Persbericht

Terras onder de overkapping: Dit zijn de mogelijkheden

7min

Eindelijk, de kogel is door de kerk: jij krijgt een nieuw terras met overkapping in de tuin! Je hebt de plek bepaald en misschien zelfs al een vakman gevonden die jou gaat helpen. Maar voordat het zo ver is, moet je beslissen wat voor soort vloer je onder de overkapping wil. Tuintegels? Sierbestrating? Een houten vlonder? De mogelijkheden zijn eindeloos. Keuzestress voorkomen? Hieronder hebben we alle opties voor jou op een rij gezet. 

Een andere tegel onder de overkapping

Als je al tegels in de tuin hebt, is je eerste gedachte misschien om diezelfde tegels ook onder de overkapping te leggen. Toch kun je dat beter niet doen. De tegels onder de overkapping worden namelijk anders gebruikt dan de rest van jouw tuintegels. Ze moeten bijvoorbeeld flink belast kunnen worden, want grote kans dat jij meubels onder je overkapping wil neerzetten. Misschien heb je zelfs plannen voor een complete buitenkeuken? Jouw nieuwe terrastegels moeten daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. 
Alhoewel het terras onder de overkapping zwaarder wordt belast, krijgt het minder te verduren qua weer. Tegels buiten de overkapping worden veel meer blootgesteld aan zon, regen en sneeuw. Zo kan door de directe blootstelling aan UV-licht de kleur gaan verschillen ten opzichte van tegels die hier niet aan worden blootgesteld.

Een goed begin is het halve werk; denk hier vooraf over na

Voordat je op zoek gaat naar een vloer voor onder de overkapping, is het belangrijk om over een aantal praktische zaken na te denken. Natuurlijk jouw smaak en budget, maar ook over hoe jij het terras wil gaan inrichten. Op die manier ga je gerichter op zoek en maak je sneller de juiste keuze. Denk hier vooraf over na:

1.     Eerst het terras of eerst de overkapping?
Laat jij eerst het terras aanleggen en daarna pas de overkapping plaatsen? Of juist andersom? Het ene is niet beter dan het andere, maar je keuze heeft wel invloed op de afmetingen van het terras en de vloer die je kunt leggen. Het is daarom belangrijk dat je vooraf beslist of eerst het terras of eerst de overkapping komt. Overleg dit ook met een vakman, want hij of zij kan de fundering checken en het risico op verzakking inschatten. Laat je dus goed informeren en pas je keuze daarop aan!

2.     Hoe groot wordt het terras onder de overkapping?
Gemiddeld is het terras onder een overkapping zo’n 20 vierkante meter groot. Kleiner of groter kan ook, maar stel de precieze afmetingen altijd van tevoren vast. Dat maakt het uitzoeken van de vloer gemakkelijker en voorkomt dat je later te grote tuinmeubels onder de overkapping hebt staan. Het is namelijk belangrijk dat je nog goed om de meubels heen kan lopen en dat alles is overdekt. 

3.     Hoe zwaar wordt het terras belast?
Houd je het bij een tafel met stoelen onder de overkapping of ga je voor een complete buitenkeuken? Het is belangrijk dat je van tevoren weet hoe je het terras wil inrichten, want dit heeft invloed op de vloer. Als je het terras zwaar gaat belasten, heb je bijvoorbeeld tegels met een hoge drukvastheid nodig. Ook hierover kun je je het beste laten informeren door een specialist.

4.     Hoe loopt het regenwater weg?
Voorkom natte tegels onder de overkapping, denk vooraf aan het afschot. Je wil namelijk niet dat jouw terras blank komt te staan en het water uiteindelijk je (tuin)huis instroomt. Wij raden één centimeter afschot per meter terras aan, waarbij het terras natuurlijk afloopt naar de tuin. Is jouw terras drie meter lang? Dan zou de laatste tegel dus zo’n drie centimeter lager moeten liggen dan de rest. 

5.     Wat zijn jouw persoonlijke wensen?
Uiteraard spelen ook jouw persoonlijke wensen en behoeftes een rol bij het uitzoeken van het terras. Wat voor soort vloer vind je mooi? En wat wil je uitgeven? Betontegels zijn bijvoorbeeld voordeliger dan keramische tegels. Denk ook na over het onderhoud, want de ene tuintegel is gemakkelijker schoon te maken dan de andere. Als je geen zin hebt om vaak te schrobben, kies je het beste voor een onderhoudsvriendelijke tegel. 

