Vijvertuin
Water geeft sfeer rust en leven in de tuin. Dat een vijver alleen in grote brede tuinen past is een misverstand.
Videotransciptie
Je wilt een vijver in je tuin, of in ieder geval iets met water. Dan kan je natuurlijk denken aan waterelementen: dat zijn gesloten systemen. Je hebt een waterbassin, pompje erin en dat wordt dan rondgepompt. Als je een stukje verder wilt, dan kom je natuurlijk bij een vijver terecht. Zo iets als dit bijvoorbeeld. Voordelen zijn natuurlijk heel veel sfeer, het geeft rust in een tuin en het straalt heel veel uit in een keer. Er zit natuurlijk leven in, denk aan juffertjes, kikkervisjes, noem maar op. Ook planten natuurlijk, waterplanten hebben wel een hele specifieke eigen uitstraling. Je hebt dan bijvoorbeeld de drijvende planten, die drijven van zichzelf: waterhyacinten, mosselplantjes. Dit is een vijverbakje die ook drijft, daar kan je dan gewoon je moerasplanten in zetten. In dit geval zitten er zelfs een vleesetende planten. Dit is vrij stilstaand water, dus als je beweging brengt in je vijver, dan geeft beweging van water zuurstof. Ondergedoken planten zijn heel belangrijk, dat noem je zuurstofplanten, die geven letterlijk zuurstof af aan je water. En natuurlijk je moerasplanten, waar ik het net al even over had. Ook die zijn belangrijk voor je waterkwaliteit.
Als je nou een vijver gaat plannen in jouw tuin en je maakt hem rond of vierkant, dan vreet dat nog behoorlijk veel ruimte in je tuin. Kan je voor kiezen, prima. Maar in dit geval is er voor gekozen om een hele smalle vijver te maken. Van maar liefst 20 meter lang, zigzaggend door de tuin. Die ruimte ben je wel kwijt, maar moet je eens kijken wat voor effect dat doet in je tuin. Je geeft heel veel lengte, diepte in je tuin en je krijgt de kans om een brugje te maken om de beplanting er over heen te hangen. Kortom het neemt eigenlijk heel weinig ruimte in, maar het geeft een heel groot effect. Persoonlijk vind ik dan water en natuursteen; dat hoort bij elkaar.
En bij natuursteen denk jij natuurlijk heel gauw aan zwerfkeien om je vijver mooi mee aan te kleden. Daardoor wordt het natuurlijker, wat romantischer. Maar je kunt bij natuurstenen ook denken aan juist strakke materialen. Dit bijvoorbeeld is een verhoogd terras en die rand is gemaakt van traptreden. Dat zijn gewoon stukken beton, dat ligt als een huis. Het is makkelijk te verwerken en ze zijn ook anti slip door dit profiel wat er in ligt. En daar binnenin ligt een natuurstenen bestrating. Dit is de President Black 60x60, die heb je ook in verschillende kleuren en maten. Dit is de 80x80, dit is de President Dark Grey en de President Grey.
Als je de bestrating eenmaal hebt gelegd, wel goed stabiliseren natuurlijk, erg belangrijk, dan heb je nog een voeg in het midden. Natuursteen is wel het mooiste en het beste om het voeg te leggen. Dan voeg je dat niet in met zand, maar met voegmortel, dit heb je in 3 kleuren: zwart, grijs en wit. Pak gewoon degene waarvan jij denkt dat jij dat het leukste vindt. Denk er om bij de witte dat je die goed schoon houdt.
Nu zijn er tegels, combinaties zijn ook mogelijk. In dit geval ligt er een terras van tegels, maar je zou bijv. voor een pad kunnen kiezen voor een andere maat natuursteen. Nou, er zijn verschillende kleuren, maatvoeringen, maar ook verschillende bewerkingen. Je moet eerst uitzoeken welke bij jou stijl past. Het scheelt namelijk of je een natuursteen gezoet hebt. Zoals deze. Die voelt heel zacht, glad aan, maar is dus ook wat gladder. Je kunt hem gevlamd/geborsteld nemen. Dat maakt hem wat authentieker, wat rustiger. Is minder glad, sterker nog is bijna stroef. En je kunt er eentje nemen die gezoet is, maar door het trommelen opzettelijk is beschadigd en daardoor een prachtige authentieke look krijgt.