Persbericht

Kleine tuin

Ook van een kleine tuin kun je een volwaardige tuin maken met een border veel planten en een zithoek.

Videotransciptie

Hoe maak je van een kleine tuin nu nog een echte tuin? De tuin waar ik nu in sta heeft eigenlijk een beetje een normale afmeting, een beetje een gemiddelde tuin, zeg maar 12 meter diep en 5,5/6 meter breed. Hier kan je nog wat mee, je ziet een slingerpad lopen dat geeft al een gevoel van ruimte. Er is met hagen gewerkt, waardoor je letterlijk coulisse vorming krijgt. Je zie hier een stukje tuin niet, en dat is heel belangrijk. Stukjes van de tuin die je juist niet ziet, geeft een bepaalde spanning, het gevoel dat je zo’n tuin in wilt lopen. En schuw de hoogte niet, juist zo’n letterlijke dak in de tuin maakt van zo’n tuin toch nog wel een echte tuin.

Maar stel je voor: je tuin is tot hier, 6x6 meter, gewoon een binnentuin. Nou dan is er een bepaalde truc die ik dan weer altijd gebruik in mijn ontwerp. Je denkt zo’n tuin gewoon 100% vol met bestrating, dat ga je natuurlijk niet doen, maar je denkt wel even zo. Vervolgens ga je heel kritisch kijken welke delen van die bestrating je kan wegnemen. Heb je openslaande deuren? Daarvoor moet gewoon bestrating liggen. Maar achter die deuren kan best een toef met groen. Heb je ergens een bankje, dan heb je daarvoor wel wat ruimte nodig, maar precies daarnaast kun je natuurlijk prachtig werken met weer hoekjes groen. Het is wel weer tuinieren op de cm2 , maar het werkt altijd. Je denkt je tuin 100% met bestrating in. En overal waar jij maar denkt dat je er nooit gebruik van maakt, waar je de ruimte kan missen, daar haal je de tegels snel weer vandaan en daar komt groen.

In die gaten die zijn ontstaan in je ontwerp ga je dus met opgaande beplanting werken, oftewel je gaat verticaal tuinieren. Je kunt dan denken aan planten die van zichzelf al zo groeien. Je kan denken aan hagen: gewoon een stukje haag voor een muren schutting geplaatst, geeft al een heel mooi effect. En natuurlijk in de wat kleinere beplanting: je gaat natuurlijk niet een enorme brede viburnum er in zetten, maar juist een kleine soort viburnum, als je dat mooi vindt. Dan kan je ook nog denken aan een ander soort verticaal tuinieren, bijvoorbeeld aan kant-en-klare hagen. Er zijn tientallen soorten van bloembakken die je kan stapelen om verticaal te tuinieren. Bijvoorbeeld zo’n houten frame, qua oppervlakte is het net een halve m2, maar qua sfeer en uitstraling is het natuurlijk gigantisch.

En dan die bestrating. In een kleine tuin is het natuurlijk het meest praktisch om te kiezen voor een kleine steen. Dit zijn dikformaten, uiverstenen 5x5 cm en 20x30 stenen. En dit zijn allemaal getrommelde stenen of kleine tegels. Dat doen ze natuurlijk om een oude look te geven, ze maken ze expres oud. Nu kan je voor een kleine tuin ook kiezen voor een grote tegel, maar dan heb je heel veel snijwerk en ook heel veel snijverlies. Je maakt het je zelf gewoon makkelijker als je kiest voor een kleine steen. Nu heb ik hier 10/11 soorten liggen, maar de firma Excluton bijvoorbeeld heeft maar liefst meer dan 100 soorten van die getrommelde stenen alleen al. In deze tuin ligt een gebakken steen i.c.m. keien. Onwijs leuk!


Onderhoudsvriendelijke tuin
Kindvriendelijke tuin