Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten over het mooier maken van de wereld. Voor de een is die wereld overigens niet groter dan de eigen achtertuin en voor de ander gaat dat veel verder. Het heeft een beetje te maken met het beroep dat je hebt en misschien ook wel mede daardoor nadenkt over het milieu, het sociale gevoel in een buurt en gezondheid. Wij in Appeltern dachten 25 jaar gelden bij de start van ons tuinvoorlichtingspark nog niet heel ver buiten onze parkgrenzen. We wilde weliswaar zoveel mogelijk mensen inspireren met onze tuinideeën en vonden het ook fantastisch dat fabrikanten als Excluton ons daarbij hielpen, maar met het milieu, duurzaamheid en gezondheid waren wij nog niet bezig.

In de loop der tijd is dat wel veranderd. Onze rol in de tuinwereld is sterk gegroeid en onbewust ook onze ambitie om de wereld mooier te maken. We zijn overtuigd geraakt van de meerwaarde van het goede tuingevoel. Onderzoek heeft inmiddels ook uitgewezen dat mensen met een goede tuin gezonder zijn, minder gestrest leven, fitter zijn, meer sociaal betrokken raken, meer respect hebben voor het milieu en meer bereid zijn om duurzaam om te gaan met alles wat Moeder Natuur aan grondstoffen voortbrengt. Onze uitgangspunten en voorlichting zijn de afgelopen jaren ook anders geworden. Was eerst alles gericht op zoveel mogelijk verkoop van producten zoals betontegels of keramische tegels, nu vinden we het veel belangrijker dat mensen de juiste producten kiezen en ze zodanig toepassen dat er per definitie het juiste tuingevoel ontstaat.

We vinden het fantastisch dat Excluton als exposant van het eerste uur met ons is meegegroeid. Niet alleen met verkopen maar ook ervoor zorgen dat mensen gelukkig worden in hun tuinomgeving. In deze columns leg ik u graag uit hoe iedereen het tuingeluk gemakkelijk kan bereiken. Ik ben blij dat Excluton onze missie deelt en samen met ons de wereld nog mooier wil maken. Ben van Ooijen Initiatiefnemer De Tuinen van Appeltern