In 2016 deed de keramische tegel haar intrede in de Nederlandse tuin, in voornamelijk het formaat 60x60x2 centimeter. Daar waar de echte vakspecialisten op het gebied van bestrating zeer kritisch keken naar deze ontwikkeling, waren de hoveniers en stratenmakers afkeurend. De keramische tegels zouden door de geringe dikte onvoldoende stabiel zijn in een terras of looppad. Het gevolg hiervan zou zijn dat een tuin of terras er bij oplevering keurig bij zou liggen, maar dat na enkele weken gebruik alles schots en scheef zou komen te liggen.
Tuintegels, betontegels en natuursteen tegels moesten minimaal 3 centimeter dik zijn (het liefst 6 centimeter dik), en verwerkt worden op een speciaal opgebouwde ondergrond. Hoe kon men dan een tegel van 60x60x2 centimeter voor de tuin introduceren? De discussies werden breed en overal gevoerd…
De voordelen van keramische tegels
De avonturiers in onze branche zagen echter ook de voordelen van keramische tegels: ze zijn nagenoeg onderhoudsvrij en zeer duurzaam! Deze zogenaamde “early adapters” zijn tuinen en terrassen gaan aanleggen met deze eerste keramische tegels van 60x60x2 centimeter. De eerste resultaten waren goed en een trend werd gezet. Deze trend is inmiddels echter ingehaald door de praktijk: de keramische tegels van 60x60x2 centimeter blijken inderdaad niet stabiel genoeg voor de traditionele Nederlandse ondergrond, met als gevolg een afgetrild zandbed.
Het traditionele zandbed waar men in Nederland bestrating op aanlegt is circa 20 centimeter dik en zwaar verdicht middels het aantrillen met een zware trilplaat. het gevolg hiervan is dat hemelwater op het zandbed blijft staan. Dit hemelwater bevriest vervolgens bij vorst en zo wordt uiteindelijk het straatwerk “ontzet” en komt het dus los te liggen.
De oplossing lag bij onze Oosterburen. In Duitsland kent men het aanleggen van bestrating in de tuin op een zandbed niet, daar wordt dieper afgegraven en wordt de ondergrond opgebouwd uit verschillende fracties split. Deze ondergrond is stabieler, harder en werkt ook nog eens drainerend. Met deze kennis zijn verschillende Nederlandse organisaties vervolgens aan de slag gegaan. In samenwerking met gecertificeerde hoveniers en stratenmakers zijn ze tuinen gaan aanleggen en gaan testen onder alle mogelijke omstandigheden. De resultaten waren naar grote tevredenheid en de wijze van verwerking is inmiddels de standaard geworden voor keramische tegels van 2 centimeter dik.
De nadelen van keramische tegels
Echter met het vinden van de juiste verwerkingsinstructies, komen we ook bij de nadelen van keramische tegels:
- Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs
- Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed
- De verwerking van de keramische tegels op split is duur
- Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tegels hebben dus voordelen ten opzichte van betonnen tuintegels (ze zijn kleurvast, krasvast en zeer onderhoudsvriendelijk) maar zijn dus wel duurder in aanschaf en verwerking.
Uit vergelijking is gebleken dat een terras dat is aangelegd met keramische tegels ongeveer tweemaal zo duur is dan hetzelfde terras aangelegd met betonnen tegels. U dient dus goed rekening te houden met het uiteindelijk kostenplaatje en niet alleen te rekenen met het verschil in aanschaf.