Persbericht

In 7 stappen naar de perfecte bestrating van uw oppervlak

Checklist split grind
Leestijd 14 min
Met split of grind creëert u een unieke sfeer in uw tuin. Of u nu een volledig nieuw terras wilt bestraten of prachtige looppaden wilt aanleggen die recht doen aan uw beplanting en tuinelementen, met split of grind bent u verzekerd van het mooiste resultaat. Zelfs een oprit krijgt meer allure als u onze steensoorten als bestrating gebruikt. Benieuwd wat er mogelijk is? Met deze checklist maakt u in 7 stappen de juiste keuze voor uw oppervlak.

Split of grind, wat is het verschil?

Split heet ook wel breuksteen en ontstaat door het splijten (breken) van grote brokken gesteente die gewonnen worden uit steengroeven in gebergten. Het breken veroorzaakt de kenmerkende hoekige vormen, waardoor split minder beweegt als het eenmaal gelegd is. Daarom is split perfect voor opritten en paden.

Grind wordt gewonnen uit rivieren en meren, waarbij het stromende water zorgt voor de karakteristieke ronde vormen. Sommige grindsoorten worden in speciale trommels (machinaal) rond en glad gemaakt. Grind is minder gevoelig voor groene aanslag en laat makkelijk water door. Het grote verschil met split is dat grind minder stabiel ligt en meer geluid maakt. Door de ronde vormen hoeft u echter niet bang te zijn voor scherpe randjes als u over grind heen loopt. Perfect dus voor de aanleg van een terras of pad door uw tuin.

Split of grind - Het verschil

Split of grind, hoe kies ik de juiste kleur?

Met grind en split creëert u een unieke, natuurlijke en verzorgde uitstraling van uw gehele tuin. Hiervoor heeft u talloze kleuren om uit te kiezen. Dat is mooi, want zo kunt u met split en grind altijd aansluiten bij andere elementen in uw tuin en voor een mooi contrast zorgen. Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur net zo’n belangrijke rol bij het kiezen van de juiste kleur voor uw te bestraten oppervlak.

Split of grind - De juiste kleur De carrara ronde witte kiezels met afmeting 40-60mm bieden een stabiele ondergrond voor de vuurschaal en zorgen voor mooi contrast t.o.v. de optimum Liscio Silver.

Zo kiest u een kleur Wilt u met uw oppervlak de aandacht vangen, kies dan voor grote contrasten met kleuren die ver uit elkaar liggen. Houdt u meer van subtiel? Gebruik dan complementaire kleuren, zoals een licht of juist donkerkleurig gesteente.

Wat past bij uw tuin?

Weet u nog niet welke kleur grind of split het allermooiste is voor uw oppervlak? Stel uzelf dan de volgende vragen:

  • Welke kleur heeft uw woning?
  • Welke kleur past goed bij de terrastegels in uw tuin?
  • Sluit de keur die u in gedachten heeft aan bij de sfeer en de aankleding in uw tuin?

Qua kleur kunt u werkelijk alle klanten op. U vindt daarom bij ons altijd een kleur of tint die aansluit bij uw wensen en de rest van uw tuin. Ook een mix van meerdere kleuren is prima mogelijk, voor een nog mooier resultaat.

Split of grind - De juiste kleur
Veel van onze dealers beschikken over een grindtafel waarin de diverse kleuren in een oogopslag zichtbaar zijn.

Beschikbare kleuren van grind en split:

• Bruin
Rood
• Blauw
• Roze
• Paars
• Beige
• Geel
Wit
Grijs
• Zwart/Antraciet

Split of grind - De juiste kleur Een overzicht van welke grind- of splitsoorten in de grindtafel bij de zwarte grindmat passen.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kleur van grind of split enigszins af kan wijken van wat u op de grindtafel heeft gezien of eerder geleverd heeft gekregen. Lichte kleurafwijkingen zijn mogelijk omdat split en grind uit grondlagen worden gewonnen. Het kan ook voorkomen dat er een laagje stof op de stenen zit. Dat komt door de manier waarop grind en split gewonnen worden. Daarom komt vaak na een paar regenbuien de eigen kleur van de stenen nog beter uit.

Nieuw in ons assortiment is de tijdloze zachte pastelkleur roze: bekijk het Flamingo split.

