Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen.

Dit is echter maar ten dele waar en is sterk afhankelijk van het type en de grootte van de tuin. In een grote tuin spelen meer aspecten een rol dan in een kleine tuin. Ruimtewerking en lijnenspel hebben in een grotere tuin veel meer effect en verdienen daar ook aandacht. Je zult dan wat voorzichtiger moeten zijn in je bestratingskeuze; een opvallende steen zal teveel aandacht vragen. In een kleine tuin is een opvallende steen meer op zijn plek omdat deze bijvoorbeeld sterk kan bijdragen aan de sfeer die je wilt creëren. Uiteindelijk gaat het om het ‘totaalplaatje’; tuin, woning en bewoner moeten bij elkaar passen. De verhouding ‘bestrating: beplanting’ ligt in een gemiddelde achtertuin al gauw op 50: 50 procent. Dit houdt in dat de verharding een belangrijke rol speelt en dus weloverwogen moet worden uitgekozen. De woning, je stijl en de portemonnee zullen hierbij bepalend zijn. De bestrating laten aansluiten op de woning vind ik essentieel; de tuin is daar een verlengstuk van en doet volledig mee met het ‘totaalplaatje’. Je hoeft niet altijd een bestrating uit te zoeken die exact aansluit op de kleur van de woning, een contrast is ook mogelijk, als de sfeer van de steen aansluit is het ook goed. Een ‘boerengeeltje’ bij een moderne woning en een geslepen tegel bij een dijkhuisje zijn, zachtjes gezegd, vreemde combinaties.

Om een juiste keuze te kunnen maken zul je eerst een aantal eisen en wensen op papier moeten zetten waar de bestrating aan moet voldoen. Kleur, sfeer, sterkte, maat, veiligheid en maximum prijs zijn zaken waar je rekening mee kunt houden. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten tegels en stenen dat je vanzelf wel een bestrating tegenkomt die aan de meeste wensen en eisen voldoet. De tijd dat er alleen cobble-stones werden aangeboden is gelukkig voorbij.

Als je ramen tot aan de grond hebt dan is het mooi om de verharding tegen deze ramen aan door te laten lopen. Kies dan een steen of tegel die qua sfeer en uitstraling aansluit op de vloer in je woning, dit geeft een gevoel van ruimte en een rijk effect. Zijn je ramen voorzien van een vensterbank dan kun je er voor kiezen om onder deze ramen, of juist tussen de ramen in, een ruimte in de bestrating open te laten en daar bijvoorbeeld Taxus of hortensia in te zetten. De woning komt daarmee ‘in ’t groen’ te staan en krijgt zo een zachter en romantischer uiterlijk. De plaats van de ramen bepalen ook de zichtassen vanuit de woning. Als je voor rechte lijnen kiest kun je alle soorten bestrating kiezen maar vind je het mooi om een pad weg te laten draaien dan moet je kiezen voor een kleine steen zoals het waalformaatje, anders is de draai niet te maken zonder dat er grote kieren ontstaan.

Halfverharding 
 

Halfverhardingen zijn verhardingen zoals grind (=rond), split (=hoekig), leem en schelpen en worden steeds vaker in tuinen gebruikt. Niet onterecht; het is goedkoop en eenvoudig te verwerken en kronkelpaden zijn dan ook simpel te maken. Een halfverharding kent geen voegen en heeft dan ook altijd het uiterlijk van een groot vlak dat rustig en ruimtelijk werkt.

Wil je meer meer tips en verwerkingsadviezen kijk dan naar de video’s op excluton.nl