Persbericht

Je tuin renoveren in 3 stappen

4min

De zomer is in aantocht! Tijd om jouw tuin eens flink onder handen te nemen. Wie zijn of haar tuin zorgvuldig heeft bijgehouden, komt waarschijnlijk wel weg met alleen onkruid wieden. Maar wie het buitenparadijs wat heeft verwaarloosd, kan beter overgaan tot drastische maatregelen. Pak jij het dit jaar groots aan met een complete tuinrenovatie? Wij helpen je graag op weg. Lees hieronder hoe jij je tuin kan renoveren in slechts drie stappen en ga aan de slag!

Voordat je de tuin gaat renoveren: het ontwerp

Het renoveren van jouw tuin start met een ontwerp. Een plan waarin je jouw ideeën, wensen en behoeftes uitwerkt. Het ontwerp vormt de basis voor jouw tuinrenovatie, maar is nog geen onderdeel van het renoveren zelf. Dit noemen we daarom stap nul. In het ontwerp leg je vast wat je wil, maar ook wat er mogelijk is. Zijn er bijvoorbeeld waterleidingen of stroompunten waar je rekening mee moet houden?

In het ontwerp werk je ook het budget voor de tuinrenovatie uit. Wat moet je aanschaffen en wat kun je hergebruiken? Neem daarbij ook alle benodigdheden mee, zoals potgrond, een graafmachine en tegelsnijder. We raden je aan om alles vooraf in huis te halen. Op die manier kun je bij het renoveren van je tuin in één keer doorgaan.

Bekijk betontegels > Bekijk Kera Twice tegels >

Stap 1. De tuin leeghalen en afgraven

Klaar voor het echte werk? Dan is het tijd om jouw tuin leeg te halen. Alles wat niet meer past in jouw nieuwe buitenparadijs, gaat eruit. Tegels, eventuele houtbouw en natuurlijk de beplanting. Let op dat je daarbij ook alle stronken en wortels weghaalt, want deze kunnen jouw nieuwe planten in de weg gaan zitten.

Als je jouw tuin hebt gereduceerd tot een grote zandbak, is het tijd om de boel af te graven. Dit kan met een schep, maar ook met een kleine graafmachine. Je gaat tot ongeveer vijftig centimeter diep en haalt daarbij al het zwarte zand weg. Deze grond is namelijk niet geschikt voor jouw nieuwe planten. De leegtes vul je vervolgens op met potgrond en bouwzand.

Stap 2. Tuin (zelf) bestraten en tegels leggen

De tuin renoveren bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Je breekt ‘m eerst af en bouwt ‘m daarna weer op. Als je de tuin volledig hebt afgegraven, begint het opbouwen. Je kunt daarbij de hulp van een professional inschakelen. Wil je het terras zelf bestraten? Weet dan waar je aan begint. Wie de tuintegels zelf gaat leggen, staat namelijk een flinke klus te wachten:

  1. Breng een laag zand van ongeveer tien centimeter aan. Strijk die laag glad en zorg voor een helling van ongeveer één centimeter per meter, zodat regenwater goed wegloopt. 
  2. Zet kantopsluitingen neer op de grenzen van jouw nieuwe terras. Zo markeer je waar je de tuintegels gaat leggen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de tegels minder gaan schuiven. 
  3. Leg de tuintegels neer op het zand. Gebruik een rubberen hamer om de tegels in het gele zand te tikken. Houd een afstand van ongeveer drie millimeter aan tussen de tegels. Tip: check tussendoor met een waterpas of alles nog recht ligt.
  4. Als je klaar bent met bestraten, schep je flink wat voegzand tussen alle tegels. Verdeel het zand goed over de tegels met een bezem. Eventuele resten vallen er vanzelf tussen.

Als je de tuin zelf gaat bestraten, kies je het beste voor betontegels. Die zijn namelijk een stuk gemakkelijker te leggen dan keramische tegels. Keramische tegels vereisen een speciale ondergrond en zijn een stuk dunner, waardoor ze sneller breken. Heb je een professional ingeschakeld voor het renoveren van de tuin? Dan zijn keramische tegels de meest onderhoudsvriendelijke keuze.

Stap 3. De tuin beplanten en afwerken

Ligt jouw nieuwe terras erin? Dan is het tijd voor stap drie. Wie zijn of haar tuin gaat renoveren, plaatst uiteraard ook nieuwe beplanting. Hoe en waar je jouw nieuwe struiken, bomen of gras precies gaat plaatsen, is afhankelijk van de beplanting die je kiest. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing door en zorg dat je voldoende mest en potgrond hebt.

Als de beplanting staat, mag ook jouw nieuwe tuinset naar buiten. En natuurlijk de accessoires, zoals bloembakken, een fijn buitenkleed en knusse lampjes. De kers op de taart van jouw nieuwe buitenparadijs en het allerlaatste (maar leukste) onderdeel van het renoveren van de tuin