Persbericht

Help jouw tuin de herfst en winter door

6min

We hebben dit jaar extra lang mogen genieten van de zon, maar de koude maanden zijn nu écht in aantocht. Kruip jij in de herfst het liefst onder een deken op de bank? Dan hebben we vervelend nieuws. Als jij wil dat het groen in jouw tuin de winter overleeft, zul je de komende tijd namelijk echt de tuin in moeten gaan. Maar hoe maak je de tuin precies winterklaar? We verklappen alvast dat dat een stuk verdergaat dan alleen dode bladeren wegharken. Lees snel verder!

Waarom maak jij de tuin winterklaar?

We begrijpen het. Tuinieren in de miezerige herfst- en wintermaanden klinkt niet per se aantrekkelijk. Toch is het belangrijk dat je de aankomende maanden jouw tuin onder handen neemt. Want wie de tuin nu winterklaar maakt, heeft daar in het voorjaar veel profijt van. Goed onderhoud zorgt er namelijk voor dat alle planten, bloemen en bomen de winter doorkomen. Laat je ze links liggen? Dan halen jouw geliefde plantjes waarschijnlijk de lente niet. 

Om de tuin winterklaar te maken, ga je ook bepaalde planten verpoten of verzetten. Zo zorg je er namelijk voor dat het groen in jouw tuin beter gaat groeien. Planten die te groot zijn geworden of niet genoeg licht krijgen, geef je een permanent nieuw plekje. Kwetsbare planten zet je daarnaast tijdelijk op een droge plek onder een overkapping of veranda. Klaar met het herinrichten van de tuin? Dan kun je aan de slag met het terras. Wie de tuin nu winterklaar maakt, geniet sneller van de lente!

De beste tijd om de tuin winterklaar te maken

Je tuin winterklaar maken is dus belangrijk, maar wanneer start je daarmee? Oktober en november zijn de beste maanden. Het is dan namelijk nog niet zo koud dat je met blauwe lippen in de tuin staat te werken, maar fris genoeg om te voorkomen dat het zweet over je rug loopt. Bij voorkeur maak je de tuin winterklaar wanneer het buiten tussen de tien en vijf graden is.

In theorie is eind oktober tot begin november dus de ideale maanden, maar check wel altijd hoe warm of koud het daadwerkelijk is. Als het in die maanden nog ver boven de tien graden is, groeit het gras bijvoorbeeld nog. In dat geval kun je beter even wachten met de tuin winterklaar maken. Vriest het al? Ook dan raden we je aan om te wachten. Beter voor de planten, het terras én je humeur.

Tuin onderhouden in het najaar: de basis

Een fijne nazomer zit er in ons koude kikkerlandje helaas niet vaak in. Zodra de eerste miezer valt, kun je dus rustig de tuin leeghalen voor de winter. De eerste stap is dan ook alles weghalen wat de koudere maanden niet overleeft. Bijvoorbeeld de tuinkussens, accessoires en de tuinslang. Denk ook aan eventuele kwetsbare planten in de tuin. Grote kans dat jij nog heel wat jaartjes van die prachtige olijf- of palmboom wil genieten, dus pak vorstgevoelige planten goed in. Sluit ook de buitenkraan af, zodat ‘ie niet kapot kan vriezen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Haal daarom het hele najaar regelmatig alle afgevallen bladeren weg, deze hebben namelijk gevolgen voor jouw hele tuin:

  • Verminder kans op gladde tegels en voorkom bruine vlekken. Wanneer bladeren te lang blijven liggen, ontstaat een broedplaats voor mos en algen waardoor je aanslag op de tegels krijgt. Alle tips om jouw tuintegels schoon te maken vind je hier.
  • Hark gevallen bladeren op je gazon ook regelmatig weg. Het gras krijgt anders te weinig lucht en licht waardoor begroeiing gaat rotten en kale plekken kunnen ontstaan.
  • Bladeren op de bodem van jouw vijver vervuilen het water. Wanneer deze bladeren lang blijven liggen gaat het rotten en is de kans op verzuurd water groot. 

Het terras onderhouden: houd het simpel

Om optimaal van de aankomende zomer te genieten, hoort jouw terras in topconditie te verkeren. Veeg in het najaar daarom regelmatig de terrastegels schoon met een zachte borstel. Daarmee verwijder je namelijk al het zand en klein vuil. Als je dan later gaat schrobben, beschadigt dat zand en vuil de tegels niet. Ook raden we je aan om af en toe wat zilverzand over de tuintegels heen te vegen.

