Persbericht

Stadstuin

Je wilt je tuin zo natuurlijk mogelijk aanleggen.

Videotransciptie

Hoe richt je een stadstuin in? In een stadstuin heb je te maken met meerdere problemen. Ten eerste vaak een beperkte ruimte, ten tweede vaak heel veel hoogbouw dus geen privacy en ten derde door die hoogbouw is er vaak schaduw. Om met die laatste te beginnen, als je heel veel schaduw in je tuin hebt, zijn er toch nog planten die daar goed kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan varens, ligularia's met prachtige gele bloemstengels en als je bijv. bezig gaat met bloempotten kies dan voor vlijtige liezen.

Als je privacy wilt creëren kan je denken aan een schaduwdoek. Maar denk in eerste instantie eens eerst aan beplanting. Als je kiest voor leibomen in je tuin, dan creëer je dus heel veel groen op een plat vlak in een beperkte ruimte. als je voor een bladverliezend soort kiest heb je in de wintermaanden alleen je twijgen en gewoon je licht in je tuin en in de loop van het voorjaar vult die zich met blad, heb je een klein beetje schaduw en vooral 100% privacy.

Je kunt natuurlijk niet alleen denken aan leivormen in het verticale vlak, maar ook in het horizontale vlak. De meest bekende is het dakplatanen. Maar je kunt ook denken aan dakmoerbei, dak esdoorns en noem maar op. Schaduwdoeken heb ik al genoemd natuurlijk. Ook kan je een houten constructie over je tuin maken ook die wat licht transparant is. Als je dan een pergola maakt met balken op verschillende afstanden: is stijlvol, je creëert wat privacy en toch kan de zon in je tuin komen.

Nou, dan heb je natuurlijk het eerste. Je hebt weinig ruimte in je tuin, dan heb je ook weinig m2 in je tuin. Als je weinig budget hebt kies dan gewoon voor betonsteen. Als je een klein beetje wat te besteden hebt, ga dan voor natuursteen. Op het gebied van natuursteen zijn er heel veel soorten. Hier staan wat tegels allemaal in de maat 60x60. Dit is de traditionele. De President Black en de Fresno Black. Allebei met een bewerkt oppervlak en deze 2 tegels zijn dus absoluut niet vlak. Dan heb je Chinees hardsteen, de Siam Blue met een getrommelde rand om een wat oudere look te maken. Hier staat overigens de strakke vorm ervan. En deze 2 tegels zijn dus allebei vrij glad. De Californian Green, heel grof oppervlak dus absoluut niet vlak. En de topper in de serie is misschien de Nevada. Je ziet hier al dat als die nat wordt hij gifzwart is. Als het opdroogt krijgt het een antraciet achtige kleur. Deze steen is zo hard, wat er ook maar opvalt dringt er niet doorheen en ook alg zou moeite hebben er door heen te dringen.


Natuurlijke tuin
Minimalistische of strakke tuin