Persbericht

Stap 1: kantopsluiting

Kantopsluiting is de basis van iedere goede fundering. Bekijk hier hoe je aan de slag gaat.

Videotransciptie

Je wilt een stevige rand om je terras heen of langs je inrit. Dit noem je een kantopsluiting. dat kan met hout, betonsteen of natuursteen. Waar het om gaat is dat er een rand langs je bestrating komt die voorkomt dat je tegels uiteindelijk weg willen lopen en gaan verzakken. 

In dit geval is het een betonrand van 6 bij 20 centimeter met aan de ene kant een groef en aan de andere kant een mes. Dat grijpt in elkaar en staat hartstikke stevig. Onder zware omstandigheden zoals langs de oprit kan je er wat kant en klaar beton achter smeren, dan ben je helemaal super sterk. Dit moet je zeker doen als je een natuurstenen kantopsluiting gebruikt, hier zit geen mes en groef aan dus als je deze stelt dan zul je aan de achterkant extra beton aan moeten smeren. 

Je begint met het spannen van een lijntje. Die bepaalt niet alleen je lijn, maar ook de hoogte van de kantopsluiting. Een bestrating moet natuurlijk altijd onder afschot liggen. HIj moet aflopen naar de kant waar jij het water wil hebben. Dus de lijn loopt ook schuin onder afschot en is bepalend voor het eindresultaat van je bestrating. 

En wat ik bijna was vergeten: in dit geval hebben we een bandje van 6x20 gebruikt. Als je een oprit gaat bestraten, minstens 8x20 of het liefst 10x20 gebruiken. Dan staan ze extra sterk!
 


Stap 2: fundi king
Fundering aanleggen