Persbericht

Betontegels onderhouden? Lees deze 5 tips

3min

Betontegels blijven favoriet in de tuin! Ze zijn mooi, goed betaalbaar en ruim beschikbaar. Zo is er een uitgebreid assortiment betontegels in allerlei kleuren en formaten. Toch hebben betontegels één nadeel, beton is namelijk poreus waardoor aanslag gemakkelijker aan de tegel hecht. Betontegels hebben daarom iets meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld keramische tegels. Wil je weten hoe jij jouw betontegels het beste kunt onderhouden? Lees onze vijf tips en ga aan de slag!

Tip 1. Kies de juiste betontegel

Betontegels hebben een ruwe en poreuze structuur, waardoor vuil en aanslag vrij eenvoudig aan de tegel hechten. Wie kiest voor onbewerkte betontegels, zal ze dan ook regelmatig moeten schoonmaken. Op zoek naar een tegel die meer onderhoudsvriendelijk is? Kies dan voor betontegels met een coating. Deze coating werkt als een extra beschermlaag, waardoor de tegel vuilwerend wordt. Betontegels met coating zijn ook minder bevattelijk voor vocht, waardoor de kleur beter behouden blijft. Let op: ze zijn wel gevoeliger voor krassen.

Tip 2. Een goed begin is het halve werk

Betontegels zo mooi mogelijk houden? Zorg dan voor een goede afwatering in jouw tuin. Het onderhoud van jouw betontegels begint dus al bij het leggen van de tegels. Als regenwater goed kan weglopen, krijgt aanslag geen kans om te groeien. Als er daarentegen regelmatig een plas water op jouw tuintegels blijft liggen, zijn ze moeilijker schoon te houden. Wie betontegels zo goed en efficiënt mogelijk wil onderhouden, zorgt dus voor een goede afwatering in de tuin.

Tip 3. Voorkomen is beter dan genezen

Groene aanslag voorkomen maakt het gemakkelijker om betontegels te onderhouden. Veeg daarom regelmatig jouw terras of stoep schoon, zodat aanslag en mos geen kans krijgen om te groeien. Giet daarnaast af en toe kokend water over de betontegels, om onkruid tussen de voegen te verwijderen. Tot slot speelt begroeiing een rol bij het voorkomen van aanslag. Een dichte begroeiing betekent namelijk minder zonlicht, waardoor regenwater langer blijft liggen en aanslag sneller zal groeien. Wie zijn of haar betontegels goed wil onderhouden, kan dus het beste regelmatig snoeien.

Tip 4. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Zit er toch wat aanslag op jouw betontegels? Dan is het tijd om ze schoon te maken. Belangrijk is dat je daarvoor natuurlijke middelen gebruikt, zoals groene zeep en schoonmaakazijn. Zuur- en chloorhoudende producten kunnen de betontegels én begroeiing namelijk beschadigen. Maak een sopje aan van water met azijn of groene zeep en schrob dit met een harde bezem over de betontegels. Laat het even intrekken en spoel de tegels daarna af met een emmer water. Bij beginnende aanslag is alleen heet water soms ook voldoende.

Tip 5. Vermijd een hogedrukspuit

Betontegels onderhouden? Grote kans dat je direct aan de hogedrukspuit denkt, want met zo’n spuit werk je snel en gericht. Toch raden we het gebruik van een hogedrukspuit af. De sterke waterstraal zorgt er namelijk voor dat jouw betontegels nog ruwer en poreuzer worden. Aanslag zal daardoor niet alleen harder groeien, maar ook sneller terugkomen. Bovendien kan je met een hogedrukspuit het tegeloppervlak beschadigen. Gebruik daarom liever een emmer en harde bezem om betontegels te onderhouden.