De mooiste tuinmaanden van het jaar komen er nu aan! Persoonlijk vind ik mei en juni de mooiste maanden als het gaat om de natuur. Fruitbomen staan dan in bloei, de bloembollenvelden staan in vol ornaat en in de tuin zijn het met name de vaste planten die de grond uitbarsten.

Juli en augustus zijn meer de maanden van de rozen en hortensia's. Maar voor mij ook met name de maanden om volop te genieten van de tuin. Dus relaxen, glaasje wijn en een goed gesprek. En wat voor mij geldt, geldt blijkbaar ook voor heel veel andere mensen want juist nu gaat iedereen volop aan de slag in de tuin. Het aanpakken van je tuin hoeft niet perse een volledige renovatie te zijn. Want juist het aanpakken van een deel van je tuin kan al een enorm effect hebben op de totale sfeer of uitstraling. Bijvoorbeeld door het weghalen van de koppelstones uit de jaren '90 en deze vervangen door bijvoorbeeld de Flamestone 100x100 of lekker eigenwijs 60x120 maakt je tuin in een keer 2013!

En denk bijvoorbeeld bij het opknappen van een verzakte oprit ook eens aan het werken met grindplaten met grind daarin. Hiermee maak je van een saaie oprit een sfeervol pad. Zeker als je in dat grind op willekeurige plaatsen wat siergrassen zet. Bijvoorbeeld Miscanthus of Pennisetum. Siergrassen overigens in combinatie met grote strakke betontegels is ook een mooie match. Het verzachten van de harde lijnen door middel van uitbundig gras werkt erg goed. Je zou hiervoor ook bamboe kunnen nemen maar neem dan het liefst de niet woekerende soort Fargesia. Een van de allermooiste bamboesoorten, uitstekend winterhard en wordt maximaal 2,5 tot 3 meter hoog.

Gebakken klinkers zijn ook weer in opkomst. Omdat ze duurzaam zijn, kleurecht en onverwoestbaar. Ze geven de tuin een wat nostalgische uitstraling, maar dat kan erg mooi uitpakken in combinatie met bloeiende planten en Hortensia's. Dit zijn zomaar drie voorbeelden die je tuin een geheel andere look geven. En na gedane zaken is het met volle trost genieten!