Persbericht

Fundering aanleggen

Een mooie bestrating is niets zonder een stevige ondergrond of fundering.

Videotransciptie

Je gaat een terras of oprit aanleggen met betonstenen. Het uiterlijk van je uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de basis die je hebt gemaakt: je fundering. Wat ga je doen: je gaat terugrekenen. Je gaat eerst bepalen, tot hoe hoog komt mijn uiteindelijke bestrating. Dan ga je terugrekenen naar beneden. Bij een terras ga je 20cm diep uitgraven. Bij een oprit ga je 35cm uitgraven vanwege de zware auto’s.

Stel er komt een steen van 6 cm, daaronder komt een laag zand van 4 cm. Dus bij een terras komt er 10 cm extra fundering onder en bij een oprit komt er 25 cm fundering onder. Deze fundering, fundiking genaamd, dat is hoekig en rond grind door elkaar in 3 verschillende maten. Dat wordt als het is gestort, verdicht met de trilplaat en dan schuiven al die verschillende vormen en maten in elkaar tot een ideale fundering.

Als dit eenmaal ligt, hark je dit redelijk vlak af. Dit hoeft niet precies. Vervolgens gaat hier 4 cm schoon zand overheen. Dit ga je weer verdichten met een trilplaat en vervolgens afreien zoals je dit normaal doet. Zo maak je her superstrak en ben je ook koopman. Je gooit vervolgens zó je betontegel er overheen en krijg je een prachtig resultaat.

Aanvullende informatie

Een mooie bestrating is niets zonder een stevige ondergrond of fundering. In drie stappen leg je de ondergrond voor een sfeervol natuurstenen terras of een prachtige oprit en gaat de fundering jaren mee.


Stap 1: kantopsluiting
Steensoorten