Iedereen houdt van bloemen en planten. De heerlijke geuren en vrolijke kleuren zijn daar al reden genoeg voor! Er is echter nog een reden waarom bloemen en planten onmisbaar zijn: bloembakken.
Door bloembakken in je tuin te plaatsen breng je zonder al te veel moeite sfeer in je tuin, zorg je voor een mooi perspectief en breng je diepte in je tuin. Wanneer je juist te werk gaat met het bouwen van een bloembak van stapelblokken kan de bloembak minstens net zo mooi worden als de beplanting zelf!
Het maken van een bloembak van stapelblokken
Wanneer je een verhoogde border of bloembak in je tuin wilt creëren kan je het best de volgende stappen volgen:
- Bepaal de afmetingen van de plantenbak of verhoogde border die je wilt realiseren en zet deze met houten paaltjes uit.
- Graaf de grond af tot circa 10 centimeter onder het maaiveld.
- Leg opsluitbanden van 5x15x100 plat op de grond als fundering voor de plantenbak of verhoogde border.
- Meng metselmortel of maak steenlijm aan en breng deze vervolgens aan op de fundering.
- Breng nu de eerste laag muurelementen of stapelblokken aan op de fundering.
- De tweede laag dient “halfsteens” op de eerste laag verwerkt te worden en elke volgende laag ook weer.
- Afhankelijk van het gebruikte hechtmiddel dien je vervolgens de droogtijd in acht te nemen voordat je overgaat tot de volgende stap.
- Behandel de binnenzijde van de plantenbak of van de verhoogde border met een bitumencoating en breng deze aan met een blokkwast.
- Je kan nu de zijkanten laten zoals deze zijn als je een esthetisch mooi muurelement hebt aangeschaft. Je kan de elementen eventueel ook stuken met een stucmortel, deze moet echter wel geschikt zijn voor toepassing in de tuin. Vervolgens kan je eventueel de stuclaag op kleur brengen met een damp-open-verf.
- Als laatste leg je aan de binnenzijde van de plantenbak of verhoogde border anti-worteldoek en zou je een vijverrand kunnen aanbrengen als afwerkrand. De vijverrand als afwerking is niet alleen esthetisch een schitterende toevoeging, maar dient ook gelijk als zitje.
Constructief grondkerend element maken?
Het toevoegen van een constructief grondkerend element (bijvoorbeeld trappen, taluds, plantenbakken/borders hoger dan 60 cm) vereist een professionelere aanpak en vergt dan ook meer voorwerk. Wij adviseren om veiligheidsredenen dan ook om een gecertificeerd hovenier te raadplegen en deze misschien zelfs het werk te laten uitvoeren. Aangezien een gecertificeerd hovenier de benodigde kennis en de juiste gereedschappen/machines heeft voor het goed en veilig plaatsen van een constructief grondkerend element.
Mocht je er toch voor kiezen het werk zelf uit te voeren adviseren wij je grondig voorwerk te doen, je goed te laten adviseren, goed gereedschap en de juiste machines te gebruiken en vervolgens uiterst secuur met de uitvoering om te gaan.
Zelf aan de slag
In de basis kan je de eerder genoemde 10 stappen volgen. Verschillen ontstaan in de diepte van het uitgraven, de wijze van het opbouwen van de fundering en het eventueel eerst zetten van L-elementen of damwanden die voldoende grondkerend vermogen hebben. Een en ander is echter volledig afhankelijk van de bodemgesteldheid ter plaatse en de stabiliteit van de ondergrond. Daarnaast moet je rekening houden met de hoeveelheid grond en de daarmee gepaard gaande druk die op het grondkerend element zal worden uitgeoefend.
De basisregel bij het maken van een bloembak, verhoogde border of talud van stapelblokken die hoger dan 60 centimeter is, is dat het grondkerende element minimaal 1/3 ondergronds moet worden verwerkt. Zo kan het bovengrondse deel de druk die er door de grond op wordt uitgeoefend voldoende weerstaan: je kan hiervoor L-elementen of een damwand gebruiken en daar het gekozen muurelement tegenaan plaatsen voor de juiste esthetische afwerking. Voor de afwerking kan je de eerder genoemde stappen 4 tot en met 10 volgen.