Columns van Jurgen Smit

Mijn naam is Jurgen Smit; hovenier, presentator, schrijver van diverse tuinboeken maar vooral liefhebber van de tuin! 7 seizoenen lang heb ik "Tuinieren met kijkers" gepresenteerd om Nederland nog meer tuingevoel te geven. Het ontwerpen en aanleggen van tuinen is na ruim 20 jaar nog steeds mijn passie. En mijn passie voor ontwerp en aanleg wil ik graag met u delen.

Nieuwe producten 2018

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om plannen te maken voor de tuin. We zijn wel een beetje klaar met de winter en smachten naar de zon en buiten zitten. En net als je denkt dat er op bestratingsgebied niet meer zoveel nieuws meer mogelijk is, is daar ineens de Noviton tegel. Een betontegel met daarop een digitale afbeelding en afgewerkt met een UV bestendige coating. 


Lees verder

Tuinmanieren of prioriteit?

Ik heb een prachtig vak. Elke dag weer mag ik de tuinen die ik ontwerp ook uitvoeren en creëer ik iets waar de eigenaren van deze tuinen erg blij van worden. Op het moment dat een ontwerp gemaakt is volgt de materiaal keuze. En was het maken van een ontwerp al niet lastig genoeg, de keuze voor het juiste materiaal is zeker zo ingewikkeld.


Lees verder

Meer over bestrating

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen.


Lees verder

Meer over bestraten!

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen. Dit is echter maar ten dele waar en is sterk afhankelijk van het type en de grootte van de tuin. In een grote tuin spelen meer aspecten een rol dan in een kleine tuin. Ruimtewerking en lijnenspel hebben in een grotere tuin veel meer effect en verdienen daar ook aandacht. Je zult dan wat voorzichtiger moeten zijn in je bestratingkeuze; een opvallende steen zal teveel aandacht vragen. In een kleine tuin is een opvallende steen meer op zijn plek omdat deze bijvoorbeeld sterk kan bijdragen aan de sfeer die je wilt creëren. Uiteindelijk gaat het om het ‘totaalplaatje’; tuin, woning en bewoner moeten bij elkaar passen.


Lees verder

De december tuin

Wat is er in december te doen in uw tuin? Wat is er in december allemaal te doen in uw tuin? De meeste van u denken bij de maand december aan onguur weer en de gezellige feestdagen. Maar vergeet ook zeker uw tuin niet! Wilt u aankomend voorjaar weer volop genieten van een gezonde tuin, volg dan mijn tuintips hieronder!


Lees verder

Het veranderende tuinieren

Het tuinieren verandert. Meer groen in de tuin, Urban Farming in de steden, aandacht voor de omgeving en het milieu stijgt naar grote hoogten.


Lees verder

De mooiste tuinmaanden

De mooiste tuinmaanden van het jaar komen er nu aan! Persoonlijk vind ik mei en juni de mooiste maanden als het gaat om de natuur. Fruitbomen staan dan in bloei, de bloembollenvelden staan in vol ornaat en in de tuin zijn het met name de vaste planten die de grond uitbarsten.


Lees verder

Zomertuin

Zomer in je tuin! Of het nu zomer wordt of niet, in de tuin kan het altijd zomer zijn. Genieten kan ook bij 20 graden en half bewolkt. Als je je tuin daar maar aan aanpast. En juist deze maanden zijn heerlijke maanden om in de tuin aan de slag te gaan. Belangrijk is de basis; het tuinontwerp.


Lees verder