Tip van Teun: “Ben jij op zoek naar een terrastegel die voordelig en toch onderhoudsvriendelijk is? Kies dan voor betontegels met een extra beschermlaag! Ook deze zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te koop, dus je levert niets in qua looks.”

Bekijk onderhoudsvriendelijke betontegels >

Alle mogelijkheden voor het terras onder de overkapping

Dus, heb jij alle praktische zaken op een rij gezet? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de vloer voor onder jouw overkapping! Hieronder vind je alle mogelijkheden. 

Tegels met motief onder de overkapping

Als je van het terras onder de overkapping een echte blikvanger wil maken, kies je het beste voor tegels met een motief. Daarmee creëer je namelijk een soort tapijt onder de overkapping. De buitenrand houd je eenvoudig, met neutrale tuintegels. In het midden leg je dan tegels met een motief of opvallend legpatroon. In plaats van een egale tuintegel, zou je de buitenrand ook kunnen aanleggen met klinkers. Daarmee geef je het terras iets meer structuur.

Bekijk tuintegels met motief >

Tuintegels met houtlook

Wil jij de loungeplek onder de overkapping extra knus maken? Dan zijn terrastegels met houtlook een goede keuze. Deze worden steeds populairder en zijn bijna niet meer van echte houten planken te onderscheiden. Houtlook tegels steken mooi af tegen bijvoorbeeld betontegels of gras, waardoor je een fraai contrast met de rest van de tuin creëert. Om het zo echt mogelijk te laten lijken, raden we je wel aan om voor lange, rechthoekige tegels te kiezen. 

Bekijk tuintegels met houtlook >

Een terras in wildverband

Ga jij voor een speelsere look onder de overkapping? Kies dan voor een terras in wildverband. Daarbij wissel je stenen in verschillende afmetingen met elkaar af, waardoor je een vrolijk en uniek patroon creëert. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar is het niet. Wildverband heeft namelijk geen vast legpatroon.

Bekijk Terras+ wildverband >

Veranda met houten vlonder

Hierboven hebben we al tegels met houtlook genoemd, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een echte houten vlonder. Deze worden vaak van hardhoutsoorten of eiken gemaakt, wat er prachtig uitziet. Bedenk wel dat hout ook heel wat nadelen heeft. Hout ‘werkt’ en is bijvoorbeeld gevoelig voor ongedierte. Een houten vlonder onder de overkapping heeft daarom meer onderhoud nodig dan een tegelvloer. Daarnaast wordt een houten vlonder spekglad als er mos op groeit en kan hout gaan scheuren als het vriest.

Stenen vloer onder de overkapping

Je kunt natuurlijk helemaal uitpakken met het terras onder de overkapping, maar je kunt de boel ook wat rustiger houden. Dat geeft je meer ruimte om bijvoorbeeld los te gaan met meubels en accessoires. Wil jij een meer neutrale vloer onder de overkapping? Dan zijn effen stenen van 20x20 of 30x30 een fijne optie. Deze zijn beschikbaar in allerlei kleuren en passen daarom bij elke tuinstijl. Denk daarbij aan modern grijs, warm bruin of bohemian beige.

Bekijk Terras+ stenen >

Tip van Teun: “Houd jij van contrast in de tuin? Ga dan voor een combinatie van klassieke steentjes en strakke betontegels onder de overkapping. Als je een wat groter terras hebt, kun je op die manier ook bepaalde delen van elkaar onderscheiden. Kies bijvoorbeeld voor betontegels onder het eetgedeelte en stenen onder het loungegedeelte!”

Tot slot: het terras onder de overkapping inrichten

Heb je de vloer voor onder de overkapping uitgezocht? Dan is het tijd om na te denken over de aankleding van jouw nieuwe terras. Wat voor soort meubels wil je daar neerzetten? Ga je voor een extra grote tafel om uitgebreid te dineren met familie en vrienden of voor een enorme loungebank om heerlijk op neer te ploffen? Bedenk van tevoren waar jij het terras het meest voor gaat gebruiken en kies daar je meubels op uit.

Als alle meubels staan, breekt het laatste onderdeel aan: het terras gezellig maken! Dat doe je natuurlijk met fijne accessoires, passend bij jouw tuinstijl. Denk aan een plantje op tafel, zachte tuinkussens en een mooi buitenkleed. Vergeet ook de verlichting niet, want het licht is bepalend voor de sfeer. Kies bijvoorbeeld voor een hanglamp met dimmer boven de eettafel en lampionnetjes langs de schutting. Hartstikke gezellig, maar let op: eerst kies je natuurlijk de tegels!

Bekijk de Terras+ collectie >