Keramische tegels

Excluton heeft het beste van twee werelden weten te verenigen vanuit de behoefte keramische tegels prijstechnisch toegankelijker te maken en de verwerkingskosten te minimaliseren! Dit hebben wij gerealiseerd met onze Kera+ Quite Light Paving

Aanlegtips

Om tot een tuinontwerp te komen stelt u zich vermoedelijk de vraag welk soort tuin het best bij u past, hier vind u een aantal aanlegtips en een stappenplan om tot het gewenste resultaat te komen.

Verwerking op een zandbed

Ondergrond
Afhankelijk van de bodemgesteldheid dient u de ondergrond op een passende wijze te prepareren. Veelal volstaat het afgraven tot een diepte van circa 20 centimeter waarna u een zandbed van 15 tot 20 centimeter aanlegt. Dit doet u door in lagen van 4 tot 5 centimeter zand aan te brengen die u steeds goed aftrilt.

Wanneer u op de hoogte bent stelt u de kantopsluitingen (opsluitbanden, muurelementen e.d.) Houdt opsluitbanden circa 0,5 centimeter lager dan de bovenkant van de bestrating zodat zoveel mogelijk vuil met het regenwater direct van de tegels afloopt.

Vervolgens het zandbed op de juiste hoogte uitvlakken. Het is zeer belangrijk om de bestrating onder een afschot van minimaal 0,5 centimeter per strekkende meter te plaatsen om een goede afwatering te voorzien. Bedenk van te voren goed waar u het water heen voert.

Plaatsing
U begint met het leggen van een volledige rij tegels tegen de kantopsluiting waarbij u goed let op de veren en groeven aan de tegels. Wanneer u vanuit een hoek begint is het erg belangrijk om te controleren of deze haaks (90 graden) is.

Leg het terras volledig dicht waarbij u voor de beste kleurschakering tegels uit verschillende pakketten door elkaar heen verwerkt.

Pastegels kunt u zagen met een haakse slijpschijf met een diamanten zaagblad.

Let op!: u dient de keramische tegel eerst dun in te slijpen alvorens u de complete tegel gaat zagen.

Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de keramische tegel barst. Afmetingen pastegels niet kleiner dan 45x60 centimeter tenzij lengte = breedte. De “messen” kunt u ook afzagen met een normale handzaag.

Verwerking op een dakterras

Het dak
Controleer het afschot van het dak. Wanneer er voldoende afschot is (minimaal 1 centimeter per strekkende meter) en het afschot loopt in de richting van de hemelwaterafvoer, dan zou u Kera+ Quite Light rechtstreeks op het dak kunnen leggen.

Als de waterafvoer op het dak niet optimaal is, dient u Kera+ Quite Light te plaatsen op rubberen tegeldragers van 15x15 centimeter. Dit in verband met het grote drijfvermogen. Afhankelijk van de hoogte waarbij de tegels volledig vrij van water blijven gebruikt u tegeldragers van 1, 1,5 of 2 centimeter dik. Voor elke tegel telt u een tegeldrager, omdat telkens 4 hoeken van 4 tegels op een tegeldrager bij elkaar komen.

Wanneer uw dakbedekking bestaat uit 2-laags dakbedekking is het raadzaam om eveneens wat stukken dakbedekking in dezelfde dikte bij de hand te hebben. Hiermee kunt u namelijk de tegeldragers uitvullen als deze precies komen te liggen op een naad waar de dakbedekking over elkaar heen is geplakt. Tegenwoordig wordt veelal 1-laags dakbedekking gebruikt waarbij men naden gewoon tegen elkaar aanplakt. Hierbij hoeft u in principe niets uit te vullen.

Plaatsing
U begint met het leggen van een volledige rij tegels waarbij u goed let op de veren en groeven aan de tegels. Wanneer u vanuit een hoek begint is het erg belangrijk om te controleren of deze haaks (90 graden) is. Hierbij raden wij aan om het dakterras rondom 1 centimeter vrij te houden van de kant (gevel, dakrand e.d.). U kunt dit het beste doen door stroken van 5x15 centimeter te snijden uit tegeldragers die u dan plaatst tussen de tegels en de kant. Een strook per tegel is daarbij voldoende.