Smaakmakers van dit moment

Houdt u van een frisse, opvallende uitstraling in uw tuin? Dan zijn Flamingo en Arctic Blue de perfecte kleuren voor uw bestrating. Deze kleuren zijn verkrijgbaar bij split.

Flamingo split Flamingo split is een marmergesteente dat afkomstig is uit Portugal en bestaat uit de zachte pastelkleuren roze, wit en meerdere grijstinten. Lees meer over Flamingo split

Arctic blue split Arctic blue split is een marmergesteente dat afkomstig is uit Italië en bestaat uit de kleuren wit, grijs en blauw. Lees meer over Arctic blue split

Flamingo split en Artic blue split zijn door hun hardheid en diverse afmetingen perfect voor het bestraten van uw nieuwe oprit of looppad. Deze stenen zijn ook mooi als siervlak in uw tuin.

Bent u op zoek naar een alternatief voor split of grind met dezelfde warme uitstraling? Kies dan voor Franse boomschors/houtsnippers als bodembedekker! Lees het blog-item houtsnippers

Heeft u geen tijd om de hele checklist nu te lezen?

Geen probleem. Laat ons de gratis PDF toesturen, zodat u het kunt lezen wanneer het uitkomt!

Waar mogen we hem naar toe sturen?

Split of grind, hoe kies ik de juiste soort/afmeting?

Split en grind zijn leverbaar in meerdere formaten. Dat noemen we ook wel het kaliber of de korrelgrootte. Split wordt in groeves gebroken in diverse formaten en daarna verder gesorteerd op korrelgrootte. Bij grind en split gaat het altijd om zeefmaten, waarbij het eerste getal de minimale korrelgrootte aangeeft en het tweede getal de maximale korrelgrootte is.

Split of grind - hoe kies ik de juiste soort/afmeting

Het standaardformaat bij de meeste soorten split of grind is 8-16mm. Dit wil zeggen dat de kleinste korrel ±8mm is en de grootste ±16mm (afhankelijk van hoe de steen door de zeef valt). De standaardmaat is ideaal voor looppaden, opritten of siertoepassingen.

Waar heeft u split of grind voor nodig? Wij adviseren u zorgvuldig te kijken naar de toepassing van grind of split. Dat bepaalt namelijk welke soort en welke grootte u nodig heeft.

Split of grind - hoe kies ik de juiste soort/afmeting

Gebruikt u split of grind alleen ter decoratie in uw tuin, dan is de keuze voor soort en grootte geheel aan u. Voor uw terras adviseren wij u grind vanwege de ronde vormen. Voor de bestrating van een looppad is het verstandig om split of grind te verwerken met een formaat tussen 2-20mm. Voor uw oprit kunt u het beste formaten gebruiken tussen 8-20 mm. In stap 4 leest u meer over ons advies voor het bestraten van een oprit.

Grind is daarnaast ook toe te passen op een plat dak. Gebruik dan een formaat van minimaal 16mm.

Enkele populaire soorten split:

• Basalt
Arctic Blue
• Yellow Sun
• Flamingo
Icey Blue
• Tahiti White

Enkele populaire soorten grind:

• Grind
• Parelgrind
Moräne grind
• Carrara rond
• Wit grind
Beach pebbles

Wilt u een siervlak aanleggen dat een robuuste uitstraling heeft? Kies dan voor formaten als 16-25mm, 25-40mm of 40-60mm. Dit laatste formaat heet ‘breuksteen’ en is ook toe te passen in steenkorven.

Halfverharding aanleggen Split of grond is niet alleen mooi in tuinen, maar ook in de openbare ruimte. In parken ziet u vaak fijn split of grind in het formaat tot 8mm (dus 0-5mm, 2-5mm, 2-8mm). Naast split of grond verkopen we ook boomschors en schelpen als halfverharding.

Onze schelpen worden gewonnen in de (Nederlandse) Noordzee of Waddenzee. Ze worden gesorteerd, gespoeld met zoet water en gezeefd. Het is daarom normaal dat er bij levering gebroken schelpen aanwezig zijn. Schelpen kunnen worden toegepast als halfverharding, als schelpenpad ter decoratie in uw tuin en ook voor het gebruik in kruipruimtes.

Halfverharding laat zich goed verwerken in ronde vormen en kunt u net zo goed gebruiken als spatbescherming voor ramen en gevels.

Split of grind - De juiste soort/afmeting Deze Flagstones Siki laten zich eenvoudig verwerken als stapstenen in het Ardenner split 8-16mm grijs.