Komen deze tips voor jouw tegels te laat? Schrobben met warm water is vaak al genoeg om aanslag te verwijderen. Let op dat je niet te hard schrobt en zo de voegen beschadigt, want dan kan aanslag zich juist gemakkelijker hechten. Houd het in elk geval simpel en gebruik geen chemische middelen. Water met groene zeep werkt bijvoorbeeld ook goed. Is het bij jou toch echt tijd voor het grof geschut? Vraag dan advies aan jouw plaatselijke tegeldealer.

Tip van Teun: “Gebruik nooit een hogedrukreiniger om het terras schoon te maken. Daarmee beschadig je de toplaag van de tegels, waardoor ze ruwer worden. Dat wil je voorkomen, want aanslag hecht zich gemakkelijker op een ruw oppervlak dan op een gladde ondergrond.”

Maak het jezelf gemakkelijk: onderhoudsvriendelijke tegels

Laten we eerlijk zijn, niemand heeft zin om in het weekend de tuintegels te schrobben. Geen groene vingers? Dan raden wij je aan om voor een zo onderhoudsvriendelijk mogelijk exemplaar te gaan. Keramische tegels zijn gladder en daarom gemakkelijker schoon te houden dan betontegels, maar ze zijn ook duurder. Ben jij op zoek naar terrastegels die betaalbaar, onderhoudsvriendelijk én mooi zijn? Bekijk dan de betontegels uit de Terras+ collectie.

De Terras+ collectie bevat betontegels in diverse formaten en kleuren. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk schoon te maken, want veel tegels zijn voorzien van een extra beschermlaag. Dankzij deze laag krijgen mos, algen en vuil geen kans om zich te hechten. De Terras+ betontegels zijn bovendien vorstbestendig én kleurondersteunend, dus ze gaan ongetwijfeld jarenlang mee!

Bekijk onderhoudsvriendelijke tuintegels >

De planten winterklaar maken

Ook jouw planten hebben extra aandacht nodig in het najaar. Verzaak je jouw plantenplicht? Grote kans dat ze de koudere maanden niet overleven. Zonde van de planten én het geld, dus bereid het groen in jouw tuin goed voor op de winter. Snoei eerst alle uitgebloeide planten en hagen bij. Check daarna of alle planten nog op de juiste plek staan. Zijn sommige planten te groot geworden of krijgen ze niet genoeg licht? De herfst is een goed moment om ze te verplaatsen. 

Gaat het vriezen? Dan is het tijd om alle kwetsbare planten in je tuin te beschermen tegen de vorst. Dat zijn bijvoorbeeld palmbomen, bananenplanten, agaven, eucalyptus en olijfbomen. Deze kun je inpakken met jutte, vliesdoek of rieten matten. Heb je ruimte om de planten ergens droog neer te zetten? Dat is nóg beter voor jouw tropische vrienden. Maai ook het gras nog een keer voordat het gaat vriezen. Daarmee creëer je een dichte grasmat, waardoor het gras mooi groen blijft in de winter.

Tip van Teun: “Kwetsbare planten moet je goed inpakken, maar al die bescherming kan er ook wat treurig uitzien. Wil jij wat leven in de brouwerij brengen? Plaats dan vogelhuisjes in de tuin! Dan hoor en zie je het hele najaar wintervogels in jouw tuin.”

Zo bereid je je voor op volgend jaar

Het najaar is niet alleen het juiste moment om de tuin winterklaar te maken, maar ook om alvast na te denken over wat je er volgend jaar aan wil veranderen. Wil je misschien een gedeelte van je tuin opnieuw bestraten? Of zit je te denken aan mooie borders? Het najaar is een goed moment om voorjaarsbollen te planten. Daarmee ziet jouw tuin er in de lente en zomer extra fleurig uit! 

Heb jij grootse plannen en wil je graag een nieuw terras met overkapping [LINK] plaatsen? Dan dien je daar nu al mee aan de slag te gaan. Als je planten moet verzetten om ruimte te maken voor het nieuwe terras, kun je dat namelijk het beste in de herfst doen. Meteen doorpakken? Als de temperatuur nog boven de tien graden ligt, kun je ook al beginnen aan het terras. In de Terras+ collectie vind je een hoop tegels die geschikt zijn voor onder een overkapping, dus neem een kijkje en ga aan de slag! 

Bekijk tuintegels uit de Terras+ collectie >