Zomer in je tuin! Of het nu zomer wordt of niet, in de tuin kan het altijd zomer zijn. Genieten kan ook bij 20 graden en half bewolkt. Als je je tuin daar maar aan aanpast. En juist deze maanden zijn heerlijke maanden om in de tuin aan de slag te gaan. Belangrijk is de basis; het tuinontwerp.

Bij deze geef ik je een zeer logisch stappenplan om te komen tot een sfeervolle en vooral succesvolle buitenruimte. Voor in de zomer en in de winter.
Van kaal stuk grond tot volwaardige tuin begint met een leuk ontwerp, dat kun je laten maken of je kunt je er zelf in verdiepen. Dat vereist tijd en inspanning maar aan de andere kant; niemand kent jouw tuin beter dan jezelf. 

Tweede stap is het nauwkeurig uitzetten van de hoofdlijnen van het ontwerp; terras, paden, borders en bijvoorbeeld vijver en erfafscheidingen. Paaltjes (piketten) op de hoekpunten en een dunne opvallende lijn die deze paaltjes verbindt. Het ontwerp gaat zich hierdoor al duidelijk aftekenen in uw tuin.

Derde stap is het plaatsen van de erfafscheidingen zodat de grenzen duidelijk worden. De hoogte in de achtertuin mag niet meer dan 200 cm boven maaiveld zijn. Maaiveldhoogte is de grondhoogte van de grond in uw tuin. meestal gemeten vanaf onderkant drempel van de tuindeur. Degelijkheid is van groot belang, het zijn tenslotte de wanden van uw buitenruimte en dienen wel wat langer mee te gaan dan 5 jaar. Wat erg fraai werkt in een tuin is om de wanden van het interieur door te laten lopen in de tuin. Zowel qua stijl als kleur. Bouw een muur van bijvoorbeeld linea palissaden en stuc deze met watervaste stucmortel voor buiten. Dan in de kleur van binnen schilderen en je woonkamer is ineens doorgetrokken naar buiten. Vervolgens met bijvoorbeeld kant en klaar hagen de erfafscheiding voltooien en voilà.

Vierde en een van de belangrijkste stappen in deze logische reeks is het grondwerk. De te bestraten delen graaf je zo’n 20 cm uit en vul je weer aan met zand. De grond daaronder laat je juist met rust om verzakking in de toekomst te voorkomen. De te beplanten delen van uw tuin pak je, hoe kan het ook anders, grondiger aan. Storende harde lagen in de grond moeten worden doorbroken en de grond moet worden voorzien van bodemleven. Ja, je leest het goed en jij maar denken dat planten sowieso wel groeien. Bemesten met organische en dus biologische stoffen is noodzakelijk. Voor de kosten hoef je het niet te laten want die zullen hooguit 1 of 2 procent van het hele budget vragen terwijl ze zeker 50 procent van het eindresultaat gaan bepalen!

Vijfde stap is het verwerken van kabels, leidingen en/of drainage.

Zesde stap is de aanleg van constructies. Een veranda aan huis of als ‘ stand alone’ in de tuin maakt van je tuin een buitenruimte waar het 7 maanden per jaar goed toeven is en de andere 5 gewoon fijn om naar te kijken. Denk hierbij ook aan verlichting en terrasverwarming. Een waterpartij is ook altijd fraai maar verdiep je eerst in het onderhouden van de waterkwaliteit. Het is altijd een afgesloten hoeveelheid water zonder natuurlijke doorstroming waar algengroei op de loer ligt. Kwaliteit van de materialen en netheid van aanleg is bij deze beeldbepalende onderdelen uiteraard van groot belang. Vraag om advies, de domste vraag is tenslotte de niet gestelde, en regel wat hulp. In je eentje een tuin aanleggen is niet echt motiverend en met z’n tweeën gaat het drie maal zo snel. Een BBQ-tje in de nieuwe tuin onder de veranda bij oplevering zal menigeen over de streep trekken je te helpen.

De zevende stap is de aanleg van de vloeren in de tuin; de bestrating. Gaat u zelf aan de slag kies dan voor stenen of tegels die gelijk van dikte zijn. Tegenwoordig zijn dat overigens de meeste soorten, deze zijn eenvoudig te leggen en zullen met een goede voorbereiding van de ondergrond (zandbed) leiden tot een prachtig resultaat. Egaliseren, verdichten en het onder afschot leggen van dit zandbed bepaalt voor 70 procent het eindresultaat. Het is dus de moeite waard daar een uurtje extra voor uit te trekken.

Achtste stap is bouwen met groen. De beplanting is sfeerbepalend en daarop mag niet bezuinigd worden. Gezonde planten en niet te kleine soorten, vergeet de bomen niet, zijn aandachtspunten.

Als je alle stappen in deze volgorde hebt doorlopen dan staat de tuin garant voor zeker 20 jaar woon en tuinplezier!