Opsluitbanden, Quadropalissadebanden of Rondo palissadebanden vormen een stevige begrenzing die voorkomt dat de bestrating van uw terras of looppad wegloopt of verzakt. Het zand kan door de begrenzing niet wegspoelen. Opsluitbanden worden iets dieper, circa 1 centimeter, dan de bestrating zelf gelegd. Op deze wijze zorgt de kantopsluiting ervoor dat de sierbestrating goed wordt tegengehouden en is tegelijkertijd niet of nauwelijks zichtbaar. De eventuele aarde uit de aangrenzende borders of de beplanting uit de border zelf, kunnen iets over de kantsluiting heen vallen en de kantopsluiting helemaal uit het zicht houden. Afhankelijk van de toepassing en belasting van de bestrating kunt u een dunnere en lichtere opsluitband gebruiken of indien het bijvoorbeeld voor een oprit betreft, een dikkere en zwaardere opsluitband kiezen.

Voor elke toepassing heeft Excluton een passende opsluitband in haar assortiment: laat u bij aanschaf goed voorlichten en zorg voor een juiste verwerking zodat u jaren kunt genieten van een keurig en strak terras!

In 7 stappen opsluitbanden plaatsen

 

Deze stappen dient u te volgen voor het juist plaatsen van opsluitbanden:

1. Een terras, oprit of tuinpad kunt u met de juiste voorbereiding en het juiste gereedschap eenvoudig zelf aanleggen. Begin met een ontwerp en schets zodat u goed voor ogen heeft hoe uw terras, oprit of looppad eruit moet komen te zien. Maak daarna een gedetailleerde tekening inclusief de juiste afmetingen.

2. Zet vervolgens op basis van uw gedetailleerde tekening de contouren uit met behulp van paaltjes en touw en houd hierbij rekening met het afschot. De steenhoogte ligt 1 tot 2 centimeter onder uw dorpel.

3. Het afschot. Om te voorkomen dat hemelwater richting uw geven stroomt en juist wel richting de hemelwaterafvoer moet uw bestrating onder afschot worden gelegd. Dit houdt in dat uw bestrating vanuit de gevel met een lichte helling naar beneden naar de hemelwaterafvoer moet worden gelegd. Deze lichte helling bedraagt circa 2 centimeter per strekkende meter. Houd hierbij het stellen van het touw tussen de paaltjes rekening mee.

4. Graaf de sleuf voor de opsluitbanden uit waarbij u rekening dient te houden met het gegeven dat de bovenkant van de opsluitbanden 1 centimeter lager moet komen te liggen dan de bovenkant van uw bestrating.

5. Plaats vervolgens de opsluitbanden (ook op afschot geplaatst).

6. Nu de opsluitbanden geplaatst zijn kunt u deze ook gebruiken voor het controleren van de hoogte en het afschot van het zandbed. Gebruik hiervoor een afreilat of lange waterpas: leg de uiteinden van de afreilat op de kantopsluiting en trek daarmee het overtollig zand weg en vul daarna eventueel ontstane gaten op met zand.

7. Uw opsluitbanden zijn nu geplaatst en gesteld: u kunt verder met het plaatsen van uw bestrating!