Tuinieren in 2013
 

Het tuinieren verandert. Meer groen in de tuin, Urban Farming in de steden, aandacht voor de omgeving en het milieu stijgt naar grote hoogten.

Zozeer zelfs dat het woord ‘ Duurzaam’ moet uitkijken dat het niet teveel slijt. Goede ontwikkelingen en dat werd tijd ook. Jouw tuin laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Een stukje opvoeding bijvoorbeeld; groenten, fruit of kruiden kweken met de ‘ kids’. Bovendien erg leuk om te doen. Spelenderwijs leren de kinderen dat planten ook gewoon voeding en water nodig hebben en komen ze er achter hoe bijzonder de natuur in elkaar zit.

Aandacht voor de omgeving; bomen in je tuin trekken vogels aan en verzachten de stedelijke omgeving. Het effect van groen in de tuin wordt nog steeds ernstig onderschat. Zonder groen geen tuin.

Milieu; meer grind en gras in de tuin om het regenwater direct in de tuin te laten wegzakken is een milieuvriendelijke oplossing voor de afvoer van regenwater maar ook juist afvoergootjes daar waar het hard nodig is om te voorkomen dat de planten geen water- en vorstschade oplopen. Tuinieren is een kwestie prioriteiten stellen. Laten gaan waar het kan maar ook aanpakken als het moet.

Financiele afwegingen worden ook steeds belangrijker; de wintermaanden zijn bij uitstek de maanden om grote bomen en struiken te planten. De planten zitten nu in hun rustfase en zijn bij kwekers extra voordelig aan te schaffen. Planten met kale wortels of met kluit zijn altijd goedkoper dan dezelfde planten gekweekt in potten. Dit kan wel oplopen tot 40%! Ook paden en terrassen kunnen nu, zolang het niet vriest, prima worden aangelegd. Alhoewel ik besef dat dat met deze koude maanden meer een taak is voor de professional en dat de ‘ doe het zelf ‘ tuinbezitter wacht tot het voorjaar en het mooie weer. Ook is het nu de tijd om plannen te maken en je te orienteren zodat je bij de eerste zonnestralen aan de slag kunt en ruim op tijd klaar bent voor de zomer. Juist in tijden waarin het financieel allemaal wat moeilijker gaat is de tuin de plek bij uitstek waarin je je kunt terug trekken en even kunt ontspannen zonder dat het altijd maar veel geld kost.

Kortom een investering in je tuin is een investering in jezelf!

Groene groet!
Jurgen Smit