Wilt u eens iets anders dan een stenen terras? Gebruik dan houtsnippers of boomschors als bodembedekker. Boomschors is beschikbaar in diverse soorten. De kwaliteit, prijs en levensduur zijn afhankelijk van de soort. In Nederland worden er de volgende soorten aangeboden:

  • Franse boomschors
  • Naaldboomschors
  • Populieren boomschors
  • Sylvester boomschors

 

Franse boomschors


Bij Excluton bieden wij u alleen Franse boomschors. Franse boomschors is namelijk het meest duurzaam en wordt daardoor het meest gebruikt in Nederlandse tuinen en parken. Franse boomschors is afkomstig van de Franse pijnboom, ook wel bekend als de Pinus Maritima. Franse boomschors wordt onderscheiden in een grovere en een fijnere soort. De fijnere soort wordt veelal gebruikt voor looppaden. Het voordeel van de fijnere soort is dat het de bodem beter afdekt. De grove soort is echter duurzamer en beschermt de bodem beter tegen vorst en erosie. De gemiddelde levensduur van Franse boomschors is 4 á 5 jaar. 


Toepassing Franse boomschors


Houtsnippers / boomschors wordt veelal gebruikt in de Nederlandse tuin om onkruid te beperken.  U kunt de houtsnippers ook prima tussen de overige beplanting strooien. Het voorkomt namelijk dat de grond snel uitdroogt, doordat het vocht langer wordt vastgehouden. Daarnaast beschermt Franse boomschors de planten en bodem ook goed tegen vorst. Franse boomschors biedt meerdere voordelen:

  • Beschermt de bodem
  • Duurzaam
  • Onkruidwerend
  • Goedkoper dan andere bodembedekkers


Hoeveel heeft u nodig?


Bij Excluton verkopen we Franse boomschors per liter, maar hoeveel weegt een liter ongeveer? 
1 liter boomschors weegt circa 3,5 kilogram
1 m3 boomschors weegt circa 250 kilogram

Om te berekenen hoeveel van de houtsnippers u voor uw tuin nodig heeft kunt u het best de onderstaande berekening toepassen:

Een boomschors laag van 8 cm is voldoende als u in een streek zit met klei- of leemgrond, echter in een streek met zand- en humusrijke grond is dat niet afdoende aangezien onkruid zich daarin sneller kiemt. We adviseren daarom om een boomschors laag van 10 cm te hanteren. De formule die u vervolgens moet hanteren is lengte x breedte x hoogte.