Persbericht

Verschillende Betontegels van Excluton

Met betontegels kun je eindeloos varieren.

Videotransciptie

Je bent op zoek naar siertegels van beton. Nou die oude stoep tegel van 30x30, die van vroeger, die ken je natuurlijk nog wel. Maar moet je nu eens kijken. Dit is dezelfde betonsoort, maar dan extra verdicht. Sterker nog: dit is de meest verdichte, meest harde betontegel die je kunt krijgen in Nederland. Door dat extra verdichte krijgt hij ook net een andere grijstint en omdat hij zo hard is neemt deze tegel veel minder vocht op en is dus ook veel minder gevoelig voor algengroei. Wat is er nog meer anders aan deze tegel? Dat is dat die randen geen schuine kant meer hebben, zoals men dat noemt een facet rand. Daarom is deze heel mooi voor in super strakke tuinen. Vind je het net een graadje te strak dan kan je deze tegel nemen, want die heeft hem wel.

Nou, dat is eigenlijk het alternatief, de verandering op die 30x30 tegel. Maar ken je ook nog grind gewassen tegel van vroeger? Dit zijn eigenlijk de nieuwe grind gewassen tegels. Deze tegel is de Ruvido. Daar hebben ze dat grind erop gestrooid en meteen allemaal weggeslepen. Dan zie je ook al die witte spikkeltjes erin zitten. Deze tegel is niet glad maar ook niet echt ruw.

Deze tegel is net een tandje ruwer, want dan hebben ze ook nog het gewassen. Daardoor blijft het granulaat een heel klein beetje bovenop liggen en is hij net die frietsante een heel klein stukje ruwer. Maar dat is nog niet alles.

Neem deze bijvoorbeeld. Dit is de Rusticlate en dat is een betontegel die ze hebben na gemaakt van een leisteen. Je kan het ook duidelijk zien: er zit een prachtig reliëf bovenin. Het is natuurlijk niet zo dat elke tegel hetzelfde reliëf heeft, nee, ze gebruiken daarvoor meerdere mallen. Het heet dus de Rusticlate en je hebt niet alleen zwart, maar ook aubergine en een zandgeel.

En wat is nu het grote voordeel van zo’n betontegel? Hij is economisch natuurlijk erg aantrekkelijk en heel makkelijk zelf te leggen.

Dit is een beetje een gekke tegel, de Wood stone. Nou, de naam zegt het al, het is een steen met een houtstructuur. Kan een keer leuk zijn om toe te passen.

Deze tegels zijn wat toegankelijker. Dat is de Wave Stone, die heb je in grijs en in zwart. En dan heb je ook nog de Flame Stone, ook in het grijs en in het zwart. Op zich tegels die heel erg op elkaar lijken. Ze zijn allebei gemaakt om ook een beetje de natuursteen structuur te benaderen. De een heeft geen facet de ander heeft dan weer een klein facet, maar dan ook weer een beetje grillig net zoals natuursteen dat heeft. Daarom is het ook zo moeilijk om natuursteen uit te kiezen, want deze tegels lijken zoveel op elkaar. Ga als je stenen wilt uitzoeken naar een specialist en laat je voorlichten. Zo een steen moet je zien, voelen, je moet hem eigenlijk proeven.


Spindelen
Sierbestrating schoonmaken