Na het eerste zonnige weekend in het voorjaar, is er een vraag die ons het meest gesteld wordt. Hoe kan ik zelf de groene aanslag verwijderen die er op mijn tuintegels zit? Het antwoord is niet altijd eenvoudig. Dit komt doordat er verschillende soorten verontreinig voorkomen. De meest voorkomende aanslag is de groene alg. Iedere tuin eigenaar heeft er last van na de winter. Hieronder lees je verschillende methodes om op een milieubewuste manier af te rekenen met aanslag!

Hoe ontstaat groene aanslag?

Na de winter heeft de meeste bestrating last van groene aanslag. Dat is bijna niet te voorkomen. De aanslag wordt veroorzaakt door algen en schimmels. Deze algensoort gedijt het best tijdens de natte en koude winterperiode, in vochtige en schaduwrijke gebieden. Deze alg kan zich hechten aan het straatwerk van je tuin of oprit, maar ook op tuinmeubelen en andere objecten in de tuin. Over het algemeen geldt wel dat hoe gladder het oppervlakte is, hoe eenvoudiger de groene aanslag te verwijderen is.

Afrekenen met lichte groene aanslag

Wanneer het terras of oprit bedekt is met een lichtgroene aanslag, is het advies om te schrobben met heet water en een kleine hoeveelheid natuurzeep. Andere zeepsoorten kunnen olie en vet als bestanddeel bevatten, dit kan zorgen voor vlekken op de bestrating.

De alg is hardnekkiger en laat zich niet zomaar verwijderen

In dit geval is er een andere oplossing nodig om de tuintegels schoon te maken. Voor de hardnekkige aanpak maak je gebruik van het stoomapparaat. Als de alg in contact komt met temperaturen boven de 65 °C zal hij afsterven en zich niet verder voortzetten. Na enkele dagen kun je de alg dan eenvoudig verwijderen.

Biologische reinigingsmiddelen

Tegenwoordig zijn er bij de tuincentra, bouwmarkten of bestratingsspecialisten ook diverse milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te verkrijgen om de groene aanslag van je tuintegels te verwijderen. Deze schoonmaakmiddelen zijn eenvoudig aan te brengen en vragen een minimale inspanning. Wanneer je voor een dergelijk schoonmaakmiddel kiest, laat je dan vooraf goed informeren om eventuele schade aan je gazon of planten te voorkomen.

Volg de verwerkingsvoorschriften goed op. De meeste biologische reinigingsmiddelen moeten worden aangebracht op een droge ondergrond. Ook hebben de middelen vaak zo’n 24 tot 48 uur nodig om volledig in te werken. Check daarom voordat je aan de slag gaat met deze reinigingsmiddelen goed het weerbericht. Er mag gedurende de inwerktijd geen neerslag vallen, neerslag zal de werking van het reinigingsmiddel sterk verminderen. Als het reinigingsmiddel zijn inwerkperiode gehad heeft, kun je de groene aanslag verwijderen. Met water en een bezem kun je de tuintegels schoonmaken waarop je het reinigingsmiddel aangebracht had.

Wat moet je absoluut niet doen bij het verwijderen van groene aanslag?

Onderstaande opties worden absoluut afgeraden:

  • Het gebruik van een hogedrukreiniger: Wanneer je bestrating met hoge druk wordt bespoten met water, kan dit corrosie en porositeit veroorzaken. Hierdoor kunnen je tuintegels onherstelbaar beschadigen. Uitzondering hierop zijn de keramische tegels uit het Excluton assortiment waaronder Kera Twice en Kera Full Body.
  • Het gebruik van zuurhoudende reinigingsmiddelen. Wanneer niet voor een biologisch reinigingsmiddel gekozen wordt is dit geen milieubewuste keuze. Ook veroorzaken de agressieve zuren onherstelbare schade aan het straatwerk. Het zuur tast namelijk het oppervlak aan en dit heeft een versneld kleurverlies als gevolg voor je tuintegels.

Vervuiling van uw terras door afgevallen blad

Een ander veel voorkomend probleem zijn bruine of gele vlekken in betontegels. Dit wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door afvallend blad.  Afgevallen blad bevat looizuur, een zuur wat vrijkomt tijdens het rottingsproces. Dit looizuur is zeer agressief en trekt in bijna alle bestrating en is zeer hardnekkig.

Dit is een erg hardnekkig type bevuiling. Preventie is dan ook de beste oplossing voor dit probleem, voorkomen is tenslotte beter dan genezen. De beste oplossing is om tijdig de bomen en struiken te snoeien. Zo voorkom je dat het afvallend blad op je tuintegels terecht komt en hierop vlekken veroorzaakt. Houd dit gedurende de herfst en winter goed in de gaten. Verwijder eventueel gevallen blad zodat het niet de kans krijgt om vlekken te veroorzaken.

Helaas is er geen reinigingsmiddel dat looizuur vlekken kan verwijderen, zonder uw bestrating onherstelbaar te beschadigen. Gelukkig biedt de natuur hier een helpende hand! Looizuur vlekken zullen door de verschillende weersinvloeden op den duur verdwijnen. Het Hollandse klimaat, veel afwisseling van regen en zonneschijn en regelmatig onderhoud. Deze drie factoren hebben een positief effect op de bruine vlekken. Ook bij dit type verontreiniging geldt dat agressieve reinigingsmiddelen en hogedrukreinigers niet gebruikt dienen te worden. Dit wegens de onherstelbare schade die ze kunnen veroorzaken aan uw bestrating.

Geel of bruine vlekken op de bestrating?

In bijna alle gevallen worden deze vlekken veroorzaakt door zand. Het zand waarin de bestrating wordt gelegd bevat organische vervuiling, schelpen en/of leem. Als het straatwerk niet schoongehouden wordt van dit zand zullen er bijna zeker vlekken ontstaan. Het schoonhouden van de bestrating dient zowel tijdens als na het straten te gebeuren. Hetzelfde geldt voor het zand waarmee gevoegd wordt. Veeg de oprit of het terras altijd schoon nadat de voegen gevuld zijn. Mochten er toch vlekken ontstaan zijn, dan is het advies om een zuurvrije reiniger te gebruiken.

Tip! Gebruik de reiniger eerst op een klein stukje, het liefst een die minder in het zicht ligt. Wacht enkele dagen en bekijk het resultaat. Was dit een succes? Dan kun je de reiniger toepassen om de rest van de tuintegels schoon te maken.

Cementsluier

Gelukkig is dit de minst voorkomende variant van aanslag. Cementsluier op de bestrating. Door het zagen van het straatwerk kan er slijpsel neerdalen op je bestrating. Hierdoor kunnen de nog actieve cementdeeltjes zich hechten op je bestrating, met als gevolg een grijs/witte waas op het straatwerk. Cementsluier is in de meeste gevallen niet of nauwelijks te verwijderen. Het advies is in dit geval dan ook om in dergelijke gevallen contact op te nemen met een specialist, voor het beste advies in het verwijderen van cementsluier. Gebruik in ieder geval geen zuurhoudende middelen of de hogedrukreiniger om nog meer schade te voorkomen.