Persbericht

Muurelementen

Het assortiment muurelementen van Excluton is zeer groot: voor elk doeleinde een geschikt product waarbij het esthetiek en veiligheid voorop staan! Onze muurelementen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar: strak, getrommeld, gekleifd en met diverse structuren. Voordelen van onze muurelementen zijn:

 • Zeer geschikt voor vijvers, plantenbakken en verhoogde borders
 • Eenvoudig te verwerken
 • Hoge kwaliteit vriendelijk geprijst

Muurelementen gebruikt u voor de aanleg van vijvers, plantenbakken en borders. Ze zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en afwerkingen bijpassend of juist contraterend met uw bestrating. Kies bijvoorbeeld uit ons aanbod betonbanden, keerwanden of opsluitbanden en vraag online uw offerte aan!

Toepassing muurelementen

In bijna elke tuin van tegenwoordig worden constructieve muurelementen toegepast om hoogte verschillen op te vangen, plantenbakken te creëren, vijvers aan te leggen, mooie zichtlijnen te realiseren of om borders af te scheiden van het gazon of het terras. Een harmonisch tuinontwerp waarin trappen, vijvers, plantenbakken, borders, terrassen en loungehoeken één geheel vormen is een kunst op zich. Daarnaast moeten alle muurelementen in de tuin ook nog eens functioneel en veilig zijn: een hele toer dus om dat allemaal te realiseren!

Er zijn op dit gebied ontzettend veel keuze mogelijkheden zodat u bij elk type tuintegel, houten vlonder of gebakken waalformaat een bijpassend of contrasterend muurelement kunt vinden dat uw tuin net dat beetje extra geeft. U mag echter bij een constructief onderdeel van uw tuin nooit de keus alleen op basis van het esthetisch aspect maken: veiligheid moet de belangrijkste afweging zijn.

Met muurelementen een plantenbak of verhoogde border aanleggen

Voor een plantenbak of verhoogde border tot 60 centimeter hoogte kunt u bijna alle in de markt aangeboden muurelementen kiezen zonder dat de veiligheid hierbij in het gedrang komt. U dient echter wel de volgende stappen te volgen indien u de plantenbak of verhoogde border wilt aanleggen met muurelementen:

 • Bepaal welke afmeting de plantenbak of verhoogde border moet worden die u wilt realiseren en zet deze met houten paaltjes uit.
 • Graaf de grond af tot circa 10 centimeter onder het maaiveld.
 • Leg opsluitbanden van 5x15x100 plat op de grond als fundering voor de plantenbak of verhoogde border.
 • Meng metselmortel of maak de steenlijm aan en breng deze aan op de fundering.
 • Breng nu de eerste laag muurelementen of stapelblokken aan op de fundering.
 • De tweede laag dient “halfsteens” op de eerste laag verwerkt te worden en elke volgende laag ook weer.
 • Afhankelijk van het gebruikte hechtmiddel dient u vervolgens de droogtijd in acht te nemen voordat u overgaat tot de volgende stap.
 • Behandel de binnenzijde van de plantenbak of verhoogde border met een bitumencoating met een blokkwast.
 • U kunt nu de zijkanten laten zoals deze zijn als u een esthetisch mooi muurelement heeft aangeschaft. U kunt ook de muurelementen stucen met een stucmortel (deze moet wel geschikt zijn voor toepassing in de tuin) en de stuclaag eventueel op kleur brengen met een damp-open-verf.
 • Als laatste legt u aan de binnenzijde van de plantenbak of verhoogde border anti-worteldoek en kunt u een vijverrand aanbrengen als afwerkrand. De vijverrand als afwerking is niet alleen esthetisch een schitterende toevoeging maar dient ook gelijk als zitje.

Veilig een constructief grondkerend element plaatsen

Een constructief grondkerend element (bijvoorbeeld trappen, taluds, plantenbakken/borders hoger dan 60 cm) vereisen een professionelere andere aanpak en vragen dan ook meer voorwerk. Wij adviseren hier vanuit het veiligheidsaspect dan ook een gecertificeerd hovenier te raadplegen en deze misschien zelfs het werk te laten uitvoeren omdat zij de nodige kennis en de juiste gereedschappen/machines hebben voor het goed en veilig plaatsen van het constructief grondkerend element. Mocht u er toch voor kiezen het werk zelf uit te voeren, adviseren wij u grondig voorwerk te doen, u goed te laten adviseren, goed gereedschap en de juiste machines te huren en vervolgens uiterst secuur met de uitvoering om te gaan.

In de basis kunt u de eerder genoemde 10 stappen volgen om met muurelementen een plantenbak of verhoogde border aan te leggen. De verschillen ontstaan in de diepte van het uitgraven, de wijze van het opbouwen van de fundering en het eventueel eerst zetten van L-elementen of damwanden die voldoende grondkerend vermogen hebben. Een ander is echter volledig afhankelijk van de bodemgesteldheid ter plaatse en stabiliteit van de ondergrond versus de hoeveelheid grond en de daarmee gepaard gaande druk die op het grondkerend element zal worden uitgeoefend.

Basisregels bij het gebruik van muurelementen

De basisregel bij het realiseren van een plantenbak, verhoogde border of talud hoger dan 60 centimeter met muurelementen is dat het grondkerende element minimaal 1/3 ondergronds moet worden verwerkt zodat het bovengrondse deel de druk die er door de grond op wordt uitgeoefend voldoende kan weerstaan: u kunt hiervoor L-elementen of damwand gebruiken en daar het gekozen muurelement tegenaan plaatsen voor de juiste esthetische afwerking. Voor de afwerking kunt u de eerder genoemde stappen 4 tot en met 10 volgen.

Levering
Verwerkingsadvies
7000371 Stonewalling grijszwart_3

Geen producten beschikbaar met deze filtercombinatie