Split of grind, welke soorten kan ik niet gebruiken voor de oprit?

Wanneer u met uw auto over een oppervlak rijdt, komt er door het gewicht van uw auto veel druk op dat oppervlak. Daarom kunt u niet elke split- en grindsoort gebruiken als bestrating van een oprit. De ‘zachtere’ gesteenten hebben niet voldoende drukvastheid. Een voorbeeld is de Canadian Slate. Deze splitsoort is opgebouwd uit vele lagen die bij zware belasting verpulveren en afbrokkelen. Onze stelregel is daarom: hoe harder de steensoort, des te beter deze te gebruiken is voor de oprit.

Voorbeelden van split en grind die we u wel voor uw oprit adviseren:

• Basalt split 8-16mm
Graniet split grijs 8-16mm
• Flamingo split 6-14mm
• Arctic Blue split blauw-grijs 8-16mm
Yellow Sun split geel 8-16mm
• Grind bruin-wit 8-16mm
• Grind wit 8-16mm

Split of grind - Welke soorten niet te gebruiken voor de oprit

Heeft u geen tijd om de hele checklist nu te lezen?

Geen probleem. Laat ons de gratis PDF toesturen, zodat u het kunt lezen wanneer het uitkomt!

Waar mogen we hem naar toe sturen?

Split of grind, hoe leg ik dat aan?

De manier waarop u uw oppervlak met split of grind bestraat, is afhankelijk van hoeveel druk er op uw oppervlak komt te staan. Hieronder leest u de aanleginstructies voor geen of lichte belasting en matige tot zware belasting.

De aanleg van uw terras of tuinpad met geen of lichte belasting Op uw nieuwe terras of looppad komt weinig tot geen druk te staan. Daarom is de aanleg ervan helemaal niet moeilijk. Zorg om te beginnen voor een goede en vlakke ondergrond, zoals zand of aarde. Daarop legt u grindmatten met anti-worteldoek. Hiermee voorkomt u dat er onkruid kan groeien. Op de grindmatten strooit u vervolgens het grind of split.

De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting Zodra u een oppervlak bestraat waar auto’s op rijden, dient u allereerst een goede fundering aan te leggen. Daarmee voorkomt u dat er na verloop van tijd verzakkingen en ongelijkheden ontstaan.

Voor de fundering is ons advies gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) met een laagdikte van 20-25 cm. Dit geheel trilt u aan met een trilplaat. Bovenop het gebroken puin legt u dan grindmatten. Zo zorgt u voor een betere stabiliteit en drukbelasting en voorkomt u spoorvorming. Op de grindmatten strooit u vervolgens het grind of split met een laagdikte van 5 cm. Het resultaat is een zeer onderhoudsarme, drainerende halfverharding.

Split of grind - Hoe leg ik het aan? Voor dit siervlak is gebruik gemaakt van Taunus kwarts geel/bruin 8-16mm.

Uitgelicht accessoire grindmatten: De Excluton grindmat is een polypropyleen plaat met honingraatstructuur. Deze plaat is sterk en draagkrachtig en daardoor geschikt als fundering van uw aan te leggen looppad, terras of oprit. Natuurlijk wilt u niet dat grind of split door de grindmat kan wegzakken. Ook daar is aan gedacht. We hebben doek van Geotextiel onder de plaat vastgemaakt om de grindmat waterdoorlatend en onkruidwerend te maken. Hierdoor blijft uw oppervlak lang stabiel en mooi.

Split of grind - Hoe leg ik het aan?

Waarom zou u grindmatten gebruiken? Het voordeel van grindmatten ten opzichte van 'los' geplaatst split of grind, is dat split of grind niet alle kanten op kan rollen. Dat betekent dat uw oppervlak niet alleen eenvoudiger te bestraten is, maar uw bestrating als geheel veel stabieler komt te liggen.

In bedrijfstuinen kiest men vaak voor een grote laagdikte met een groot formaat waarmee het oppervlak bijna geheel onderhoudsvrij wordt omdat onkruid geen kans krijgt!

Welke laagdikte moet grind of split hebben? Hoe dik de laag is waarmee u de grindmat vult met grind of split is net als bij de aanleginstructie afhankelijk van het type bestrating waar u de stenen voor nodig heeft. Hieronder leest u ons advies.

Oppervlaktes zonder belasting Legt u een sierpad of siertuin aan waar niet op gelopen wordt? Dan adviseren we standaard een laagdikte van 5 cm.

