Met de winter in aantocht is er veel werk aan de winkel in de tuin: een laatste keer maaien, bomen snoeien, planten snoeien, de tuinset opbergen en leidingen leeg laten lopen om ze te beschermen tegen vorst. Maar vergeet niet uw bestrating preventief te onderhouden! Veel tuineigenaren zijn druk met het wel en wee van het groen in hun tuin en denken pas aan reiniging en onderhoud van hun bestrating als het lentezonnetje zich weer laat zien! Een gemiste kans denken wij.

Uiteraard dient de bestrating in de tuin na een lange, koude en natte winter goed onder handen genomen te worden, maar preventieve reiniging en onderhoud in de herfst of het begin van de winter kan deze klus vergemakkelijken!

Of u nu betonnen bestrating heeft, natuursteen of keramische tuintegels: weersinvloeden, afgevallen blad of uitwerpselen van vogels kunnen vlekken veroorzaken. Het vocht in die periode geeft groene aanslag een prima voedingsbodem. Tijd dus om de bestrating grondig te reinigen en te beschermen tegen vervuiling.


Reinigingsmiddelen

Er zijn diverse reinigings- en onderhoudsmiddelen verkrijgbaar bij tuincentra, bouwmarkten en sierbestratings specialisten. Over het algemeen zijn dit middelen die niet schadelijk zijn voor flora & fauna. Ze kunnen veilig  worden toegepast op allerlei sierbestrating. Laat u echter goed voorlichten en gebruik geen milieubelastende middelen of middelen die bijtend zijn.

Keramische tuintegels worden gemaakt van natuurlijke minerale grondstoffen zoals klei en zand dat gewonnen wordt in rivieren en groeves. Na het mengproces wordt dit relatief droge mengsel in een vorm geperst en daarna afgebakken in een zogenaamde tunneloven. Dit gebeurt op zeer hoge temperatuur waardoor een harde en compacte massa ontstaat en zijn de poriën dicht gebrand. Dit proces zorgt ervoor dat keramische tuintegels goed bestand zijn tegen vocht en vervuiling: het dringt immers zeer moeilijk door in de tegel. Echter kan vuil kan zich wel aan de oppervlakte hechten: dit kunt u verwijderen met een hiervoor bestemd reinigingsmiddel.


Nadat de Keramische Tuintegels gereinigd zijn

Als u uw keramische tuintegels volledig heeft gereinigd is het tijd voor preventief onderhoud om de tegels zo lang mogelijk mooi te houden. Wij adviseren de tegels te dweilen met warm water waarin u een flinke scheut natuurzeep heeft laten oplossen. Warm water met daarin een scheut opgeloste natuurzeep heeft een dubbele werking:

  1. Het reinigt uw keramische tegels zonder een vettige laag achter te laten
  2. Het verbetert de kleur en glans en maakt het lastiger voor groene aanslag om zich op de tegels te hechten

Als u deze behandeling in het voorjaar nog een keer herhaald kunt u tijden lang onbekommerd genieten van uw tuin!