September en oktober zijn bij uitstek de maanden om uw tuin voor te gaan bereiden op de komende winter. Vaak zijn de weersomstandigheden in deze maanden nog zeer aangenaam zodat het werken in de tuin een ware lust is!
Graag geven wij u 10 tips die ervoor zorgen dat uw tuin optimaal is voorbereid op de komende winter:
- Knip uitgebloeide bloemen af. Verwijder ook afstervende stengels maar laat eventueel aanwezige bladeren zitten want deze bieden de plant bescherming tegen de vorst.
- Planten die groot of te groot zijn geworden kunt u in september en oktober scheuren en weer op een andere plek poten. Het zogenaamde “scheuren” is op verschillende manieren mogelijk en is niet voor elke plant gelijk. Kijk daarom goed naar de plantenwijzer om de juiste manier van “scheuren” op te zoeken.
- Eenjarige planten verwijderen. De meeste eenjarige planten zijn in september/oktober wel uitgebloeid en het is aan te raden de voor de eerste nachtvorst weg te halen omdat de stengels gaan verrotten en erg vies worden. Trek de planten er met wortel en al uit. Op de kale plekken kunnen nu eventueel voorjaarsbollen worden geplant.
- De heg. De heg kan in deze periode nog één keer gesnoeid worden. Ga echter niet te wild aan de slag met de heggenschaar. In de winter groeit het blad niet terug en is er dus grote kans dat u de hele winter gaten in de heg heeft. Verwijder ook het afgevallen blad want dit kan tijdens de vochtige periode gaan rotten en uw heg beschadigen.
- Het gazon. Zolang de temperatuur boven 6 graden Celsius blijft zal het gras blijven groeien. Maai in september en oktober het gras niet meer te kort. Stand twee of drie op uw grasmaaier is in deze periode het kortst. Mocht er een viltlaag zijn ontstaan kunt u ook nog een keer verticuteren. Na het maaien en verticuteren kunt u de graskanten netjes afsteken. Als laatste adviseren wij uw gazon te bemesten met een wintermeststof!
- Planten in potten naar binnen verplaatsen. Vanaf half oktober kunnen de eerste nachtvorsten verwacht worden en voor die tijd moeten kuipplanten naar binnen. Zet de planten bij voorkeur in een koele ruimte zoals de schuur, hal of bijkeuken. Bladhoudende soorten hebben licht nodig en bladverliezende planten kunnen in een donkere ruimte worden opgeslagen. Vergeet niet de potgrond matig vochtig te houden.
- Reinig uw bestrating. Vaak is het een vergeten onderdeel dat pas in het voorjaar weer de aandacht vraagt: uw tuintegels. Zorg ervoor dat uw tuintegels vrij zijn van afgevallen blad, vogelpoep en andere vervuiling. Afgevallen blad en vogelpoep bevatten looizuur en kunnen nauwelijks te verwijderen vlekken op uw tuintegels veroorzaken. Dweil vervolgens uw terras met warm water waarin een flinke scheut natuurzeep is opgelost. Het warme water met daarin een scheut natuurzeep zal uw tuintegels van de laatste vervuiling ontdoen en beschermt tijdens de koude en natte periode uw betontegels tegen de aanzet van groene aanslag zodat deze in het voorjaar eenvoudig te verwijderen is.
- De vijver. Zorg ervoor dat afvallend blad niet in uw vijver terecht komt. De bladeren gaan rotten op de bodem van uw vijver en verslechteren dan de waterkwaliteit. Verwijder ook afgestorven plantdelen uit uw vijver. Tevens dient u ervoor te zorgen dat uw vijver bij vorst niet helemaal dichtvriest. Plaats een onderwaterpomp dat het water net voldoende in beweging houdt om niet geheel dicht te vriezen. Let er wel op dat het pompje minimaal 30 centimeter boven de vijverbodem staat. Zo blijft het relatief warme water onderin onberoerd en kunnen de vissen op de bodem van de vijver overleven in het warmere water aldaar. Filterpompen moeten in de meeste gevallen worden uitgezet, evenals de pomp van fonteintjes of waterelementen.
- Afsluiten water. Met de vorst op komst moeten alle waterleidingen in de tuin op tijd afgesloten worden. Laat vorstgevoelige leidingen en tuinslangen bovendien ook helemaal leeglopen om schade door uitzettend ijs te voorkomen.
- Vergeet als laatste de dieren in uw tuin niet. Hang vetbolletjes en slingers met pinda’s op. Als u in oktober al start met het voeren van de vogels zult u al snel “stamgasten” in uw tuin hebben die de hele winter zullen blijven!