Ik heb een prachtig vak. Elke dag weer mag ik de tuinen die ik ontwerp ook uitvoeren en creëer ik iets waar de eigenaren van deze tuinen erg blij van worden.Op het moment dat een ontwerp gemaakt is volgt de materiaal keuze. En was het maken van een ontwerp al niet lastig genoeg, de keuze voor het juiste materiaal is zeker zo ingewikkeld. Prioriteiten stellen is dan belangrijk.

Natuurlijk wil je na de aanleg nog een lounge set en een BBQ en het budget is niet van elastiek. Toch moet je prioriteit liggen bij de basismaterialen van je tuin. Deze liggen voor minimaal 20 jaar in je tuin en je krijgt spijt als je voor een materiaal kiest alleen op basis van prijs in plaats van uitstraling. Dus kies de bestrating die bij jou en je ontwerp past. Ook al is deze wat duurder, uiteindelijk wordt je er elke dag weer vrolijk van en krijg je de leukste tuin. De lounge set kan ook later!

Een belangrijke rol in het ontwerp en dus je tuin is weggelegd voor beplanting. Toch zijn er nog veel mensen die moeite hebben met groen. En ook hier ligt een prioriteit. Planten zijn nodig voor de gehele beleving van de tuin maar angst voor het tuinieren vormt vaak een drempel. Snoeien is altijd verwarrend, je kent de planten niet en hoe ga ik dit allemaal verzorgen. En oh ja, het internet is vervuild met kennis die niet klopt.

En daar is wat op gevonden; Tuinmanieren. Een YouTube kanaal met eerlijke informatie over tuinieren, in videovorm uiteraard. Dus of je nu iets wilt weten over Hortensia, Bamboe of siergrassen, op Tuinmanieren staan inmiddels honderden video’s die je uitleggen wat te doen. Bedoeld om de angst voor het onderhouden van planten weg te nemen en ervoor te zorgen dat datgene wat je met je ontwerp beoogt ook kan realiseren. Zodat je dus wel kiest voor plantensoorten die je wellicht in eerste instantie zou vermijden omdat daar allerlei bakerpraatjes over zijn. Bamboe is hiervan een mooi voorbeeld; er zijn ook niet-woekerende soorten!

Dus leg je prioriteit bij de basismaterialen en kies voor beplanting die daarbij past. Kleinere maten beplanting zijn veel goedkoper dan grote maten. Daar besparen is veel slimmer en jongere planten slaan bovendien makkelijker en beter aan dan oude exemplaren. Kwestie van keuzes, neem de goede en 1 daarvan is; Tuinmanieren.