Diervriendelijke tuin
Een diervriendelijke tuin inrichten is niet zo moeilijk en goed voor onze flora & fauna.
Videotransciptie
Je wilt je tuin zo diervriendelijk mogelijk maken en eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk, want er zijn heel veel dingetjes die je zelf in jouw tuin gewoon zelf zou kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een fruittafel voor de vogels of bijvoorbeeld je snoeihout gebruiken om daar een wal van te maken voor de egeltjes of je gaat lekker klussen. Kijk dit bijvoorbeeld is een gigantisch insectenhotel, noem het maar een skyscraper gemaakt van oude pallets, stenen en ja snoeiafval erin van de wilgen, van de bamboe, van de kokosschillen gewoon per zak kun je kopen. Dit wordt natuurlijk een feest.
Ik kan me voorstellen dat dit in jouw tuin ietsje te groot is. Maar er ook heel veel kant en klare insectenhotelletjes te koop. Dit is niet alleen voor bijen en hommels, maar in die gleuven allerlei vlinders zitten. Dit bijvoorbeeld is ook een vlinderhotel. Dat kun je herkennen aan de gleuven die erin zitten. En dit hele kleine dingetje dat is eigenlijk een pindakaashuisje en dat is bedoeld om vogels te lokken. Wat je doet , je koopt gewoon een pot pindakaas, schroeft hem open gaat op zijn kant weer in en de vogels hangen er voor en beginnen daaruit te eten. Zo heb je niet alleen natuurlijk vogelhuisjes, maar je hebt ook egelmanden, je hebt ‘n uilenkast, je hebt ook padden potten. Noem alles maar op.
Er zijn ook zoveel dingen je die gewoon in jouw tuin heel simpel zouden doen om al die dieren d’r in te lokken. Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk ook de vlinders, We hebben de vlinderhuisjes al gehad, je ziet hier de viburnum staan, dat is ook zo’n echte vlinder trekker. Iedereen kent de vlinderstruik, maar de viburnum is net zo mooi. En zeker zo aanlokkelijk voor allerlei vlinders. Wat je natuurlijk ook kan doen in je tuin is water aanbrengen. Niet alleen voor de vogeltjes om te drinken en om te badderen, maar in zo’n vijver heb je natuurlijk ook allerlei salamanders, kikkervisjes, vissen natuurlijk. Noem maar op libellen, juffertjes noem het maar op.
Je ziet, even kijken dat zie je ook met oude bakstenen werken. Ze verwerken hier zelfs hout in, opengewerkte stenen. Beetje creatief zijn om je vijver heen en er gaan ook al die insecten er weer inzitten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je niet je hele tuin gaat vol bestraten. Ongeveer een derde tot de helft van je tuin leg je dicht met de bestrating. Kan je lekker zitten, lekker loungen en daarnaast maak je heel veel ruimte voor beplanting. dat zie je hier ook gebeuren. Dit zijn gewoon eigenlijk de standaard 40 bij 60 betontegels die hebben ze op de kop gelegd , dan zie je ook dat dat een hele ja bijna ouwe traditionele uitstraling geeft. Hier staan een aantal betontegels op een rij. Verschillende maten, verschillende kleuren. Met facet, kijk dat is die schuine rand die eraan zit en hier bijna zonder facet en deze dit oppervlak dat is een soft finish. Dat is heel zacht. daar kun je moeiteloos met blote voeten over lopen. Loopt heerlijk kan ik je uit ervaring vertellen.
Er staan hier nog een aantal soorten en welke betontegel je kiest. Dat maakt niet zo gek veel uit. Hij blijft basic en zoek nog even bij Excluton.nl want die daar heel groot en sterk in. Daar vind je heel veel soorten. Je ziet het, Ik koop niet voors niets met een paraplu. Het regenwater wat valt in jouw tuin moet natuurlijk ook een kant op kunnen. Dat is erg belangrijk het moet uit grondwater weg kunnen zakken. Nog een reden om niet je hele tuin vol te leggen met bestrating. En overigens als je wat meer wilt weten en wat meer creaties wilt zien kijk dan ook gewoon bij Excluton. Die zijn heel erg groot op het gebied van betontegels.
Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel plantensoorten. Die belangrijk zijn voor jouw tuin. En daarvoor ga ik even naar binnen als je het niet erg vindt. Juist met een goede plantenkeuze hangen er ook heel veel dieren in jouw tuin. We hebben net al even de viburnum gehad. Dit is nog even een ouwe vertrouwde vlinderstruik. Als je dit in je tuin zet en hij begint te bloeien, direct vlinders.
Dit is de Egalisee. Dat is ook nog een een hele geneeskrachtige plant overigens. Die wordt ongeveer 80, 90 centimeter hoog met een grote paarse bloem erin. Die heb je overigens ook in het wit. Echte vlinder trekker. De Salvia, De Salie echt de gecultiveerde soort is dit. Deze begint in mei al met bloemetjes ongeveer zo lang eind-juli, augustus is hij zo’n beetje uitgebloeid. Knip je hem gelijk boven de grond af en in augustus tweede, derde week zie je alweer dat hij helemaal is uitgegroeid en nog een keertje door gebloeid. Deze kan twee keer bloeien en als je toch met je plantenbak aan de slag gaat. Neem dan ook eens een Verbena, ook een echte vlinder trekker.
Zo zie je dat je met de juiste plantenkeuze heel veel dierlijke, ik heb nu met name over vlinders gehad, maar denk ook aan bomen voor de vogels, lijsterbes, vlierbes, daar smullen ze van. En tot slot vergeet jezelf niet, want wat is leuker dan eten uit je eigen tuin. Ook dit is een Salie, broertje dus van die, maar deze gebruik je gewoon in de keuken of neem bijvoorbeeld een peterselie. Of wat dacht je hier aan deze kant tomaten. Het staat nu 30 centimeter hoog, maar voordat het 2 maanden later is zit die tot hier en word het smullen. Beetje basilicum erbij, mozzarella top.