Oppervlaktes waar alleen op gelopen of gefietst wordt Ook bij een oppervlak waar alleen op gelopen of gefietst wordt, zoals een pad naar uw achtertuin, adviseren we de standaard laagdikte van 5 cm.

Gebruikt u echter split of grind tussen 20mm en 40mm, dan legt u een laag van 6 tot 7 cm aan om uw bestrating stabiel te houden.

Oppervlak waarop met de auto gereden wordt Vanwege de hogere belasting adviseren we voor de aanleg van oprit of parkeerplaats een laagdikte van 7 cm. Let op dat u een fundering van gebroken puin aanlegt, zoals vermeld in stap 4. Om het geheel berijdbaar en spoorvrij te maken, raden we u grindmatten aan. Bekijk ons productblad voor grindmatten.

Split of grind - Hoe leg ik het aan? De witte grindmatten zorgen voor een stabiele ondergrond.

Split of grind, hoeveel heb ik nodig?

U heeft twee dingen nodig om uit te rekenen hoeveel grind of split u nodig heeft: 1) het aantal vierkante meters en 2) de aan te vullen hoogte in meter (oftewel, de laagdikte, zoals bij de stap 5 beschreven). Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt u met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind of split (m3).

Een voorbeeldberekening Stel, u heeft een voortuin van 4m1 bij 5m1. U wilt deze bedekken met 5 cm grind of split. De benodigde hoeveelheid grind of split berekent u als volgt: 4m1 x 5m1 = 20m2. 20m2 x 0,05m = 1m3. U heeft in dit voorbeeld dus in totaal 1m3 grind of split voor uw voortuin nodig.

Extra tips voor de benodigde hoeveelheid grind of split U kunt standaard uitgaan van 75 kg per m2. U bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 bigbag à 0,5m3 bedekt u ±10m2. Met een bigbag à 0,75m3 bedekt u ±14m2. De benodigde laagdikte is 5-7 cm (zie stap 5). Legt u het dunner, dan bestaat de kans dat de ondergrond onder de laag split of grind te zien is. Legt u de laag veel dikker, dan wordt het onprettig om met de fiets of auto over uw oppervlak heen te rijden.

Split of grind - Hoeveel heb ik nodig?

Hoeveelheid grind of split berekenen?

Gebruik onze tool om de geschatte hoeveelheid benodigde grind of split te berekenen.

Split of grind, onderhoud, hoe voorkom ik vervuiling?

U kunt op verschillende manieren eenvoudig vervuiling van split of grind voorkomen:

  • Leg split of grind bij voorkeur niet op zeer schaduwrijke plekken. Zonlicht doet wonderen voor uw oppervlak.
  • Hark met enige regelmaat het gesteente door, zodat algen minder kans hebben om te groeien.
  • Verwijder blad en andere resten. Verdwaalde onkruidplantjes bestrijdt u bij de wortel.
  • Blijven er na een regenbui vaak plassen water op uw oppervlak liggen? Prik dan preventief gaatjes in de bodem.

Uw oppervlak jarenlang mooi houden Let op, natuurlijke omstandigheden als ‘zure regen’ kunnen na verloop van jaren sommige split- en grindsoorten aantasten. Wanneer dat gebeurt, raden wij u aan om de toplaag van uw bestrating aan te vullen met een nieuw laagje split of grond. We raden ten zeerste af om het split of grind te reinigen met chemische middelen.

De eenvoud van split of grind!

Split of grind is de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een onderhoudsvriendelijk oppervlak met een natuurlijke uitstraling. U heeft hiervoor geen groene vingers nodig!

En? Heeft u na het volgen van deze 7 stappen een keuze kunnen maken? Of wilt u meer tips en persoonlijk advies? Bezoek uw dichtstbijzijnde Excluton dealer.

Wilt u de checklist downloaden als PDF?

We sturen u graag de gratis PDF op, zodat u het kunt lezen wanneer het uitkomt!

Waar mogen we hem naar toe sturen?

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Leuk dat u onze ultieme checklist over split en grind aan het lezen bent. Wanneer u de stappen uit deze checklist doorloopt weten we zeker dat we u al aardig hebben kunnen helpen met uw keuze. Wellicht gaat u al een van onze dealers bezoeken? Kunt u niet vinden wat u zoekt voor uw toepassing? Wij denken graag met u mee!