Wie houdt er nu niet van bloemen en planten in de tuin? Ze brengen geur en kleur in de tuin en zorgen voor leven en vrolijkheid. Steeds vaker zien wij verhoogde borders of plantenbakken in tuinontwerpen terug. In de meeste gevallen worden onze Catrock muurelementen gebruikt om de verhoogde borders of plantenbakken te realiseren en worden onze Beach Pebbles gebruikt als bodembedekker.

Hoe maak ik een verhoogde border of plantenbak?

Wanneer je een verhoogde border of plantenbak tot circa 60 centimeter hoogte wilt realiseren kun je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal de afmeting van de border of plantenbak en zet deze met houten paaltjes uit.
 2. Graaf de grond vervolgens af tot circa 10 centimeter onder het maaiveld.
 3. Leg opsluitbanden 5x15x100 centimeter plat op de grond als fundering voor je border of plantenbak.
 4. Meng metselmortel of steenlijm en breng dit vervolgens aan op de fundering.
 5. Breng nu de eerste laag muurstenen of stapelblokken aan op de fundering.
 6. Je brengt metselmortel of steenlijm aan op de eerste laag en plaatst de volgende laag muurstenen of stapelblokken halfsteens op de vorige laag en werkt zo door totdat je de hoogte heeft bereikt die je wilde.
 7. Afhankelijk van de droogtijd van jouw metselmortel of steenlijm kunt je vervolgens verder met de volgende stap.
 8. Behandel de binnenzijde van de border of plantenbak met bitumencoating, dit geldt uiteraard alleen voor een verhoogde border of plantenbak.
 9. Het stuken van bijvoorbeeld Linia palissades is een trend. Indien je een gestucte tuinmuur, verhoogde border of bloembak wilt moet je kiezen voor een stucmortel die geschikt is voor toepassing in de tuin. Nadat de tuinmuur, verhoogde border of bloembak is gestuct kan je deze op kleur brengen met een damp-open-verf. Uiteraard is het stucen van Stonewalling of Brickwall overbodig en kan je deze stap overslaan.
 10. De op één na laatste stap is het aanbrengen van anti-worteldoek in de verhoogde border of bloembak.
 11. De kroon op jouw werk is de randafdekking! Wil je een strakke afwerking? Dan zou je op elke tuinmuur, borderrand of bloembak een vijverrand (van natuursteen) of afdekplaat (van keramiek) moeten plaatsen. De vijverrand maakt jouw project optisch af en is ook nog eens functioneel: hemelwater komt niet direct op jouw tuinmuur, borderrand of bloembak waardoor deze minder snel vervuild. 

Vijverranden zijn verkrijgbaar in de afmetingen:

 • 100x15x3 cm
 • 100x20x3 cm
 • 100x25x3 cm
 • 100x30x3 cm

Vijverranden zijn beschikbaar in drie soorten natuursteen in de bovenstaande formaten:

 • Graniet G654: President Dark Grey
 • Basalt G684: President Black
 • Chinees hardsteen: Siam Bluestone

Tuinmuren, borders of bloembakken hoger dan circa 60 centimeter

Bij het plaatsen van een tuinmuur, border, talud of bloembak hoger dan circa 60 centimeter spreken we van een constructief of grond kerend element. Dergelijke elementen in jouw tuin vereisen een professionele aanpak en vergen dan ook meer voorwerk. Wij adviseren om veiligheidsredenen dan ook om een gecertificeerde hovenier te raadplegen en deze het werk te laten verrichten. Dit omdat de meeste gecertificeerde hoveniers het juiste materiaal en gereedschap hebben én de benodigde kennis hebben de werkzaamheden correct en veilig uit te voeren.