Persbericht

Daktuin

Heb je geen tuin maar wel een balkon of dakterras dan kun je daar een daktuin of balkontuin van maken.

Videotransciptie

Heb je nu geen tuin, maar wel een balkon of dakterras? Dan zijn natuurlijk een aantal dingen erg belangrijk. Je hebt namelijk te maken met de ruimte waar je heel weinig doorwortelbare ruimte hebt voor de beplanting, je hebt vaak te maken met veel wind en een maximaal toelaatbaar gewicht op je balkon of dakterras. Je begint natuurlijk met het neerleggen van je vloer. Ik heb hier een aantal tegels. Dit zijn betontegels, maar al deze tegels zijn slechts 4 cm. dik. Daardoor zijn ze 20 tot 40 procent lichter in gewicht dan vergelijkbare tegels. Hier staat de Rustisclate, deze aubergine achtige kleur is erg mooi. Deze is nog wat grover qua oppervlak. Je hebt de Wood Stone met een planken motief en je hebt de Wave Stone in 2 kleuren. Daar zit een soort van reliëf in dat zie je bijna niet, maar je voelt het wel.

Nu hebben al deze tegels een soort nabehandeling gehad. Dat betekent dat ze heel glad aanvoelen en dat bijna geen vuil blijft aan hechten. Zelfs kauwgom blijft niet plakken op deze tegels, ze zijn dus erg onderhoudsvriendelijk. Wil je daar nog meer van weten? Kijk dan eens bij de firma Excluton.

Heb je je tegels helemaal liggen? Dan is een tuinset belangrijk. Heb je weinig wind? Dan kan je hele lichte materialen gebruiken. Heb je te maken met meer wind, kies dan voor iets zwaardere tuinsets. Denk hierbij aan hout, staal, natuursteen kan soms zelfs. Want je wilt natuurlijk niet dat bij de eerst windvlaag alles van je dak afwaait.

De beplanting is ook een erg belangrijk element. Alle planten op je balkon of dakterras staan natuurlijk in potten of bakken en hebben dus automatisch een beperkte ruimte om te wortelen? Ga dus niet met grote bomen etc. werken. Werk met struiken als je meer massa wilt creëren op je balkon of dakterras. Dit bijvoorbeeld is de olijfwilg. De beste en sterkste wintergroene plant voor op je dakterras. De onderkant van het blad is wat grijzig en de bovenkant is wat groener. Onwijs goed te snoeien. Ook siergrassen doen het erg goed in de wind, bijna alle soorten. Ga je te hoog, dan heb je de kans dat ze uit elkaar waaien. Vaste planten doen het heel erg goed. Alle vaste planten hebben 20 tot 30 cm. ruimte nodig om te groeien. Heb je wat minder wind, dan kan je denken aan de verschillende kalmoes. Dit is de fargesia. Toch zal je zien dat tijdens de wintermaanden, blad gaat vallen. Toch, in het voorjaar, groeit die uit en loopt deze nog gewoon door.

Tot slot nog 1 ding, alle planten die in potten en bakken staan, heb je eigenlijk een probleem meegegeven. Ze zijn afhankelijk van jouw verzorging. Geef ze regelmatig water en wekelijks voeding.


Diervriendelijke tuin
Klassieke tuin of formele tuin