De zomer lijkt alweer lang geleden en de eerste stortbuien zijn een feit. De dagen van urenlang borrelen in de tuin zijn vervangen door korte avonden op de bank met een warme kop thee. Toch is dit dé tijd van het jaar om de tuin en het terras goed onder handen te nemen. Het is minder warm, veel tuinsets zijn in de uitverkoop en beplanting die nu wordt aangelegd, staat volgend jaar in bloei. Wil jij graag aan de slag maar weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder lees je precies hoe jij jouw tuin en terras aanlegt!
Terras aanleggen: hier moet je aan denken
07 november 2022
Het ontwerp: wat voor tuin wil je?
Voordat je de boel compleet op de schop gooit, is het belangrijk dat je weet wat je wél wil. Wat mist er in de tuin? Misschien een extra plek om te relaxen of een speelhoek voor de kinderen? Zet dat eerst op een rij. Bedenk vervolgens waar je jouw nieuwe terras wil aanleggen en hoe groot dat mag zijn. Neem ook de begroeiing mee in het ontwerp. Misschien wil je (kunst)gras of bepaalde planten die veel zon nodig hebben. Dan moet je daar vooraf al rekening mee houden.
Het is belangrijk dat jouw tuin mooi, maar ook praktisch is. Jij bent immers degene die ‘m moet onderhouden. We zijn allemaal druk, dus een onderhoudsvriendelijke tuin is wel zo fijn. Kies bijvoorbeeld voor tuintegels met een extra beschermlaag, zoals een exemplaar uit de Terras+ collectie. En ben jij niet gezegend met groene vingers? Zoek dan ook planten uit die weinig onderhoud nodig hebben.
Tip van Teun: “Houd in het ontwerp rekening met de daadwerkelijke afmetingen van de tuin. Meet de oppervlakte goed op en teken het ontwerp op schaal uit. Op die manier krijg je goede verhoudingen tussen alle onderdelen van de tuin!”
Het budget: wat mag jouw nieuwe terras kosten?
Niet alleen het ontwerp, ook het budget dien je van tevoren vast te stellen. Als je zelf aan de slag gaat, bespaar je uiteraard op vakmanschap. Toch vallen de kosten van het terras aanleggen soms hoger uit dan verwacht. Je betaalt uiteraard voor de tegels en beplanting, maar onderschat ook het benodigde gereedschap niet.
We raden je aan om alle prijzen (en levertijden!) vooraf op te zoeken, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Laat je juist, compleet en realistisch voorlichten en kies producten die aan jouw verwachtingen en eisen voldoen. Passen al jouw wensen voor de tuin binnen je budget? Ga dan aan de slag!
Tip van Teun: “Bij de meeste tegelleveranciers is het mogelijk om gereedschap te huren”
De voorbereiding: dit heb je nodig voordat je begint
Een goed begin is het halve werk. Het terras aanleggen is een flinke klus, dus haal al het benodigde gereedschap en materiaal vooraf in huis. Download nu het Boodschappenlijstje en ontdek wat je allemaal nodig hebt voor het beste resultaat.
Aan de slag: in acht stappen het terras aanleggen
Heb je alles in huis gehaald? Dan is het tijd om te gaan klussen! Hieronder leggen we in acht stappen uit hoe jij jouw tuin en terras kunt aanleggen.
1. De grond voorbereiden
Maak eerst de tuin leeg. Haal alle bestrating en begroeiing weg zodat je met schone lei kunt beginnen. Markeer waar je het terras gaat aanleggen en waar je beplanting wil plaatsen. De grond die beplant gaat worden, moet vruchtbaar zijn. Breng daarom zwarte grond aan en eventueel wat compost. Als de tuin klaar is, kan je de grond nog bemesten.
2. De ondergrond afgraven
Graaf de grond onder het nieuwe terras vijftien tot twintig centimeter af. Denk ook aan het afschot, zodat regenwater later goed wegloopt. Het terras loopt daarbij altijd af, dus van het huis de tuin in. Zorg voor een adequate afwatering door middel van afwateringsgoten en voldoende afloop. Wij raden ten minste 1,5cm afschot per meter terras aan. Leg daarvoor drie tegels waterpas naast elkaar en span daar een touwtje overheen. Gebruik een meetlint en graaf de grond af. Bekijk hier hoe je precies een afschot maakt.
3. Zand aanbrengen
Zorg voor een stabiele, vorstbestendige en drainerende fundering. Zo voorkom je dat de tegels gaan verzakken.Bovenop de fundering zorg je voor een passende straatlaag om eventuele hoogteverschillen op te vangen. Breng een laag van 15 tot 20 centimeter aan (afhankelijk van de grondsoort) en strijk het glad met een houten lat of afreibalk. Druk de grond goed aan met een trilplaat en zet piketpaaltjes neer. Span vervolgens een touw tussen de paaltjes. Heb je zelf te weinig ervaring met het aanbrengen van een ondergrond dan raden wij je aan je altijd te laten adviseren door een vakman!
4. Kantopsluitingen plaatsen
Je dient de bestrating rondom altijd goed op te sluiten zodat deze stabiel blijft liggen. Afhankelijk van de toepassing en belasting van de bestrating gebruik je een dunnere of dikkere opsluitband. Laat je bij aanschaf goed voorlichten en zorg voor een juiste verwerking.
5. De terrastegels leggen
Leg eerst een rij tegels vanaf de gevel, houd overal een voeg van tenminste 2 millimeter aan. Druk de tegels regelmatig aan met een rubberen hamer. Check bovendien met een waterpas de hoogte en afloop van de tegels. Voor het op maat maken van stenen, tegels en elementen raden we een watergekoelde zaagtafel met zaagblad aan dat geschikt is voor het materiaal dat je wilt zagen. Stenen kan je eventueel op maat knippen met een steenknipper. Maar over het algemeen geeft zagen een strakkere afwerking.
Tip van Teun: “Gebruik Excluton voegkruizen tussen de tegels voor een constante voegbreedte. Deze plaats je met één kant omhoog tussen de terrastegels. Zo krijg je overal strakke voegen!”
6. De tuin beplanten
Het is belangrijk dat je het terras een aantal dagen laat uitharden. In de tussentijd kun je aan de slag met de beplanting en het gazon. Check per plant en struik hoe deze geplant moeten worden. Dit staat aangegeven op de gebruiksaanwijzing. Let erop dat je de bestrating altijd vrijhoudt van aarde en bladeren om beschadigingen en vlekken te voorkomen.
7. De terrastegels voegen
Vul de voegen op met zilverzand. Gebruik geen gekleurd zand, want daarmee krijg je vlekken. Verspreid het zilverzand met een zachte bezem en herhaal dagelijks totdat de voegen volledig zijn gevuld. Je kunt ook King-Assistent voegmiddel gebruiken, wat je aanbrengt met een vloertrekker. Verwijder na het voegen direct het overtollige voegmateriaal, dit kan namelijk vlekken veroorzaken. Als het terras aan de muur grenst, raden we een elastisch middel aan. Daarmee hechten de terrastegels namelijk beter aan de muur.
8. De tuin aankleden
Jouw nieuwe tuin en terras zijn bijna klaar voor gebruik! Als laatste stap ga je de boel uiteraard aankleden. Bijvoorbeeld met verlichting, grind, een speeltoestel of een tuinset. Om krassen te voorkomen adviseren wij rubberen glijders onder het tuinmeubilair aan te brengen. Breng tot slot een aantal accessoires aan en geniet van jouw nieuwe buitenparadijs.