Persbericht

Steensoort 2: baksteen

De bekendste steensoort is misschien wel baksteen. Deze steensoort worden gemaakt van rivierklei en gebakken op een temperatuur van maar liefst 1200 graden.

Videotransciptie

Bestratingsmaterialen kun je grofweg verdelen in drie categorieën: betonsteen, baksteen en natuursteen. Vandaag nemen we baksteen. Baksteen wordt gemaakt van rivierklei en afgehard in een oven bij een temperatuur van grofweg tussen de negenhonderd en veertienhonderd graden. Des te hoger de temperatuur, des te harder de steen wordt. Dit kun je horen, want als je twee bakstenen neemt en tegen elkaar aan tikt, kan de toonhoogte per type baksteen horen. Hoe hoger de toon, des te harder de steen. Waarom je een harde steen nu zo belangrijk? Omdat die dan minder vocht kan opnemen, dan is de bestrating eerder droog en minder gevoelig voor algengroei.

De baksteen is dus gemaakt van honderd procent rivierklei. Dit kun je zien door de steen doormidden te slaan, aan de binnenkant zul je zien dat de steen door en door is gekleurd. Het is dan ook zo, hoe langer de baksteen in jouw tuin ligt, hoe mooier die wordt.

Bakstenen komen in verschillende maten. De twee belangrijkste zijn dikformaat (7cmx21cm) en waalformaat (5cmx20cm). De naam waalformaat is dan ook vernoemd naar het feit dat de steen langs de rivier de Waal wordt gemaakt.

Bovendien heb je verschillende kleuren. Variërend van geel naar steenrood, beetje paars-bruin en de donkere mangaan. Kleuren worden bepaald tijdens het bakproces.

In je tuin kun je baksteen prima gebruiker voor terrassen, paden en voor opritten. Eigenlijk voor alle toepassingen een prima steen. Baksteen is wel ietsjes duurder dan betonsteen en net ietsjes lastiger te verwerken. Verwerken is wel goed te doen, maar wat het lastig maakt is omdat de baksteen na het bakken net ietsjes minder strak wordt dan de betonsteen. Maar doordat minder strakke/grove krijgt de baksteen natuurlijk wel zijn prachtige authentieke uitstraling.


Steensoort 3: natuursteen
Steensoort 1: betonsteen