De vijverrand kunt u in principe afwerken zoals u dat het mooist vindt. Bij het ontwerpen van de vijver dient hier al wel rekening mee gehouden te worden. Indien u voor een zo natuurgetrouw mogelijke vijver heeft gekozen, zal de randafwerking in de meeste gevallen bestaan uit natuurlijke dode materialen of beplanting. Wanneer u heeft gekozen voor een strakke vormgeving, zal de keuze waarschijnlijk zijn gevallen op bijvoorbeeld een strakke vijverrand van natuursteen of zelfs een vijverrand van metaal. Zoals u kunt lezen zijn de mogelijkheden voor de afwerking van vijverranden eindeloos. Een aantal voorbeelden van materialen die gebruikt kunnen worden voor de afwerking van een vijverrand zijn onder andere:

  1. Grind of split
  2. Keien van natuursteen
  3. Hout
  4. Beplanting
  5. Gras
  6. Vijverranden van keramiek
  7. Vijverranden van natuursteen
  8. Vijverranden van metaal
  9. Vijverranden van kunststof

Tips voor het afwerken van een vijverrand

Er zijn een aantal zaken die bij de afwerking van een vijverrand altijd gelijk zijn en waar u rekening mee dient te houden.

  1. Vul de vijver altijd geheel met water en wacht minimaal een week alvorens u begint met de randafwerking. Door de druk van het water en het uitzetten van het gebruikte materiaal waarmee de vijver is opgebouwd kunnen er probleem ontstaan. Denk hierbij aan scheuren/lekkages die niet te verhelpen zijn als de randafwerking al geplaatst is.
  2. U dient de vijverrand altijd iets hoger te plaatsen dan de tuinaarde. Dit voorkomt het inspoelen van verrijkte en bemeste tuinaarde in de vijver. Deze aarde kan overigens verzuring en algengroei veroorzaken: iets dat u te allen tijde moet en wilt voorkomen!
  3. Zorg ervoor dat de randafwerking van de vijver stevig en vorstbestendig is en wees extra secuur bij overstekende delen, zoals tegels en vijverranden van natuursteen. Dit voorkomt namelijk ongelukken door losbrekende delen en voorkomt ook schade aan uw vijver.
  4. Gebruik geen materialen als vijverafwerking voor de vijverrand die giftige stoffen kunnen afgeven als ze in contact komen met hemelwater of vijverwater. Dit geldt onder andere voor metalen zoals koper, lood en zink maar ook bijvoorbeeld voor kalkhoudende gesteentes en cement. Als u hout wilt toepassen, kies dan voor een houtsoort die niet is geloogd of geïmpregneerd. Larix is ook niet aan te bevelen wegens de giftigheid ervan.
  5. Plaats nooit bamboe, riet of lisdodden langs de randen: deze soorten woekeren en de wortelstokken zullen de vijverfolie doorboren en dus eventuele lekkages veroorzaken. Uiteraard kunnen deze soorten wel langs een voorgevormde vijver worden geplaatst.