Persbericht

Afwatering onder afschot aanleggen

Om overtollig regenwater van je terras of oprit af te voeren is het belangrijk dat je zorgt voor een goede afwatering of drainage.

Videotransciptie

Het leggen van bestrating onder afschot; afschot is de schuinte die een terras of inrit heeft, waardoor het regenwater dat valt, automatisch wegvloeit van de woning. Dit mag natuurlijk nooit naar de woning toe, dan komt het water naar binnen. Het water laat je bijvoorbeeld afvloeien naar:

  • Gazon
  • putje 
  • Gootje
  • border

Hoe bepaal je dat nu, dat afschot?

Eerst leg je twee stenen neer, waterpas ten opzichte van elkaar. Een derde steen, leg je ook weer waterpas ten opzichte van de andere stenen. Daar is een touwtje overheen gespannen, deze ligt nu nog waterpas. Daar gaan we straks de kantopsluiting langs ingraven. Maar dit moet natuurlijk die afschot nog krijgen.

Het terras dat hier komt, wordt drie meter en we gaan een afschot aanleggen van 1 centimeter per meter. Dit betekent dus dat deze steen nog drie centimeter lager moet komen ten opzichte van de draad nu. Nu gaat deze draad strak over de steen, de twee andere stenen gaan weg en je hebt precies de schuinte die je wilt hebben. Nu ga je de kantopsluiting precies langs de lijn ingraven, het zandbed afvlakken, stenen leggen en dan ben je koopman.
 


Goten aanleggen voor afwatering
Stap 3: bestrating aantikken