Persbericht

Minimalistische of strakke tuin

Een stadstuin is vaak klein en door de hoogbouw heb je grote kans op inkijk en schaduw.

Videotransciptie

Je wilt een strakke tuin, misschien wel een beetje tegen het minimalistisch aan. Want ja je interieur is strak en je wilt die stijl doortrekken naar buiten, prachtig natuurlijk. En wat de meeste mensen denken is dat een strakke tuin dan automatisch bijna saai gaat worden. Nou, dat hoeft dus helemaal niet. In deze tuin is er gewerkt met een gebakken waalformaatje, het type Oud Amsterdam, in combinatie met een tegel van een 1x1 meter. Het krijgt een hele strakke uitstraling, maar ook toch wel weer sfeervol. Dat kleine steentje kan je bijvoorbeeld ook vervangen door een 20x30, denk aan de Puras Serie van Excluton. Qua tegels kan je natuurlijk ook naar een 50x50, of zoals in deze tuin een 1x1meter, de zogenaamde Xtra Serie. Ze zijn maar 4 cm. dik en dat betekent dat ze ongeveer 20 procent lichter in gewicht zijn dan vergelijkbare tegels van 1x1 meter. Bovendien hebben ze ook een soort van bewerking gehad, waardoor vuil er bijna niet of niet ophecht.

Als je je tuin gaat ontwerpen, maak nou niet de fout dat je je tuin helemaal gaat dicht bestraten. Want zelfs in een strakke, bijna minimalistische tuin hoort natuurlijk wel beplanting

Bij een plantkeuze is het natuurlijk een kwestie van je eigen smaak, maar ook een kwestie van: past het wel in zo’n mooie, strakke tuin? Daarbij kan je denken aan verschillende soorten bamboes. Dit hier is een Phyllostachys met gele twijgen. Maar die heb je ook met zigzag twijgen, zwarte twijgen, met groene twijgen en noem maar op. Je kiest voor bamboe, maar je past hem aan op je eigen smaak. Je ziet hier al prachtig dat die nieuwe scheuten aan het maken is. Maar zet hem wel in een wortelbegrenzer. Daarnaast zijn siergrassen erg mooi, maar ook daar heb je 100 soorten in. Hier staat een wintergroen siergrasje, wordt niet hoger dan dit. Daarnaast is het belangrijk dat je bijvoorbeeld vorm gaat kiezen. Denk aan bollen, pilaren etc.

We hebben nu de eerste dimensie gehad, het platte vlak. Dit was de verticale vlak. Nu moet er nog een dak in de tuin. Met een dak in je tuin, bedoel ik letterlijk hoogte creëren in je tuin. Dat kan natuurlijk met bomen, dakplatanen etc. In dit geval is er gekozen voor een heel simpel balkenframe. Letterlijk balken, zo dik mogelijk 18x18 cm. Heel simpel. Maak nou niet de fout door dit nog  allemaal te verbinden door allemaal liggers op te leggen of nog erger van die hele lelijke schoren. Niet doen! Houd het gewoon heel simpel.


Stadstuin
Sierbestrating kopen deel 2