Het voorjaar is bij uitstek de tijd om plannen te maken voor de tuin. We zijn wel een beetje klaar met de winter en smachten naar de zon en buiten zitten. En net als je denkt dat er op bestratingsgebied niet meer zoveel nieuws meer mogelijk is, is daar ineens de Noviton tegel. Een betontegel met een digitale afbeelding en afgewerkt met een UV bestendige coating. Kleurvast. krasbestendig en zeer eenvoudig te onderhouden dus. De mogelijkheden zijn natuurlijk bijna onbeperkt en de eerste series liegen er niet om. Soms heel rustige prints, meer richting natuursteen, houtlook of juist met een patroon van oude Portugese tegels.  Excluton is hierin overigens de absolute voorloper.
Voor ons tuinontwerpers zijn deze innovaties meer dan welkom. Ook wij willen door ontwikkelen en gebruik maken van de nieuwste inzichten en technieken. 

De afgelopen paar jaar is ook de keramische tegel enorm in opkomst als terrastegel voor de tuin. De maten zijn divers en de keuze is enorm. Voordelen zijn er te over; bijna vloeistof dicht dus geen vlekken, bijna krasvrij, kleurecht, geen verkleuring mogelijk en spijkerhard, gaat tientallen jaren mee. Nadelen zijn er toch ook; een dunne tegel is erg lastig zelf te leggen en moet in het zand/cement worden gelegd of op een stabiele split ondergrond die perfect is verdicht. Vandaar dat  er soms gebruik wordt gemaakt van een betonnen onderlaag van ca. 3 cm met daarop verwerkt een keramische tegel van 1 cm. De totale tegel is dan 4 cm en weer veel makkelijker zelf stabiel te leggen.  De Kera Twice van Excluton is een serie keramische tegels onlosmakkelijk gehecht op beton met als voordeel ten opzichte van 2 centmeter dikke keramische tegels de lagere verwerkingskosten en de hogere stabiliteit. Kera Twice is verkrijgbaar 60x60x4 cm, 30x60x4 cm en 45x90x5,7 cm in diverse designs.
Doordat de keramische tegel bijna vloeistofdicht is neemt ie geen regenwater op. Al het water dat valt moet dus worden afgevoerd naar een drain, een afwateringsgoot of put. Onderschat dit niet.

Beide bestratingen leg ik binnen mijn bedrijf altijd met een kleine voeg, van ca 4 mm. Deze worden na het leggen opgevuld met Voegmortel Premium (voor de oprit) of Voegmortel Plus (voor looppaden en terrassen). Een substantie die de voegen vult, uithard en daarmee bijdraagt aan een onkruidvrij en miervrij terras. Voegen wel stevig aandrukken om verzakkingen later te voorkomen. Voegmortel is in meerdere tinten verkrijgbaar en bij ons wordt er geen terras meer zonder gelegd. 

Tot slot blijft de gebakken bestrating een van mijn favorieten. 2017 heb ik gebruikt om mooie combinaties te zoeken tussen enerzijds de rustieke uitstraling van de gebakken waalformaat en het strakke van de Noviton tegels en Kera Twice tegels. Het een versterkt het ander is mijn conclusie. De Kera Twice tegels of Noviton tegels laten de gebakken steen meer tot zijn recht komen en op haar beurt zorgt de gebakken steen ervoor dat de tegel minder plavuis is.
Wat mij betreft een sterke combinatie, ook in een kleine tuin!