U kunt ook simpelweg de randen opvullen met dakgrind van 16-32 millimeter.

Het is geen absolute “must” om Kera Quite Light Paving op te sluiten met zaagwerk of grof grind. U kunt de tegels ook met een speciale polyurethaan kit aan elkaar lijmen om ze rondom volledig vrij te kunnen laten.

Voorkom lekkage door altijd voorzichtig te zijn met scherpe voorwerpen. Laat vooral geen voorwerpen op het dak slingeren. Lekkage komt vaak door voorwerpen die door de dakbedekking heen getrapt of gedrukt worden.

Algemeen advies
Op de randen van de toplaag kan zich soms wat vette was uit de mal en/of materiaal van de polyurethaan onderlaag bevinden. Dit kunt u het makkelijkst verwijderen na plaatsing met een ontvetter.

Door de hardheid van de toplaag kunt u makkelijk stukken van de tegels afstoten. Daarom altijd voorzichtig te werk gaan.

Kera Quite Light Paving schaart zich ondanks haar stroeve oppervlak wat betreft gladheid tijdens de herfst en winter onder geslepen natuursteen bestrating of betontegels met een geslepen of gecoate deklaag. Door de geringe vochtopname en de relatief korte lengte aan voegen als gevolg van het grote formaat tegels kan op de Kera+ Quite Light wat sneller aanvriezend condens ontstaan. Advies is om bij vorst preventief te strooien.

Bij blootstelling aan UV kan de onderlaag bruin verkleuren. Dit tast de kwaliteit van het product op geen enkele manier aan.

Legpatronen

De keramische tegels in ons assortiment zijn alleen verkrijgbaar in 60x60x4. Dat beperkt de legpatronen maar deze zijn toch nog legio!

Onderhoud

Na de eerste schoonmaak van de tegels is het de beurt aan goed onderhoud. Ten slotte wil je je tegels altijd mooi houden. Het is daarom handig om duidelijk te hebben welke producten je hiervoor wel en welke je beter niet kunt gebruiken.

Belangrijk is om met je keuze voor schoonmaakproducten rekening te houden met de ingrediënten van deze middelen. Zo vermijd je best de schoonmaakproducten die met olie zijn gemaakt. Met producten op basis van olie of producten met een olielaag stapel je namelijk al de olielagen langzaam op.

Dit heeft als gevolg dat vuil zich gemakkelijk tussen die laagjes door kan nestelen. Niet effectief dus! Daarbij zal je vloer er als gevolg uitzien alsof het nooit echt schoon is, en dat terwijl je er misschien wel heel veel werk aan besteedt.

Maar wat gebruik je dan beter wel voor het schoonmaken van de keramische vloer? Het liefst schaf je hiervoor schoonmaakmiddelen aan die zo neutraal mogelijk zijn. Eenvoudige producten werken het best. Meng deze goed met water en geef de vloer wekelijks een kleine schoonmaakbeurt. Zo blijven je keramische vloertegels het langste mooi, en dat terwijl het je echt niet al te veel moeite kost.

De juiste onderhoudsschoonmaak in 3 eenvoudige stappen

Om nog alles samen te vatten is dit je handige stappenplan voor het schoon houden van je keramische tegelvloer.

Stap 1
Bepaal de juiste dosering van het schoonmaakproduct. Meng het met water en reinig hiermee één tegel. Hierdoor weet je of het product ook geschikt is voor je vloer.

Stap 2
Gebruik de juiste dosering om de rest van de vloer schoon te maken. Let op: doe niet te grote oppervlakten in één keer. Stukje voor stukje – of in dit geval tegel voor tegel – gaat het best.

Stap 3
Spoel de vloer grondig na met warm water. Doe dit voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd.

Klaar? Geniet nu van je mooi gereinigde vloer!