Persbericht

Bestraten

Vroeger hadden stenen allemaal een andere hoogte, wat het moeilijk maakte om bestrating recht te leggen.

Videotransciptie

Je wilt natuursteen tegels leggen, het belangrijkste daarbij is de ondergrond. dat is hier gemaakt van fundaking en stabiking. Daar is natuurlijk ook nog een filmpje over. Vervolgens ben je aan het leggen toe.

Natuursteentegels leg je eigenlijk nooit koud tegen elkaar aan, dus de tegels niet tegen elkaar aan schuiven, dat kan allemaal beschadigingen opleveren en bovendien is het veel minder mooi. Je ziet in het filmpje blauwe en rode afstandhouders, deze zijn beschikbaar in 5 millimeter en 10 millimeter. De afstandhouders zorgen ervoor dat je altijd dezelfde maat voeg houdt. Daarnaast is het handig voor als je over de tegels heen loopt, wat soms toch nodig is om de nieuwe tegels aan te voeren, dat hierdoor de tegels mooi op de plaats blijven liggen en dus niet kunnen verschuiven.

Het is heel belangrijk bij betonsteen maar zeker bij natuursteen, dat je je werk schoon houdt. Het kan altijd zijn dat er cement onder je voeten zit en dat dit op de steen komt. Zorg er dan voor dat je direct de waterslang erbij pakt en de tegel direct schoonmaakt.

Vervolgens ga je leggen. Je moet de tegel even zetten in de ondergrond. Een paar tikjes geven en klaar, niet eindeloos blijven slaan en ook niet op de punten want dan zal je zien dat de tegel uiteindelijk gaat wippen.

Vroeger hadden stenen allemaal een andere hoogte, wat het moeilijk maakte om bestrating recht te leggen. Tegenwoordig hebben alle beton- en natuurstenen dezelfde dikte, waardoor bestraten een stuk sneller en makkelijker gaat. Zelf bestraten moet je zeker lukken met behulp van deze video's.

Aanvullende informatie

Stap 1: fundering
Zorg ervoor dat je zandbed op hoogte ligt en dat de ondergrond of fundering verdicht is met Fundi King en Stabi King.

Stap 2: bestraten
Zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt, kijk daarvoor naar de boodschappenlijst sierbestrating.

Bekijk daarnaast de video's over legverbanden en kies welk legverband je wilt toepassen. Nu kun je beginnen met bestraten. Leg de tegels nooit koud tegen elkaar aan, want daardoor kunnen ze beschadigen. Bovendien ziet een bestrating met strakke voegen er mooier uit. Om tussen alle tegels dezelfde afstand te krijgen, gebruik je afstandshouders. Deze zijn verkrijgbaar in een dikte van vijf en tien millimeter. Niet alleen maakt het je bestrating mooier, je tegels blijven ook op hun plek liggen als je er tijdens het bestraten overheen loopt.


Stap 3: bestrating aantikken
Visgraat- of kepersverband