Persbericht

Legverbanden en patronen voor bestrating

Je kunt de tegels in je tuin of op je oprit op verschillende manieren leggen ook wel een legverband of patroon genoemd.

Videotransciptie

Bij het leggen van bestrating heb je verschillende legverbanden of patronen. Elk legverband of patroon heeft weer zijn eigen uitstraling maar ook zijn eigen stevigheid. Als je bijvoorbeeld een patroon moet kiezen voor je terras, dan zal je eerder gaan voor bijvoorbeeld een mooi patroon en misschien net iets minder stevig. Terwijl bij een oprit, ga je natuurlijk voor optimale stevigheid om spoorvorming te voorkomen. Welk legverband of patroon je kiest is natuurlijk afhankelijk van de kleur van je steen, grootte van je steen en de indeling van je tuin.

Er is van alles mogelijk, kijk maar even mee. Dit is de abbeystone. De kleur heet zomerbont en dat is een wildverband met drie maten stenen en je vindt dat wildverband ook vaker bij de wat grotere stenen en tegels.

Ik zei al, het zijn drie maten. De kleinste is 20x20 terwijl de grootste maar liefst 30x40 is. Dit is blokverband, in dit geval de tegel Verona 60+ en dat is een 60x60 tegel. Nou, blokverband wordt vaak gebruikt bij hele grote tegels en met name voor terrassen.

Dan is er halfsteensverband, nou dat begrijp je natuurlijk wel hoe dat in elkaar steekt. Dit is de puras grijs/zwart en dit is de abbeystone frivole.

Elleboogverband, in dit geval bij de abbeystone Sierra. En bij elleboogverband liggen de stenen allemaal in een soort van elleboog, met de voegen recht in de kijkrichting of dwars erop. Terwijl als ik dan ga verplaatsen, en ik ga er schuin opkijken, dan praat je over keper of visgraatverband en dat is de allersterkste. Daarbij liggen de voegen allemaal onder 45 graden. Dus als jij een oprit wilt maken, elleboog is al een goed verband, keper is de allerbeste.

 

Aanvullende informatie

Je kunt de tegels in je tuin of op je oprit op verschillende manieren leggen ook wel een legverband of patroon genoemd. Op een terras is het vooral belangrijk dat het patroon er mooi uitziet terwijl je oprit vooral stevig moet zijn om spoorvorming te voorkomen. Welk legverband of patroon je legt is afhankelijk van de kleur en grootte van de steen en de indeling van je tuin. Voor alle stenen geldt dat de hoogte belangrijk is: hoe dikker de steen des te steviger de oprit of het terras wordt. De verschillende legverbanden en patronen op een rij.

Halfsteensverband
Bij halfsteensverband worden de stenen steeds halverwege de vorige rij stenen gelegd. Dit verband wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen. Je ziet dit patroon ook vaak terug in trottoirs. Dit legverband is mooi maar niet erg sterk dus niet geschikt voor een oprit. Een halfsteensverband is erg makkelijk zelf te leggen.

Blokverband
Het blokverband is een van de eenvoudigste legverbanden om zelf te leggen maar ook het zwakste en dus niet geschikt voor een oprit. Dit patroon ziet er leuk uit en is dus een aanrader voor een terras en wordt vaak gebruikt bij heel grote tegels.

Elleboogverband
Bij dit legverband worden de stenen in de vorm van een elleboog gelegd met de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop. Een elleboogverband is behoorlijk sterk en geschikt voor zowel terras als oprit maar is vrij lastig te leggen.


Elleboogverband
Steensoort 3: natuursteen