatste tuintrends weer ingepast in de meer dan 200 voorbeeldtuinen. Ook worden compleet nieuwe tuinen voor het eerst getoond, zoals de BoerenBond & Pets Place tuin, een familietuin met kippen en konijnen.

Lees verder

Het Vergeten Tuinseizoen

25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek de seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door verschillende omstandigheden is het beeld ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kunt werken.

Lees verder