Tips & columns

Bekijk hier handige tips en lees inspirerende verhalen over alles wat te maken heeft met uw tuin. Hoevenier Ben geeft u graag tips voor een nog mooiere tuin. Hoevenier en presentator Jurgen Smit deelt zijn passie voor tuinontwerp en -aanleg graag via zijn columns. Veel leesplezier!

Tips van Ben

Een nieuwe lente met nieuw elan!

Een nieuwe lente met nieuw elan De lente stemt natuurlijk per saldo tot optimisme.. maar dit jaar is er gewoon meer aan de hand. Het doemdenken is voorbij.. de crisis achterhaald.. alle seinen staan op ‘groen’.


Lees verder

De Tuinen van Appeltern

Lentekriebels in De Tuinen van Appeltern! De tuindeuren weer geopend! Ons park biedt u weer volop trends en ideeën voor een nieuw tuinseizoen. Na drie maanden poetsen, renoveren en vernieuwen gaan de tuinpoorten van Appeltern weer open. Door de samenwerking met het totale Nederlandse bedrijfsleven zijn de nieuwste producten en laatste tuintrends weer ingepast in de meer dan 200 voorbeeldtuinen. Ook worden compleet nieuwe tuinen voor het eerst getoond, zoals de BoerenBond & Pets Place tuin, een familietuin met kippen en konijnen.


Lees verder

Het Vergeten Tuinseizoen

25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek de seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door verschillende omstandigheden is het beeld ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kunt werken.


Lees verder

Een tuin vol geluk!

Een tuin vol geluk! Het broedseizoen staat weer voor de deur! En hoewel onze gevleugelde vrienden zelf vaak vindingrijk genoeg zijn kunnen zij maar al te vaak ook een beetje hulp gebruiken. Zeker in de jongere wijken in ons land.


Lees verder

De tuinbeleving in Nederland

Een paar jaar geleden zetten wij, heel voorzichtig


Lees verder

Een mooie wereld

Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten over het mooier maken van de wereld.


Lees verder

Meer tuingeluk met vogels in uw tuin!

Op een gegeven moment kunnen de vogels zelf geen eten meer vinden in uw tuin: de bessen zijn op, de zaadjes van de planten zijn op en de spinnetjes en andere insecten hebben zich teruggetrokken. Dan wordt het tijd om de vogels te gaan voeren. Merel-achtigen kunt u appels, peren of rozijnen geven en mezen en mussen vetbollen, pinda's en zaadjes.


Lees verder

Meer tuingeluk?

Meer tuingeluk? Onderhoud uw tuinhuis, schutting of hekwerk! Bij goed weer kunt u onderhoud plegen aan houten en metalen constructies en die nu ook gemakkelijker schilderen of beitsen. De planten zijn nog in rust, dus u kunt er beter bij!


Lees verder

Meer of minder werk aan uw tuin?

Meer of minder werk aan uw tuin? Een vijver of een gazon? 


Lees verder

Hekel aan gras maaien?

Meer tuingeluk: Hekel aan gras maaien? Kies dan voor bodembedekkers!


Lees verder

Duurzame constructies!

Duurzame constructies, meer tuingeluk!


Lees verder

Columns Jurgen Smit

Nieuwe producten 2018

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om plannen te maken voor de tuin. We zijn wel een beetje klaar met de winter en smachten naar de zon en buiten zitten. En net als je denkt dat er op bestratingsgebied niet meer zoveel nieuws meer mogelijk is, is daar ineens de Noviton tegel. Een betontegel met daarop een digitale afbeelding en afgewerkt met een UV bestendige coating. 


Lees verder

Tuinmanieren of prioriteit?

Ik heb een prachtig vak. Elke dag weer mag ik de tuinen die ik ontwerp ook uitvoeren en creëer ik iets waar de eigenaren van deze tuinen erg blij van worden. Op het moment dat een ontwerp gemaakt is volgt de materiaal keuze. En was het maken van een ontwerp al niet lastig genoeg, de keuze voor het juiste materiaal is zeker zo ingewikkeld.


Lees verder

Meer over bestrating

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen.


Lees verder

Meer over bestraten!

Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. Ik hoor nog steeds kenners zeggen dat bestrating altijd onopvallend aanwezig moet zijn om andere elementen zoals de woning, ornamenten en beplanting volledig tot zijn recht te laten komen. Dit is echter maar ten dele waar en is sterk afhankelijk van het type en de grootte van de tuin. In een grote tuin spelen meer aspecten een rol dan in een kleine tuin. Ruimtewerking en lijnenspel hebben in een grotere tuin veel meer effect en verdienen daar ook aandacht. Je zult dan wat voorzichtiger moeten zijn in je bestratingkeuze; een opvallende steen zal teveel aandacht vragen. In een kleine tuin is een opvallende steen meer op zijn plek omdat deze bijvoorbeeld sterk kan bijdragen aan de sfeer die je wilt creëren. Uiteindelijk gaat het om het ‘totaalplaatje’; tuin, woning en bewoner moeten bij elkaar passen.


Lees verder

De december tuin

Wat is er in december te doen in uw tuin? Wat is er in december allemaal te doen in uw tuin? De meeste van u denken bij de maand december aan onguur weer en de gezellige feestdagen. Maar vergeet ook zeker uw tuin niet! Wilt u aankomend voorjaar weer volop genieten van een gezonde tuin, volg dan mijn tuintips hieronder!


Lees verder

Het veranderende tuinieren

Het tuinieren verandert. Meer groen in de tuin, Urban Farming in de steden, aandacht voor de omgeving en het milieu stijgt naar grote hoogten.


Lees verder

De mooiste tuinmaanden

De mooiste tuinmaanden van het jaar komen er nu aan! Persoonlijk vind ik mei en juni de mooiste maanden als het gaat om de natuur. Fruitbomen staan dan in bloei, de bloembollenvelden staan in vol ornaat en in de tuin zijn het met name de vaste planten die de grond uitbarsten.


Lees verder

Zomertuin

Zomer in je tuin! Of het nu zomer wordt of niet, in de tuin kan het altijd zomer zijn. Genieten kan ook bij 20 graden en half bewolkt. Als je je tuin daar maar aan aanpast. En juist deze maanden zijn heerlijke maanden om in de tuin aan de slag te gaan. Belangrijk is de basis; het tuinontwerp.


Lees verder