Persbericht

Elleboogverband

Bij dit legverband worden de stenen in de vorm van een elleboog gelegd met de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop.

Videotransciptie

Welke legverbanden heb je voor je oprit en waarom? Nou, ik zal je een aantal legverbanden laten zien. In dit geval gebruiken we een betonsteen, een romano, die is 33 cm lang, 11 cm breed en 8 cm hoog. Juist die hoogte is erg belangrijk omdat, want des te dikker de steen, des te sterker wordt je oprit.

We hebben halfsteensverband, niet heel erg sterk maar wel mooi om te zien en redelijk eenvoudig zelf te leggen. We hebben blokverband, nog zwakker, misschien wel de zwakste van allemaal, leuk om te zien en heel eenvoudig om te leggen.

Elleboog is lastiger om te leggen maar als je hem eenmaal goed opzet, kom je er wel uit en die wordt veel gebruikt voor een oprit en is een behoorlijk sterk legverband. Nouja, de keper natuurlijk, ofwel de visgraat, één van de mooiste en absoluut de sterkste maar ook de moeilijkste om zelf te leggen. Maar ook in dit geval geldt, als je hem eenmaal goed opzet dan kom je daar ook wel uit.

Dit is voor als je het helemaal niet meer weet, dit is wildverband. Ook weer één van de zwakkere, makkelijk zelf te leggen en ziet er wel leuk uit. Maar, wat mij betreft kan het er uit want doe toch maar die eerste. Eigenlijk zoals het was!


Visgraat- of kepersverband
Legverbanden en patronen voor bestrating